Kratosi blaivyklos kaimynystės

Beveik 7 metus Kaune bandoma įsteigti išblaivinimo įstaigą. Miesto valdžia, regis, surado tinkamas patalpas ir skyrė lėšų dokumentams parengti, tačiau neblaivių asmenų kaimynystės ir toliau kratomasi.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2013-07-07 14:24, atnaujinta 2018-03-04 20:46

Alkoholiu apsinuodijusius, tikrovės nesuvokiančius piliečius ketinama apgyvendinti Kauno priklausomybės ligų centro (PLC) patalpose. Alkoholikus kasdien galės matyti, jų skleidžiamus kvapus uosti bei vogrojimą girdėti centre nuo priklausomybių narkotikams ir svaigalams besigydantys vaikai bei suaugusieji, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Laikinoji sostinė".

PLC vadovas, kai kurie parlamentarai ir specialistai šį Kauno vadovų pasirinkimą kritikuoja ir siūlo atsitokėti, blaivyklai parinkti kitą vietą – vieną iš daugelio apleistų, nenaudojamų pastatų.

Tačiau vargu ar šie siūlymai bus išgirsti. Būsimoji išblaivinimo įstaiga duris turėtų atverti ne vėliau kaip 2014 metais.

Vietą įstaigai jau rado

Ilgus metus Kauno valdžia buvo tarsi kurčia medikų maldavimams juos atleisti nuo prievolės globoti girtuoklius. Tik praėjusių metų vasarį Kauno savivaldybės taryba nusprendė išblaivinimo įstaigą steigti Giedraičių gatvėje įsikūrusiame PLC.

Sprendimui kurį laiką priešinosi PLC vadovas Tautvydas Zikaras. Jis tikino, jog nuo alkoholizmo ir narkomanijos besigydančių pacientų pašonėje nedera steigti blaivyklos. Juo labiau kad šiame centre gydomi ir vaikai, kurie pro langus galės stebėti kraupios problemos, nuo kurios bando išgyti, apraiškas.

Neapsieita ir be kitokių kuriozų. Tik po to, kai taryba priėmė sprendimą, apsižiūrėta, kad 180 kvadratinių metrų patalpos – tai rūsys.

„Rūsio mums nereikia. Prieš Socialinių, sveikatos ir šeimos reikalų komiteto posėdį buvome nuvažiavę į PLC, aiškinomės padėtį vietoje. Tarsi sutarta, kad gausime ir dalį pastato“, – pranešė Kauno savivaldybės tarybos narė, konservatorė Loreta Kudarienė.

Skyrė lėšų dokumentams rengti

Vykdant sprendimą atskirti dalį PLC patalpų jau pradėti rengti dokumentai.

„PLC netrukus bus perduotas valstybės žinion, todėl būtina atlikti kadastrinius matavimus, registruoti objektą kaip atskirą turtinį vienetą. Patalpų remontui ir jų rekonstrukcijai būtina turėti techninį projektą.

Dokumentams rengti jau skirta 300 tūkst. litų. Šiam tikslui lėšų pakanka. O kai bus parengti techniniai projektai, matysime, kiek reikės pinigų patalpoms įrengti“, – sakė miesto savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Pasak D.Ratkelio, nors dar nėra nuspręsta, kaip vadinsis ši girtuoklių prieglauda, tačiau jau dabar aišku, kad tai bus Kauno nakvynės namų padalinys.

Apie valdžią – tik gerai?

PLC vadovas T.Zikaras „Laikinajai sostinei“ itin diplomatiškai kalbėjo apie miesto vadovų užmačias besigydančių pacientų pašonėje įkurdinti „girtuoklyną“.

„Būdamas savivaldybės pavaldinys neturiu teisės kritikuoti jos veiksmų. Aš pats, kaip gydytojas, manau, jog tokia kaimynystė nėra pati geriausia“, – sakė PLC vadovas.

Vieninteliame Lietuvoje PLC vaikų skyriuje 15 vietų skirta jaunuoliams nuo 14 iki 18 metų.

Bendradarbiaujant su Vytauto Didžiojo universitetu čia ketinama steigti ir mokslo centrą.

Girtuoklius veža į ligonines

Kaune dar 1998 metais suskubta uždaryti ilgus metus Savanorių prospekte veikusią blaivyklą.

