Vangi ministrė – įtartina

Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei, trypčiojančiai dėl kluptelėjusios pavaldinės, Seimo opozicija žada įpūsti drąsos.

Ministrė A. Pabedinskienė spaudžiama apsispręsti dėl savo pavaldinės.<br>Nuotrauka iš archyvo
Ministrė A. Pabedinskienė spaudžiama apsispręsti dėl savo pavaldinės.<br>Nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jul 8, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 8:23 PM

A. Pabedinskienė sprendimą dėl viešuosius ir privačius interesus supainiojusios viceministrės Angelės Bajorienės iš pradžių žadėjo priimti, kai pavaldinė nutars, ar apskųsti etikos sargų sprendimą.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) dar gegužės viduryje nusprendė, kad buvusi Prienų globos namų direktorė pažeidė įstatymus spręsdama juose dirbančio savo sūnaus, brolio bei jo sutuoktinės tarnybos klausimus, be to, nedeklaravo savo ryšių su pavaldiniais.

Ilgai neskubėjo smerkti

Etikos sargų sprendimą išgirdusi A. Pabedinskienė tada aiškino nežinojusi apie ankstesnę viceministrės veiklą, bet neskubėjo jos smerkti.

„Viceministrė turi galimybę dar apsispręsti iki birželio 14 dienos ir tada, kai ji apsispręs, ar šį sprendimą skųsti, priimsime sprendimą”, – pavaldinės skundo laukė ministrė.

Nors A. Bajorienė viešai aiškino nesutinkanti su etikos sargų pozicija, jai nepalankaus komisijos sprendimo teismui ji neapskundė.

Birželio 11 dieną viceministrė susirgo, todėl A. Pabedinskienei ir vėl atsirado proga atidėti sprendimą.

„Šiuo metu A. Bajorienė serga, turi nedarbingumo pažymą, koalicijos partneriai apie susidariusią padėtį informuoti. Kai viceministrė pasveiks, bus priimtas sprendimas”, – sausai išpyškino ministrė.

Pagrasinta ir ministrei

Politikės išsisukinėjimai dėl susikompromitavusios pavaldinės ėmė kliūti Seimo opozicijai. Jos atstovai grasina, kad jeigu A. Pabedinskienė nesiliaus jos dangstyti, žada kelti ir ministrės atsakomybės klausimą.

Antai Liberalų sąjūdžio vedlys Eligijus Masiulis įsitikinęs, kad A. Pabedinskienė vedžioja už nosies: „Iš tikrųjų ministrė turi visas galimybes politinio pasitikėjimo pareigūnus atleisti bet kada ir bet kokiomis aplinkybėmis. Ir visiškai nesvarbu, ar tas pareigūnas turi nedarbingumo pažymą, ar jos neturi.”

Buvęs susisiekimo ministras prisiminė iš pareigų atleidęs pasitikėjimą praradusį viceministrą, kuris irgi gulėjo ligoninėje: „Todėl ministrei nederėtų slapstytis krūmuose.”

A. Bajorienės atleidimo reikalavusi Seimo narė Agnė Bilotaitė irgi stebisi ministrės bandymais išvengti sprendimo: „Galbūt žmogus iš tiesų serga, bet ne paslaptis, kad mūsų valstybėje labai dažnai tokiais atvejais susergama.

Nesinori tikėti, kad taip siekiama vilkinti sprendimą, bet stebėsime situaciją ir reikalausime, kad ministrė vis dėlto būtų ryžtingesnė.”

Jaučiasi pelniusi garbę

Pati A. Bajorienė „Lietuvos rytui” aiškino ligos nesimuliuojanti. Ji tvirtino gulėjusi ligoninėje, o dabar gydoma namuose ir sprendimą dėl tarnybos esą priims, kai visiškai pasveiks: „Visa išėjau iš ribų, dabar tik trokštu kaip nors atsistoti ant kojų.

Kai turėsiu sveikatos, tada ir galvosiu. Darbų Lietuvoje man tikrai užteks.”

Politikės karjerą meginusi daryti buvusi globos namų vadovė tvirtino, kad jos sveikata ėmė šlubuoti ne dėl etikos sargų sprendimo.

Jį viceministrė kritikavo, bet miglotai aiškino, kodėl nesikreipė į teismą: „Garbę žmogui reikia užsidirbti.

Aš ją, manau, esu užsidirbusi. Jei mano garbę galėtų kelti tik VTEK sprendimai, gal tada reikia galvoti apie įstatymų taikymo pakeitimus.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.