Jonavos klebonas apie gėjus: „Šūdo vieta tualete“

Turėdamas rūpintis katalikų sielovada, Jonavos dekanato dekanas Audrius Mikitiukas socialiniame tinkle „Facebook“ pasėjo neapykantos sėklą. Užsirūstinęs dėl trečiadienį Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo priimto teismo sprendimo, kuriuo seksualinėms mažumoms leista žygiuoti Gedimino prospekte, šis socialiniame tinkle rėžė, ką išties galvoja apie seksualines mažumas ir paradus.

Jonavos dekanato dekanas Audrius Mikitiukas socialiniame tinkle „Facebook“ pasėjo neapykantos sėklą homoseksualus išvadindamas šūdais.<br>Facebook nuotr.
Jonavos dekanato dekanas Audrius Mikitiukas socialiniame tinkle „Facebook“ pasėjo neapykantos sėklą homoseksualus išvadindamas šūdais.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius

Jul 24, 2013, 2:08 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:49 PM

„Kokio dar paaiškinimo, atnešėt šūdą tai ir padėkite ten, kur šūdo vieta. Dar jiems, matai, paaiškinimo reikia! Ir sugalvok tu man tokią mintį, kad vegetarai turi py***s toleruoti! Ir atsiminkite, ką pasakė popiežius Pranciškus, kad py***m ir lesbietėms Bažnyčios bendruomenėse nėra kas veikti, nes demoralizuos normalius“, – savo mintimis dalijosi kun. teol. lic. A. Mikitiukas.

A. Mikitiukas pasakojo, kad tokį įrašą socialiniame tinkle išprovokavo žinia, kad Lietuvos gėjų lyga (LGL) buvo nepatenkinta tuo, kai viena Vilniaus kavinių „Baltic Pride“ renginių programą išmetė į šiukšlių dėžę.

„Taip ir parašiau, kad šiukšlės vieta – šiukšliadėžėje, o šūdo – tualete. Savo žodžių neatsiimsiu“, – kalbėjo dvasininkas.

Dvasininkas teigė, kad savo įraše vartojo egzistuojančią terminiją: „Žodyne yra žodis „pederastija“, tad nieko naujo nesugalvojau. Juos vadinau taip, kaip ir vadino popiežius Pranciškus.“

Paprašius priminti, ką apie homoseksualius asmenis pasisakė popiežius Benediktas XVI ar popiežius Pranciškus, A. Mikitiukas patikslino, esą šie vietoj žodžio „pederastai“ vartojo terminą „homoseksualai“.

Lrytas.lt nepavyko susisiekti su Kauno arkivyskupu metropolitu Sigitu Tamkevičiumi ir išsiaiškinti, ką apie tokius kunigo žodžius mano Kauno arkivyskupijos ganytojas. Metropolitas šiuo metu atostogauja, o Kauno arkivyskupijos raštinės darbuotojai nepanoro komentuoti Jonavos klebono išsakytų minčių.

Tokie posakiai rodo asmenybės brados stoką

Buvęs Lietuvos ambasadorius prie Šventojo Sosto Vytautas Ališauskas tokius kunigo žodžius vertina labai neigiamai. 

„Pirmiausia turėtume atkreipti dėmesį, kad net buityje, o ką jau kalbėti apie viešąją erdvę, neturėtų būti vartojami tokie posakiai, kurie suaugusiam žmogui nedaro garbės. Apskritai, mano manymu, tai rodo asmenybės brandos stoką“, – sakė jis.

V. Ališausko įsitikinimu, Katalikų bažnyčia yra aiškiai pasisakiusi prieš homoseksualumo kriminalizavimą, o popiežius Pranciškus nieko panašaus, ką įvardija kunigas, nėra sakęs.

Katalikų bažnyčia pabrėžia, kad į homoseksualus turi būti žvelgiama supratingai, jie neturi būti atstumiami: „Jei Bažnyčia ir pripažįsta, kad homoseksualūs santykiai yra nepriimtini, ji nenusisuka nuo pačių homoseksualų ir nekaltina šių asmenų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.