Ministerijos kanclerio rinkimai – su įtartinu kvapu

Ūkio ministru tapusį Evaldą Gustą Vidaus reikalų ministerijos kanclerio kėdėje turėtų pakeisti ministro Dailio Barakausko patarėjas Ervinas Raistenskis. Jaunasis politikas taip užsigeidė šilto posto, kad net ėmėsi nešvarių  žaidimų. E. Raistenskis jo veiklą tiriančiai Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai pranešė apie tariamą ligą, kad ši negalėtų jo paskelbti pažeidusio įstatymus ir neužkirstų kelio karjerai ministerijoje.

D. Barakausko patarėjas E. Raistenskis (įkartoje) gali tapti ministerijos kancleriu pergudravęs etikos sargus.<br>Archyvas
D. Barakausko patarėjas E. Raistenskis (įkartoje) gali tapti ministerijos kancleriu pergudravęs etikos sargus.<br>Archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 2, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 12:16 AM

Konkursas į Vidaus reikalų ministerijos (VRM) kanclerio pareigas baigėsi praėjusį penktadienį. Nugalėtojas oficialiai dar nepaskelbtas, tačiau jo pavardė VRM jau žinoma. Tai ministro „tvarkiečio“ D. Barakausko patarėjas Ervinas Raistenskis.

Ministro patarėjas kol kas garsėja ne savo darbais, o tuo, kad jo veiklą tiria Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Dėl E. Raistenskio į VTEK kreipėsi Seimo Liberalų sąjūdžio frakcija. Seimo nariams kilo abejonių, ar ministro patarėju ir VRM pavaldžioje Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyboje tuo pačiu metu dirbantis E. Raistenskis nepažeidė įstatymų.

Į VTEK liberalai dėl E. Raistenskio kreipėsi šių metų balandį. Komisija jau ruošė sprendimą, tačiau neseniai gavo politiko laišką, kuriame jis prašo tyrimą baigti ir sprendimą paskelbti po mėnesio. Portalo lrytas.lt žiniomis, toks politiko prašymas buvo aiškinamas sveikatos problemomis.

Jei etikos sargai ministro patarėją pripažintų pažeidus įstatymus, jis vienerius metus negalėtų užimti aukštesnių pareigų valstybės tarnyboje. Taigi tapti VMR kancleriu negalėtų.

Tačiau tariama liga ministro patarėjui nesutrukdė dalyvauti VRM kanclerio konkurse. Jis penktadienį buvo pripažintas konkurso laimėtoju. Šiuo metu vykdomos konkurso baigimo procedūros. Jo rezultatus dar galima apskųsti teismui.

Vidaus reikalų ministras D. Barakauskas portalui lrytas.lt teigė dėl etikos sumetimų konkursu nesidomėjęs. Organizuoti konkursą jis pavedė viceministrui socialdemokratui Elvinui Jankevičiui.

Paklaustas, ar jis skirs savo patarėją ministerijos kancleriu nesulaukęs VTEK išvados, ministras nebuvo konkretus. Esą jam dabar svarbesni pirmininkavimo Europos Sąjungai reikalai ir darbai.

„Aš net nežinau pagal procedūras, ką turėsiu daryti. Kiek žinau, šiuo metu kandidatas tikrinamas dėl patikimumo, nors anksčiau visus leidimus dirbti su slapta informacija jis yra gavęs. Viską darysime pagal nustatytas procedūras“, - portalui lrytas.lt sakė ministras.

Susisiekti su pačiu konkurso nugalėtoju portalo žurnalistams nepavyko. Dviejose darbovietėse dirbantis politikas nekelia tarnybinio telefono ragelio.  

VTEK atstovai portalui lrytas.lt teigė, kad tyrimas dėl E. Raistenskio yra baigiamas. Komisija nenusiteikusi laukti mėnesio, kaip paprašė politikas, ir savo išvadas gali paskelbti greičiau. Tačiau, ar išvados bus paskelbtos iki tol, kol VRM baigs konkurso procedūrą, neaišku.

Jeigu VTEK nespės paskelbti išvadų, E. Raistenskis greičiausiai galės tapti ministerijos kancleriu.

Seimo Liberalų sąjūdžio atstovas Eugenijus Gentvilas, rašęs skundą VTEK dėl E. Raistenskio, stebėjosi tokiomis konkurso organizavimo aplinkybėmis.

"Matomai jis yra ministrui labai artimas žmogus, jeigu gali vienu metu dirbti ir patarėju, ir FNTT, o dabar kanclerio konkursą laimėjo", - sakė politikas. Pats ministras nemato nieko blogo, kad jo patarėjas vienu metu sėdėjo ant dviejų kėdžių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.