Savivaldybė davė leidimą gėjų eitynėms, bus ribojamas eismas

Vilniaus savivaldybė trečiadienį

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas antradienį atmetė savivaldybės skundą dėl tokio apygardos teismo sprendimo.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas antradienį atmetė savivaldybės skundą dėl tokio apygardos teismo sprendimo.<br>J. Stacevičiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jul 24, 2013, 4:27 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:39 PM

„Vykdydama teismo nutartį, Renginių derinimo komisija leido organizuoti eitynes“, - sakė savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus atstovas Andrejus Žukovskis.

Savivaldybė anksčiau buvo atsisakiusi duoti leidimą eitynėms Gedimino prospekte, tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas įpareigojo sostinės savivaldybę tai padaryti. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas antradienį atmetė savivaldybės skundą dėl tokio apygardos teismo sprendimo.

Savivaldybės skundą atmetęs teismas nurodė, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas pagrįstai konstatavo, jog vykstant eitynėms organizatorių pasirinktame Gedimino prospekte “bus užtikrinta tinkama asmens teisių ir visuomenės interesų pusiausvyra“.

„Demokratija nereiškia paprasčiausio daugumos požiūrio viešpatavimo. Garantuodama demokratinį pliuralizmą, valstybė turi pozityvias pareigas užtikrinti veiksmingą naudojimąsi taikių susirinkimų teise taip pat ir asmenims, turintiems nepopuliarias pažiūras ar priklausantiems mažumoms“, - rašoma teismo pranešime.

Vilniaus valdžia anksčiau siūlė eitynių organizatoriams nuošaliau esančią Upės gatvę, bet šie siekė eitynių pagrindine sostinės gatve.

Organizatoriai teigia, kad eitynės, kurios rengiamos daugelyje Vakarų šalių, svarbios siekiant atkreipti dėmesį į seksualinių mažumų diskriminavimą ir paskatinti lygybę. Jų priešininkai Lietuvoje tai vadina „homoseksualizmo propaganda“.

Pirmosios seksualinių mažumų eitynės Lietuvoje įvyko 2010 metais. Eitynėse Upės gatvėje tuomet dalyvavo keli šimtai žmonių, o griežtai saugomoje teritorijoje juos pasitiko apie tūkstantis protestuotojų.

Sostinėje bus ribojamas eismas Dėl šeštadienį vyksiančių homoseksualų eitynių „Už lygybę“ sostinės Gedimino prospekto prieigose bus taikomi laikini pėsčiųjų ir transporto eismo apribojimai. Siekiant sklandžios eitynių eigos, šalia Lukiškių aikštės nuo ankstaus ryto bus pastatytos tvoros, kurias išvežti planuojama išsyk pasibaigus eitynėms. Šeštadienį nuo 6 iki 16 val. bus draudžiama statyti transporto priemones Vasario 16-osios gatvės atkarpoje nuo Goštauto gatvės iki Gedimino prospekto. Taip pat ketinama pastatyti laikinus draudžiamuosius ir informacinius kelio ženklus ties įvažiavimu į Lukiškių gatvę iš J. Tumo-Vaižganto gatvės, ties įvažiavimu į Šermukšnių gatvę iš A. Jakšto gatvės ir ties įvažiavimu į Gedimino prospektą iš V. Kudirkos gatvės. Homoseksualų eitynės „Už lygybę“ vyks šeštadienį nuo 13 iki 16 val. Vilniuje, Gedimino prospekte. Renginio organizatoriai planuoja, kad eitynėse dalyvaus apie 800 dalyvių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.