Egipte gyvenantys lietuviai puola į neviltį

Šūviai, lavonai ir paklaikę iš siaubo egiptiečiai nepadarė didesnio įspūdžio Lietuvos kelionių agentūroms. Kai kurios toliau kviečia žmones galbūt jau paskutinį kartą pailsėti šioje į chaosą grimztančioje Šiaurės Afrikos valstybėje. 

Nors Egipte liejasi kraujas, Lietuvos ambasada Kaire ramina poilsiautojus tvirtindami, kad Egipto kurortuose ramu ir saugu.<br>AP nuotr.
Nors Egipte liejasi kraujas, Lietuvos ambasada Kaire ramina poilsiautojus tvirtindami, kad Egipto kurortuose ramu ir saugu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Valentinavičius, Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 16, 2013, 1:58 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 10:15 PM

Faraono ramybe spinduliuoja ir mūsų šalies ambasadorius Egipto Arabų Respublikoje Dainius Junevičius. Nors naujausiais duomenimis Egipte per susirėmimus jau žuvo 638 žmonės, diplomatas ramus, tarsi dirbtų Briuselyje. „Egipto kurortiniuose rajonuose ramu ir saugu. Šarm aš Šeiche ir kituose Raudonosios jūros kurortuose pavojų Lietuvos gyventojams tikrai nėra“, - portalui lrytas.lt sakė jis.

Tiesa, Užsienio reikalų ministerijos (URM) rekomendacijose teigiama visiškai priešingai. Jose Lietuvos piliečiai raginami nevykti į Raudonosios jūros kurortų teritorijas. Populiariausi tradiciškai – Šarm aš Šeichas ir Hurgada.

Į klausimą, ar Egipte jis pats jaučiasi saugus, ambasadorius atsakė, kad kiekvienas, kuris yra toliau nuo neramumų, turėtų jaustis saugiai, tačiau, kiek lietuvių šiuo metu yra Egipte, pasakyti negalėjo.

Šiuo metu atostogaujantis JAV prezidentas Barackas Obama, kitų šalių lyderiai aštriai reagavo į dramą Egipte, tuo tarpu Lietuvoje - atlaidų ramybė. Naujausias pranešimas prezidentūros svetainėje - apie Dalios Grybauskaitės apsipirkimą „Ikea" parduotuvėje.

Konfliktai Egipte varo lietuvius į neviltį. Egiptiečiai gyvena laukimu ir nežinia.

„Reportažai per žiniasklaidos priemones atbaido turistus. Visi gyvena laukimu – bus ar nebus turistų. Daugelis užsieniečių pavargę nuo nestabilumo, palieka viską ir išvažiuoja. O vietiniai lieka laukti šviesesnės ateities“, – pasakojo Egipte dirbanti lietuvė Asta.  

Į tragediją - skirtingi požiūriai

Rekomendacijos dėl kelionių į Egiptą nuolatos atnaujinamos, o ambasada Kaire lietuviams primena konsulinės registracijos naudą ir kviečia juos registruotis. „Negaliu pasakyti, kiek lietuvių yra šalyje. Tikriausiai kelios dešimtys“, – penktadienio rytą telefonu sakė ambasadorius.

Nors D.Junevičius teigė, kad Egipte šiuo metu viskas yra gerai, Užsienio reikalų ministerija primygtinai siūlo nevažiuoti į tam tikras šalies vietas, tarp kurių ir ambasadoriaus minėtos „saugios“ teritorijos.

„Esant nestabiliai viešojo saugumo situacijai, Lietuvos piliečiams rekomenduojame nevykti į didžiuosius Egipto miestus – Kairą, Aleksandriją, Suecą, Ismailiją, Port Saidą, Nilo deltos miestus ir gubernijas, pietų Egipto miestus ir gubernijas, įskaitant Luksorą ir Asvaną“, - rašoma URM puslapyje.

Šalyje jau esantiems Lietuvos piliečiams rekomenduojama būti budriems, griežtai vengti bet kokių masinių susibūrimo vietų, demonstracijų, laikytis nustatytų apribojimų, atidžiai stebėti naujienų agentūrų pranešimus, visada su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Apie porą šimtų poilsiautojų

URM Konsulinio departamento vadovas Andrius Pulokas patikslino, kad įvairiausiais duomenimis Egipte šiuo metu gali būti per 180 poilsiautojų, o ambasadoje registravosi dešimtys Lietuvos piliečių.

„Bendros URM rekomendacijos – Lietuvos piliečiams nevykti į Egiptą, tačiau gavome informacijos, kad lietuvių pamėgtuose kurortuose nepaprastoji padėtis atšaukta“, – minėjo jis.

Egipte gyvenanti lietuvė Asta portalui lrytas.lt tvirtino, kad šalyje gyvenimas teka sava vaga, visi užsiėmę savais darbais:

„Lietuviams kol kas nieko nenutiko. Dauguma jų gyvena kurortuose. Kaire lietuvių nėra daug. Visi protestai, rodomi per televiziją, vyksta tik konkrečiose vietose. Kitur neramumai nėra juntami. Keletas lietuvių kurie gyvena Kairo centre, yra arčiau įvykių. Sėdėdami namuose jie girdi susišaudymus, bet į pirmas protestuotojų gretas tikrai nesiveržia“, – kalbėjo ji.

Skrydžių kol kas neatšaukė

Egiptą krečiant neramumams, kelionių organizatoriai dėmesį sutelkė į šią šalį.

„Priimdami sprendimus dėl kelionių į Egiptą, mes vadovaujamės Lietuvos URM rekomendacijomis, oficialių institucijų Egipte, savo partnerių bei atstovų informacija. Pažymime, kad šiuo metu visa mūsų turima informacija rodo, kad Hurgados kurortų viešbučiai ėmėsi atitinkamų saugumo priemonių. Skrydžius į Hurgadą vykdome, kaip numatyta. Tokios praktikos laikosi ir Vakarų Europos kelionių operatoriai“, – sakė kelionių operatoriaus „Novaturas“ atstovė Ieva Dorelaitienė.

Keliones organizuojančios bendrovės atstovė teigė, kad „Novaturas“ partnerių organizuojamos ekskursijos Egipte yra sustabdytos: „Atidžiai sekame situaciją, nuolat gauname naujausią informaciją ir, esant reikalui, reaguosime nedelsdami“.

Ambasadoriai kviečiami pasiaiškinti

Egipte per nuverstojo islamistų prezidento Mohamedo Mursi šalininkų protesto stovyklų griovimą ir susirėmimus visoje šalyje naujausiais duomenimis mažiausiai žuvo 638 žmonės.

Per pusę liepos Egiptas šiemet sulaukė apie 297 tūkst. turistų. Palyginti, pernai tuo pačiu metu jų čia atvyko 515 tūkstančių. Įvykius Egipte smerkia visas pasaulis. Vakarų šalys reiškė susirūpinimą, kvietė pasiaiškinti Egipto ambasadorius.

Islamiškos politinės jėgos Artimųjų Rytų regione ragino Egipto musulmonų broliją nepasiduoti kariškių smurtui ir toliau kovoti.

Kad kariškiai greičiausiai peržengė ribas, įrodė ir laikinojo Egipto viceprezidento Mohamedo el-Baradei sprendimas trauktis iš valdžios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.