Ministro patarėjas įdarbintas FNTT – bandymas politizuoti tarnybą?

Vidaus reikalų ministro Dailio Barakausko patarėjo bei partijos „Tvarka ir teisingumas“ nario Ervino Raistenskio įdarbinimas Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnyboje (FNTT) aplipo painiomis istorijomis. Opozicija įtarinėja, kad taip viena partija galėjo bandyti politizuoti su finansiniais nusikaltimais kovoti turinčią įstaigą.

Ministro patarėjo E. Raistenskio (nuotrauka viršuje) bandymas dirbti FNTT pasėjo įtarimų.<br>Lrytas.lt montažas
Ministro patarėjo E. Raistenskio (nuotrauka viršuje) bandymas dirbti FNTT pasėjo įtarimų.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 12, 2013, 11:12 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:52 AM

Šią savaitę Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) pripažino, kad kovą įsidarbinęs FNTT ministro patarėjas E. Raistenskis pažeidė viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą. Toks sprendimas priimtas todėl, kad FNTT yra tiesiogiai pavaldi ministerijai.

Ši istorija užminė mįslę, kam ministro patarėjui ir partijos „Tvarka ir teisingumas“ nariui reikėjo darbintis FNTT, kuri turėtų tirti ir neskaidrią politikų veiklą.

Ar galėjo taip būti, kad įtakingoje tarnyboje įdarbintas politikas turėjo tapti partijos „ausimis“ ar nurodymų perdavėju norint susidoroti su vienos iš valdančiųjų partijų oponentais?

Šalies vadovė sunerimusi

„Prezidentė nuolat pasisako, kad visos teisėsaugos institucijos turi būti apsaugotos nuo politikų kišimosi ir dirbti savarankiškai. Vidaus reikalų ministras turės įvertinti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos išvadas“, - taip susidariusią situaciją įvertino prezidentūra.

Buvęs FNTT vadovas Vitalijus Gailius, dabar Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos Seime narys, pabrėžia, kad partijų nariai negali tapti statutiniais darbuotojais, tačiau jis politiko nepriimtų ir į paprasto darbuotojo pareigas.

„Aš tokiu atveju ministro patarėjo į darbą FNTT nepriimčiau ir stengčiausi įtikinti ministrą, kad taip daryti nereikia“, - sakė V. Gailius.

Seimo narė, Tėvynės sąjungos atstovė Rasa Juknevičienė pastebi, kad dabartinės valdančiosios partijos apskritai stengiasi į įvairias pareigas įkišti kuo daugiau savo žmonių.

„Prielaidas, kad partiniai žmonės darbinami FNNT dėl kažkokių nelabai gerų tikslų taip pat galima daryti. Aš tikiuosi, kad tarnybos vadovas bus principingas ir neleis, kad politikai kištųsi į FNTT veiklą“, - sakė R. Juknevičienė.

Įsidarbinti FNTT lengva

Susisiekti su E. Raistenskiu nepavyksta. Jis savo darbo telefono nekelia jau kelinta diena. Kodėl ministro patarėjas buvo įdarbintas FNTT, aiškiai neatsako ir Vidaus reikalų ministerija.

Neoficialiomis žiniomis, VTEK pagrindine įsidarbinimo priežastimi FNTT ministro patarėjas nurodo norą padėti šiai tarnybai. Tačiau portalas lrytas.lt turi žinių, kad kitus ministro patarėjus papildomai buvo bandoma įdarbinti ir į kitas ministerijai pavaldžias struktūras, pavyzdžiui, Valstybės sienos apsaugos tarnybą. Tačiau jos vadovai tokiai idėjai pasipriešino.

Etikos sargus labai nustebino ir E. Raistenskio įsidarbinimo FNTT istorija. Buvo taip skubėta, kad valdininkai painiai tvarkė formalumus. Pavyzdžiui, kovo 5 dieną E. Raistenskio pateiktas prašymas dėl individualaus darbo grafiko ministerijoje ministro parašu įformintas kovo 4 dieną.

„Komisijai taip pat kelia abejonių E. Raistenskio įsidarbinimas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje per tokį trumpą laiką, t. y., praėjus 8 dienoms nuo pareigybės įsteigimo. Komisija mano, kad tokia skuba tik patvirtina, jog E. Raistenskis turi didelę įtaką ministerijoje ir jai pavaldžioje FNTT. O datų nesutapimas kelia abejonių, ar nebuvo pažeistos E. Raistenskio įdarbinimo procedūros“, - rašoma VTEK išvadose.

Kaip ministro patarėjui pavyko taip paprastai įsidarbinti FNNT? Pasirodo, tai labai paprasta.

FNTT portalui lrytas.lt pranešė, kad E. Raistenskis tarnyboje įdarbintas vadovaujantis tik jo prašymu. 

Ministras politikos neįžvelgia

Vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas nemano, kad įdarbinus jo patarėją į FNTT, įstaigos veikla galėjo būti politizuojama.

Ministras pabrėžia, kad patarėjas FNNT buvo įdarbintas tik kaip paprastas darbuotojas – specialistas. Be to, patarėjas, kai jo veikla pradėjo domėtis VTEK, iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos išėjo.

„Aš irgi esu politikas ir netiesiogiai vadovauju FNNT, nes ji mums pavaldi. Pagal tokią logiką vidaus reikalų ministru negali dirbti joks politikas“, - svarsto ministras.

Beje, praėjusią savaitę E. Raistenskis laimėjo konkursą į vidaus reikalų ministerijos kanclerio pareigas. Jos atsilaisvino, kai iš ministerijos pasitraukė ten dirbęs dabartinis ūkio ministras Evaldas Gustas.

Pagal įstatymus, nusižengęs tarnautojas metus negali daryti karjeros, todėl tapti ministerijos kancleriu negalėtų. Ministras D. Barakauskas teigia dar nežinąs, kaip bus elgiamasi su kanclerio konkursu, ar bus skelbiamas naujas. Esą jis dar negavo VTEK išvados ir su ja nesusipažino. Išvadą taip pat galima skųsti teismui.

Portalo lrytas.lt žiniomis, dalyvaudamas konkurse E. Raistenskis surezgė gudrybę. Jis pranešė VTEK apie savo ligą ir prašė jo elgesio svarstymą atidėti mėnesiui. Per tą laiką jis sudalyvavo ministerijos paskelbtame konkurse. Tačiau tapti kancleriu greičiau jam nepavyko, nes šiai gudrybei išplaukus į viešumą etikos sargai paskubėjo paskelbti politikui nepalankų nuosprendį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.