N. Venckienės gerbėjai greit pateks į Raudonąją knygą

Iš Lietuvos pabėgus Seimo narei Neringai Venckienei, tirpsta ir jos įkurtos „Drąsos kelio“ partijos rėmėjų gretos. Paskutinės apklausos rodo, kad už „violetinę“ partiją pasiryžę balsuoti vos 0,4 proc. šalies gyventojų.

"Drąsos kelio" idėjinė lyderė N. Venckienė iš Lietuvos pabėgo balandį.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
"Drąsos kelio" idėjinė lyderė N. Venckienė iš Lietuvos pabėgo balandį.<br>M. Patašiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 23, 2013, 2:15 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 7:41 PM

Atmetus žmones, kurie neturi nuomonės arba neina balsuoti, „Drąsos kelias“, jei rinkimai į Seimą vyktų artimiausiu metu, surinktų apie 1 proc. balsų. Tuo tarpu praėjusių metų spalį už šį partija pasivadinusį judėjimą balsavo 8 proc. rinkėjų.

Metų pradžioje „Drąsos kelią“ rėmė apie 3 proc. visuomenės nuomonę tiriančios kompanijos „Vilmorus“ apklaustų šalies gyventojų. Balandžio mėnesį Seime virę debatai dėl teisinės neliečiamybės naikinimo N. Venckienei populiarumo balo „Drąsos keliui“ nepridėjo – partijos reitingai nukrito iki 2 procentų.

Pavasarį „violetinės“ partijos populiarumas ir toliau mažėjo. Birželį už „Drąsos kelią“ ketino balsuoti 1,7 proc. apklaustųjų, o liepą partijos populiarumas nukrito vos iki 0,4 procento.

„Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys sako, kad taip įvyko neatsitiktinai – „Drąsos kelio“ viešoje erdvėje pastaruoju metu faktiškai nėra.

„Visi dar kažkiek kalba apie N. Venckienę, tuo tarpu apie „Drąsos kelią“ nėra jokių žinių. Neaišku, nei ką jie daro, nei ko jie siekia. Natūralu, kad tokiu atveju partija netenka didžiosios dalies rėmėjų. Pastarasis reitingas – 0,4 proc. yra nykstančiai mažas“, – teigė sociologas.

Tiesa, „Drąsos kelio“ vadovas Seimo narys Jonas Varkala menkais reitingais netiki. Jis mano, kad partijos populiarumas galėjo smukti dėl neigiamos žiniasklaidos įtakos, tačiau neabejoja, kad vykstant Seimo rinkimams rezultatai būtų daug geresni, nei piešia sociologai.

Galbūt partijos populiarumui neigiamai atsiliepė N. Venckienės pabėgimas iš Lietuvos?

„Kaip sakė vienas bičiulis: Neringa tebegyvena žmonių širdyse – ji niekur nedingo. Lygiai taip pat niekur nedingo žmonių nusivylimas dabartine situacija“, – įsitikinęs partijos pirmininkas.

„Pilietiškai aktyvūs žmonės išvykę iš Lietuvos, todėl, matyt, jų balsas taip pat neatsispindi apklausų rezultatuose“, – svarstė J. Varkala.

Po praėjusiais metais vykusių Seimo rinkimų politologai vieningai kalbėjo, kad „Drąsos kelias“ neturi jokių perspektyvų. Ši partija neturi nei politinėms organizacijoms įprastos struktūros, nei skyrių miestuose bei rajonuose. Partijai nepriklauso net dalis Seime esančios „Drąsos kelio“ frakcijos narių.

Tačiau labiausiai „Drąsos keliui“ turėtų kenkti tai, kad partija, anot politikos apžvalgininkų, neturi jokios ideologijos, o į ją susibūrusius ir už ją balsavusius žmones vienija tik Garliavos pedofilijos skandalas. Jam išblėsus, tirpsta ir rėmėjų gretos.

Prieš kurį laiką Kaune iš pirmo karto nepavyko surengti net partijos suvažiavimo, nes į jį atvyko vos keliasdešimt žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas