Užduotis „Nukem Technologies“ - pagrįsti išlaidas

Milijardinės vertės Ignalinos

„Nukem“ penktadienį pareiškė, jog jei iki liepos 12 dienos nepavyks susitarti su jėgaines vadovybe, gali būti įšaldytas finansavimas ir antram dideliam projektui.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
„Nukem“ penktadienį pareiškė, jog jei iki liepos 12 dienos nepavyks susitarti su jėgaines vadovybe, gali būti įšaldytas finansavimas ir antram dideliam projektui.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jun 17, 2013, 4:08 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:55 AM

Energetikos ministro Jaroslavo Neverovičiaus vyriausioji patarėja ir IAE valdybos pirmininkė Daiva Rimašauskaitė BNS sakė, jog ankstesnis susitarimas, pagal kurį „Nukem“ turi pagrįsti prašomą sumą - 73 mln. eurų (252 mln. litų) - pradės galioti, kai bus pasirašytas sutarties priedas.

„Tuometinės Ignalinos atominės elektrinės vadovybės buvo pasirašytas (2012 metų kovą) globalus susitarimas, bet jis įsigalios tuo atveju, jei bus pasirašytas priedas prie sutarties. Ignalinos atominė elektrinė ir Energetikos ministerija nekvestionuoja globalaus susitarimo, bet norint pasirašyti priedą prie sutarties, Ignalinos atominės elektrinės valdybos sprendimu yra prašoma pateikti pagrindimą šiai sumai, kuri yra numatyta globaliame susitarime“, - sakė D. Rimašauskaitė.

Pasak jos, Europos Komisija per Donorų asamblėją pripažino, jog toks Lietuvos prašymas yra teisėtas ir pagrįstas. Be to, anot jos, prašoma pateikti tolesnio projekto įgyvendinimo eigos grafiką - darbų programą, kuri bus susisieta su mokėjimų grafiku. Be to, Energetikos ministerija nori gauti „Nukem“ akcininkės „Rosatom“ garantiją.

„Kai gausime visus pagrindimus dėl deklaruojamos „Nukem“ sumos bei visus kitus dokumentus, tada bus galima kalbėti apie pačio priedo prie sutarties pasirašymą“, - pažymėjo D. Rimašauskaitė.

Anot jos, globaliame susitarime yra numatyti 73 mln. eurų mokėjimai, tačiau galutinė suma bus aiški, kai „Nukem“ pateiks tai įrodančius dokumentus.

Neoficialiomis BNS žiniomis, „Nukem“ iš IAE prašo sumokėti 55 mln. eurų neva jos patirtų nuostolių, įgyvendinant projektą, ir dar 17,9 mln. eurų už galimas rizikas. Tačiau šių sumų „Nukem“ iki šiol nėra įrodžiusi.

„Nukem“ penktadienį pareiškė, jog jei iki liepos 12 dienos nepavyks susitarti su jėgaines vadovybe, gali būti įšaldytas finansavimas ir antram dideliam projektui - 123 mln. eurų (425 mln. litų) pradinės vertės kietųjų radioaktyviųjų atliekų saugojimo kompleksui (B/2/3/4).

Tačiau, BNS žiniomis, oficialiai liepos 12 dienos terminas nebuvo užfiksuotas Donorų asamblėjoje, o ši data laikoma kaip „Nukem“ spaudimo priemonė IAE sumokėti pinigus.

Europos Sąjungos (ES) Donorų asamblėja praėjusį penktadienį pareiškė, kad esama pažangos Ignalinos AE ir „Nukem“ derybose dėl projekto - laikinosios panaudoto branduolinio kuro saugyklos (B1), o finansavimas projektui bus atnaujintas, kai šalys susitars dėl konteinerių kėlimo krano. Neatmetama, kad tai bus padaryta iki rudens arba greičiau.

„Nukem“ ir Lietuvai kelerius metus nepavyko susitarti dėl Vokietijos bendrovės GNS gaminamų panaudoto kuro konteinerių kokybės, todėl pernai gruodį donorai įšaldė paramą pirmajam dideliam uždarymo projektui - B1.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.