Proteste prieš Astravą - klausimas, kur iškelti vilniečius (papildyta)

Trečiadienį prie Baltarusijos ambasados vyko protestas dėl Baltarusijoje statomos Astravo atominės elektrinės. Reaktoriaus statyba vyksta vos pusšimtį kilometrų nuo Vilniaus. Visuomenininkai priminė Baltarusijai apie ESPO konvencijos pažeidimus ir reikalavo Astravo atominės jėgainės projekto statybų nutraukimo. Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas Linas Balsys teigė, kad Astravo elektrinė iš viso neturi būti statoma. 

Prie Baltarusijos ambasados susirinko tik keturi aktyvistai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prie Baltarusijos ambasados susirinko tik keturi aktyvistai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 21, 2013, 12:07 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 8:11 PM

„Baltarusija nesilaiko ESPO konvencijos ir tarptautinių susitarimų kaip turi būti statomi objektai šalia kaimynų sienos. Mes tikrai norime, kad tas objektas šalia Vilniaus neatsirastų. Norėtume, kad Baltarusija neitų branduoliniu keliu kaip ir Lietuva. Tačiau mes to negalima reikalauti, tačiau galime teisėtai pagal tarptautinę teisę reikalauti, kad šalia Vilniaus nebūtų pavojingo atominio reaktoriaus, kuris beveik toks pats kaip Černobylio“, – sakė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas Tomas Tomilinas.

Žaliųjų atstovas pabrėžė, kad Lietuvos visuomenė akylai stebi vykstančius procesus ir džiaugėsi, kad Lietuvos politikai taip nėra nuošalyje: „Lietuvos valdžia aiškiai yra pasakiusi, kad Baltarusija neatsako į esminius klausimus. Nežinome ką šiuo klausimu mano prezidentė, tačiau premjeras yra išsakęs savo poziciją“.

Baltarusijos antibranduolinio judėjimo koordinatorė Tatjana Novikova pabrėžė, kad vis dar nėra sugalvotas efektyvus evakuacijos planas nei Vilniaus miestui, nei Minskui. Astravo atominę statantys mokslininkai teigia, kad to net nereikia – būsima elektrinė bus saugi ir didelio masto katastrofa ten negali įvykti.

Prie Baltarusijos ambasados susirinko tik keturi aktyvistai. Mažą protestuotojų skaičių lėmė atostogų metas. Reikalaudami nutraukti Astravo reaktoriaus statybas jie iškėlė plakatą su užrašu: „Sustabdykite Astravą! ESPO ne jums?“

„Protestas mažas dėl to, kad tokiu svarbiu klausimu diskusijos keliamos atostogų metu, kai visi išvažiavę. Baltarusija specialiai išrinko tokį metą, kai neįmanoma surinkti žmonių. Todėl ir čia atėjo trys žmonės tam, kad pasakytų savo nuomonę“, – sakė T.Novikova.

T.Novikovos teigimu, išvadas yra pateikę ir Norvegijos radiacinės apsaugos agentūros ir Austrijos instituto mokslininkai. Nustatyta, kad avarijos atveju nukentėtų 300 kilometrų spinduliu nuo Astravo elektrinės esanti zona.

„Avarijos atveju zona būtų užteršta ceziu, jodu ir kitomis radioaktyviomis medžiagomis. Tai grėstų žmonių iškeldinimu, kaip Černobylyje. Baltarusijos valdžia tai slepia nuo Lietuvos ir Baltarusijos piliečių. Manome, kad tai turi baigtis“, – sakė T.Novikova.

Reikalauja nutraukti statybas

„Mano nuomone, Astravo elektrinės iš viso nereikia statyti ir negalima statyti. Kol kas tik reikalaujama, kad ji būtų saugi ir, kad Lietuvai būtų atsakyta į ESPO klausimus. Ir tuomet, kaip kartais teigia mūsų politikai – viskas būtų gerai. Lietuva aukščiausių vadovų lygmenyje turi aiškiai pasakyti, kad yra prieš tas statybas“, – sakė Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas L.Balsys.  

Jis pikete prie Baltarusijos ambasados nedalyvavo, tačiau Seimo nario nuomone, protestai turėtų būti ne ten, o prie Lietuvos Vyriausybės ir Prezidentūros.

„Man kyla įtarimas, kad Lietuvos valdžia visai neprieštarauja, kad atominės elektrinės iškiltų tiek Astrave, tiek Kaliningrade. Tiesa, Kaliningrade Rusija įšaldė statybas, ir turbūt jau niekada jų nebeatgaivins. Tačiau iš Lietuvos pusės negirdime nieko kito, tik raginimą, kad būtų saugios tos elektrinės mūsų pašonėje“, – teigė L.Balsys.

„Bet koks visuomenės ir politinių jėgų bruzdėjimas duoda rezultatą. Bet problema yra tokia, kad Baltarusijoje antibranduoliniai ir ekologiniai judėjimai yra represuojami. Ir ne tik Baltarusijos – bet ir Lietuvos valdžios. Praėjusiais metais, kai vyko referendumo diskusija Lietuvoje, į Lietuvą buvo uždrausta atvykti T.Novikovai ir kitam baltarusių aktyvistui. Buvo paaiškinta, kad ji kelia pavojų Lietuvai. Tačiau iki šiol nėra paaiškinimo kodėl tai buvo padaryta. Ir tai yra didžiulė gėda Lietuvai“ – įsitikinęs L.Balsys.

Jo nuomone, galima įtarti, kad vyksta tikslinga koordinacija tarp Lietuvos ir Baltarusijos valdžios: „Istorija su Alesiu Beliackiu irgi tai rodo, kai Lietuva įdavė Baltarusijos opozicionierių Aliaksandro Lukašenkos režimo struktūroms. Man tai kelia didžiulį nerimą dėl demokratijos padėties Lietuvoje. Sugretinus faktus, galima kelti tokią prielaidą, tačiau į tuos klausimus turėtų atsakyti prezidentė, buvę ir esami ministrai – kas gi čia vyksta?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.