Nustojus veikti blaivyklai, gatvėse rastus girtuoklius greitosios medicinos pagalbos ekipažai gabena į gydymo įstaigas. Purvini alkoholio padauginę asmenys paliekami toje pačioje ligoninės priimamojo patalpoje, kurioje pagalbos laukia pacientai ir jų artimieji.

„Jeigu žmogus guli gatvėje, dar nereiškia, kad jis tik apsinuodijęs alkoholiu, gali būti ir kitų sveikatos sutrikimų, šiuos asmenis turi apžiūrėti medikas. Dėl to mes juos vežame į artimiausios gydymo įstaigos priėmimo skyrių.

Dauguma šių žmonių būna tik girti. Jie triukšmauja, kabinėjasi prie medikų – tai yra labai didelė problema“, – sakė Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius Nerijus Mikelionis.

Ilgai nesprendžiama problema tapo tikru galvos skausmu ne tik medikams, bet ir pacientams.

„Labai sunku apsaugoti kitus žmones nuo girtų asmenų išpuolių“, – tikino Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Rita Banevičienė.

Nors medikams tenka kasdien kovoti su atvežamais girtuokliais, juos tramdyti bei prižiūrėti, už šią paslaugą ligoninės dažniausiai negauna nė cento. Paradoksalu, tačiau girtumas nėra laikomas liga, tad už pergėrusio žmogaus išblaivinimą ligonių kasos pinigų nemoka.

Dažniausiai iš gatvės atvežami asmenys neturi jokių asmens dokumentų, todėl gydymo įstaigos negali prašyti ligonių kasų apmokėti bent jų priežiūros išlaidas.

Gadina medicinos įrangą

2012 metais vien į Respublikinės Kauno ligoninės priėmimo skyrių atvežta beveik 2,5 tūkstančio išgėrusių bei asocialių asmenų.

Šios ligoninės priėmimo skyriaus vedėja Inga Aleknienė pasakojo, jog girtuoklių antplūdžio sulaukiama socialinių pašalpų mokėjimo dienomis.

Ligoninė turi specialiai šios kategorijos pacientams skirtą keturvietę palatą, tačiau girtų žmonių atvežama kur kas daugiau – savaitės pradžioje jau kelintą parą čia gaivaliojosi po devynis alkoholikus.

„Labai dažnai palatoje atsiduria daugiau žmonių, nei yra gulimų vietų. Girtuokliai tarpusavyje susimuša, kitų pacientų akivaizdoje tenka juos tramdyti, kviesti apsaugą ir policiją“, – guodėsi I.Aleknienė.

Į ligoninę atvežti svaigalų persiragavę asmenys neretai padaro ir materialinių nuostolių. Nuo sienos buvo nuplėštas radiatorius, sudaužyti praustuvai, agresyvus ir neprognozuojamas girtuoklis, pačiupęs žirkles, sugadino brangią medicinos įrangą – nukirpo kardiografo laidus.

Įstaigai parinko netinkamą vietą?

Kaune išrinkta parlamentarė, medikė Vida Marija Čigriejienė pripažino, jog nuo alkoholizmo, narkomanijos bei kitų priklausomybių besigydančių vaikų kaimynystėje steigti blaivyklą – ne pati geriausia mintis.

„Būtų logiška tokią įstaigą kurti Žiegždriuose, kur dirba medikų personalas, tačiau ši ligoninė gana toli, bus per didelės girtų žmonių transportavimo išlaidos.

Atsakingi asmenys turi pasukti galvas, kur šią įstaigą atidaryti“, – kalbėjo V. M.Čigriejienė.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojas A.Matulas taip pat neslėpė neigiamai vertinantis sprendimą priklausomybes besigydančių vaikų pašonėje įkurdinti blaivyklą.

„Čia gydosi ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, paaugliai, jiems labai svarbus ir psichologinis klimatas. Reikia įsiklausyti į medikų nuogąstavimus. Pastangos gydyti šiuos vaikus bus visiškai neveiksmingos, jeigu jie nuolatos girdės girtų žmonių šūksnius, regės tokius vaizdus, kurių jiems nederėtų regėti“, – sakė žinomas kovotojas su alkoholizmu A.Matulas.

Kaune viešėjusi parlamentarė, Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Larisa Dmitrijeva buvo dar kategoriškesnė – jos manymu, PLC patalpose įkūrus blaivyklą, žlugs bet kokios viltys į doros kelią atvesti čia gydomus vaikus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.