Kodėl V. Mazuronis tapo populiaresnis už R. Paksą?

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis reitingų lentelėse jau kelis mėnesius iš eilės užtikrintai lenkia partijos „Tvarka ir teisingumas“ lyderį Rolandą Paksą. Tačiau politologai neįsivaizduoja, ar amžinasis partijos lyderis R. Paksas kada nors ryšis užleisti pirmininko postą savo pavaduotojui.

„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksas (kairėje) šiuo metu reitingų lentelėse aukštesnes pozicijas užleido savo pavaduotojui V. Mazuroniui.<br>Lrytas.lt montažas
„Tvarkiečių“ lyderis R. Paksas (kairėje) šiuo metu reitingų lentelėse aukštesnes pozicijas užleido savo pavaduotojui V. Mazuroniui.<br>Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2013-07-22 12:47, atnaujinta 2018-03-02 20:27

V. Mazuronio žvaigždė sužibo prieš pusę metų, kai jis tapo aplinkos ministru. Visuomenės apklausos rodo, kad tai jam padėjo tapti vienu populiariausių politikų šalyje ir aplenkti beveik dešimt metų partijai vadovaujantį Rolandą Paksą. Spėjama, kad tai pastaruoju metu taip pat galėjo paskatinti tarp dviejų partijos lyderių vis iškylančius konfliktus.

Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ duomenimis, liepą R. Paksą palankiai vertino 35,7 proc. apklaustųjų. Jis pagal populiarumą buvo penktas. Tuo tarpu trečioje vietoje esantį V. Mazuronį palankiai vertina 43,4 proc. Lietuvos gyventojų. „Baltijos tyrimų“ duomenimis, V. Mazuroniu pasitiki 47 proc., o R. Paksu – 39 proc. šalies gyventojų.

„Baltijos tyrimų“ vadovė sociologė Rasa Ališauskienė mano, kad V. Mazuronis nustelbė R. Paksą, nes tapęs aplinkos ministru jis viešoje erdvėje tapo labiau matomas, žmonėms praneša teigiamas naujienas apie kovą su brakonieriais, vėl gaivinamą daugiabučių renovaciją ir pan. Tuo tarpu R. Paksas dirba Briuselyje, Europos Parlamente, todėl natūralu, kad jis žmonėms tapo mažiau įdomus.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto dėstytojas Alvidas Lukošaitis taip pat pastebi, kad žmonės pradėjo teigiamai vertinti V. Mazuronį, nes jį mato kaip dirbantį konkrečius darbus, o ne šnekantį politiką.

„V. Mazuronis žmonių akyse tapo realia figūra, tuo tarpu R. Paksas daug kam atrodo mistinė figūra, kuri neaišku ką daro, neaišku, kokios jo galios“, - kalbėjo A. Lukošaitis.

Visgi A. Lukošaitis linkęs abejoti, ar V. Mazuroniui, jei šis ir toliau išliks populiarus, artimiausiu metu pavyktų tapti partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininku.

„Baltijos tyrimų“ vadovė primena, kad tai ne pirmas atvejis šalies politikoje, kai kuris nors partijos narys reitingų lentelėse aplenkia partijos vadovą. Kaip pavyzdį ji nurodo neseną faktą, kai buvusi Seimo pirmininkė Irena Degutienė žmonių buvo labiau mėgstama, nei Tėvynės sąjungos lyderis ir tuometinis premjeras Andrius Kubilius. Vienu metu Vilija Blinkevičiūtė buvo populiaresnė už buvusį Socialdemokratų partijos pirmininką Gediminą Kirkilą.

Pats R. Paksas, paprašytas įvertinti savo ir V. Mazuronio reitingus, iš pradžių džiaugėsi, kad partija turi daug stiprių ir populiarių asmenybių, nėra vienos asmenybės partija, komanda gerai dirba. Tiesa, jis kartais galvoja, kad reitingai ne atspindi, o stengiasi suformuoti visuomenės nuomonę.

Tačiau paklaustas, ar jis nesibaimina, kad anksčiau ar vėliau V. Mazuronis taps partijos lyderiu, R. Paksas susinervino: „Aš suprantu, kur jūs lenkiate ir kodėl norite to straipsnio – ne pirštu maitinamas esu. Jei norite pritempinėti prie kitų dalykų, tai galite pritempinėti. Nuo 1997 m., kai man tenka būti politikoje, mano pavardė neiškrito iš populiariausių politikų dešimtuko, nežiūrint į jokias aplinkybes. Tai yra didelis pasiekimas. O visą kitą jūs rašykite, kaip jums atrodo“.

Dienraštis „Lietuvos rytas“ praėjusią savaitę pranešė, kad tarp „Tvarkos ir teisingumo“ partijos lyderių perbėgo juoda katė. Esą politikai nesutaria dėl būsimų rinkimų į Europos Parlamentą strategijos, kurioje pagrindinis dėmesys skiriamas R. Paksui. Tiesa, patys „tvarkiečiai“ nesutarimus neigia ir vadina tai diskusijomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.