Baimindamasi teroristų valdžia iš Vilniaus išgujo oro balionus

Lietuvos sostinė jau seniai garsėja kaip miestas, kuriame galima laisvai skraidyti oro balionais, tačiau šį pusmetį situacija pasikeitė. Lietuvai pradėjus pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, skraidymai oro balionais dėl saugumo sumetimų sostinėje buvo apriboti.

Šią vasarą oro balionų virš Vilniaus pamatysime rečiau.<br>R. Danisevičius nuotrauka iš archyvo
Šią vasarą oro balionų virš Vilniaus pamatysime rečiau.<br>R. Danisevičius nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jul 25, 2013, 11:26 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 3:17 PM

Oro balionų verslo atstovai teigia suprantą lietuvių norą apsaugoti garbingus svečius nuo teroristų, tačiau mano, kad draudimai yra per daug griežti. Tomis dienomis, kada negalima skraidyti, verslininkai patiria nuostolių, nepatenkinti lieka ir skrydžius užsisakę žmonės.

Skrydžiai jau buvo uždrausti nuo liepos 17 iki 20 dienos. Jie bus draudžiami ir rugpjūčio 29–30 dienomis, rugsėjo pradžioje, kelias lapkričio dienas. Datas, kuriomis draudžiama skraidyti, savo įsakymu patvirtino susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

„Tai darome Vadovybės apsaugos departamento prašymu. Draudimai skraidyti taikomi visoms skraidymo priemonėms, išskyrus skrendančias į ir iš Vilniaus tarptautinio oro uosto. Skrydžiai ribojami tik tomis dienomis, kai Vilniuje vyksta svarbiausi pirmininkavimo renginiai“, – portalui lrytas.lt sakė susisiekimo ministro patarėjas Ričardas Slapšys.

Per dieną, priklausomai nuo oro sąlygų, Vilniuje ryte ir vakare į dangų kyla nuo 2–3 iki maždaug 12 oro balionų.

„Manau, kad saugumo reikalavimai yra per griežti, nes balionai skraido anksti ryte arba vėlai vakare, kai pirmininkavimo renginiai nevyksta. Be to, oro balionas yra visiškai nepanaudojamas teroristiniams aktams, nes jo negalima tiksliai valdyti taip, kad jis skristų kur nori. Viską lemia vėjas ir oras“, – sakė bendrovės „Oro balionai“ vadovas Vytautas Samarinas.

Tomis dienomis, kai skrydžiai Vilniuje draudžiami, žmonėms bus siūloma skristi Trakuose.

„Dauguma žmonių vis dėlto nori skristi Vilniuje, todėl tomis dienomis jie skrydžio paprastai atsisako, o mes turime mažiau darbo. Žinoma, dėl to nebankrutuosime, tačiau šiek tiek nepatogumų kilo“, – pasakojo V. Samarinas.

Oreivystės centro atstovas Giedrius Leškevičius mano, kad dėl papildomo apribojimo daugiausia nepatogumų kyla paskraidyti virš sostinės norintiems turistams, o lietuviai malonumą tiesiog atideda kitam kartui.

„Užsieniečiams sunkiau, nes jie į Vilnių atvažiuoja konkrečiam laikui. Vieni turistai labai pasipiktino, kad negali skristi, nes jie paslaugą buvo rezervavę iš anksto“, – prisiminė G. Leškevičius.

Pramogautojus skraidinantys oro balionų verslo atstovai negali suskaičiuoti, kiek dėl papildomų ribojimų šį sezoną patirs nuostolių, nes šis verslas dėl greitai besikeičiančio oro ir taip sunkiai prognozuojamas.

Skrydžių sezonas, jei oras bus geras, šiemet tęsis iki spalio vidurio. Paprastai skrydis oro balionu vienam žmogui kainuoja nuo 250 iki 400 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.