Cerkvė mokykloje – už biudžeto pinigus

Po Klaipėdos Andrejaus Rubliovo pagrindinės mokyklos stogu beveik aštuoniolika metų veikia cerkvė. Atlikę auditą savivaldybės kontrolieriai nustatė, kad už maldos namų patalpas ir komunalines paslaugas mokėta iš mokesčių mokėtojų pinigų, rašo „Lietuvos rytas”.

Klaipėdos A.Rubliovo mokykloje cerkvė veikia jau beveik aštuoniolika metų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Klaipėdos A.Rubliovo mokykloje cerkvė veikia jau beveik aštuoniolika metų.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Aug 7, 2013, 7:52 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:55 AM

„Tikrinome, ar teisėtai buvo panaudojamos mokyklos patalpos 2012 metais.

Pagal turimus dokumentus už cerkvę nebuvo mokėta nei nuoma, nei komunaliniai mokesčiai, – sakė Klaipėdos savivaldybės kontrolierė Daiva Čeporiūtė. – Priėjome išvadą, kad pastatas buvo naudojamas neekonomiškai, neefektyviai ir neracionaliai.”

Vadinasi, mokykla pati išlaikydavo cerkvę, o už visa tai sumokėdavo mokesčių mokėtojai.

Ar galima įteisinti tokią partnerystę, ar valstybinėje įstaigoje galimos religinės apeigos, Klaipėdos politikai diskutavo jau ne vienus metus ir ne vieną kartą.

Ir mokyklai, ir apeigoms cerkvėje vadovaujantis Vladimiras Artamonovas mano, kad malda negali trukdyti: „Ir cerkvė, ir mokykla – Dievo namai.”

O pamaldoms jis esą vadovauja šeštadieniais ir sekmadieniais arba anksti rytą iki pamokų.

Negalėjo pateikti dokumentų

V.Artamonovas pasakojo, kad iš pradžių tarp mokyklos ir Šventųjų Veros, Nadeždos, Liubovės ir Zofijos stačiatikių parapijos buvo pasirašyta patalpų nuomos sutartis, kuri galiojo dešimt metų.

Pasikeitus įstatymams situacija tapo nebeaiški. 2004-aisiais mokykla pasirašė sutartį su krikščioniškojo švietimo draugija „Slovo”. Esą ši draugija mokėjo nuompinigius.

Tačiau jokių atsiskaitymo dokumentų kontrolieriams nepateikė.

Pernai V.Artamonovas teigė norįs įteisinti cerkvės veiklą. Kalbėta ir apie panaudos sutartį, ir apie tai, kad galbūt parapija galėtų tas patalpas nupirkti.

Nuo šiol nuomosis legaliai

Dabar diskusijose, ar gali po mokyklos stogu veikti maldos namai, teks padėti tašką.

Dar nesibaigus kontrolierių tyrimui savivaldybė paskelbė viešąjį konkursą dėl religinėms apeigoms pritaikytų patalpų, kurios tarybos sprendimu buvo atskirtos nuo mokyklos patalpų, nuomos.

Konkursą laimėjo vienintelė jame dalyvavusi Šventųjų Veros, Nadeždos, Liubovės ir Zofijos stačiatikių parapija.

Dabar pagaliau cerkvės patalpos nuomojamos legaliai ir religinė veikla čia gali vykti.

Pasak Klaipėdos mero Vytauto Grubliausko, nuo šiol už 124 kvadratinius metrus ploto bus mokami nustatyti nuomos mokesčiai – daugiau kaip 600 litų per mėnesį. Bus privalu atsiskaityti ir už komunalines paslaugas.

Kuri veikla svarbesnė?

O problemą, ar mokyklos direktoriaus ir dvasininko pareigas galima suderinti, mero manymu, dar reikėtų apsvarstyti: „Dabar religinė veikla cerkvėje įteisinta. Mokyklos direktorius privalo dirbti savo darbą – vadovauti mokymo įstaigai.

Ar po to dar lieka laiko dvasininko veiklai, ar tai suderinama, nuspręs savivaldybės administracijos vadovės sudaryta komisija, įvertinusi kontrolierių pateiktą medžiagą.”

Jis taip pat mano, kad nereikėtų pamiršti ir panaudotų biudžetinių lėšų cerkvės reikalams problemos.

Auditoriams buvo kilę įtarimų dėl galimo viešųjų ir privačių interesų derinimo, kai mokyklos direktorius taip pat yra Klaipėdos dekanato stačiatikių cerkvės dekanas ir parapijos klebonas, vadovauja ne tik mokyklai, bet ir apeigoms cerkvėje.

Tačiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija V.Artamonovo elgesyje pažeidimų neįžvelgė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.