Kovotojai su skalūnais šaukiasi V.Putino ir A.Lukašenkos pagalbos

Sambūris kovojantis su skalūnų dujomis „Būkime vieningi“ išplatino kreipimąsi į Rusijos Federacijos prezidentą Vladimirą Putiną ir Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką. Asociacija tikisi, kad kaimyninių šalių prezidentai į jų laišką reaguos „protingai“. Šis pranešimas išplatintas išvakarėse prieš planuotą JAV energetikos kompanijos „Chevron“ ir Vyriausybės atstovų bei mokslininkų susitikimą dėl skalūnų dujų, kuris vėliau buvo atšauktas.

Žygaičių bendruomenė nepritaria skalūninių dujų žvalgybai ir gavybai.<br>D.Umbraso nuotr.
Žygaičių bendruomenė nepritaria skalūninių dujų žvalgybai ir gavybai.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Aug 26, 2013, 6:42 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:49 PM

„Mes Jūsų artimiausi istoriniai broliai ir sesės, priversti šiandienos politinės situacijos, rašome pirmą laišką Jums nuo Žemaičių ir Mūsų brolių Lietuvių. Mes – Žemaičiai ir Lietuviai suprantame, kad šiandien dienai mūsų vertybės: mūsų bendra kultūra, tradicijos, pasaulėžiūra, šeimos vertybės paversti į vakarų tuštybes. Mūsų tauta kantri, bet viskam yra ribos. Praradus viską, Mums liko tik švarus geriamas vanduo, kuris yra Mūsų ir Jūsų bendras turtas. Paskutiniu metu Žemaitijoje suintensyvėjo skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba“, – kreipimesi į prezidentus rašo organizacija „Būkime vieningi“.

Ieško sąjungininkų

„Mūsų mokslininkai ir kitų šalių mokslininkai teigia, kad šis išgavimo būdas neišvengimai prives prie ekologinės katastrofos ir neatstatomo Mūsų bendro geriamo vandens užteršimo. Kokiu būdu Mes galėtume sustabdyti šitą ir kitus Mums gresiančius Bendrus pavojus?“ – klausiama „Būkime vieningi“ išplatintame laiške.

Sambūrio „Būkime vieningi“ iniciatyvinės grupės narys Vaidas Lekstutis portalui lrytas.lt tvirtino, kad šis pranešimas yra oficialus sambūrio kreipimasis.

„Taip, tai yra mūsų pranešimas. Mes pridėjome ir pašto čekių išsiuntimo kopiją, dar yra originalas su mūsų parašais. Mes atsimindami istoriją, ne nuo caro laikų, o nuo Žalgirio mūšio, manome, kad tiek mūsų broliai baltarusiai, tiek rusai, yra mūsų istoriniai broliai“, – sakė V.Lekstutis. Jo nuomone, lietuvius sieja ne tik bendra patirtis, bet ir galimai užterštas vanduo.

„Mūsų požeminiai vandenys yra tokie patys. Ir tai ne mes išsigalvojome, o tai yra mūsų mokslininkų teiginiai. Kaimynai baltarusiai ir Kaliningrado sritis geria absoliučiai tokį patį vandenį“, – aiškino V.Lekstutis.

V.Lekstutis tikisi prezidentų A.Lukašenkos ir V.Putino susidomėjimo: „Tikimės protingos reakcijos. Kokia ji galėtų būti? Sulauksime ir pamatysime. Mums jų nuomonė įdomi – laukiame su nekantrumu atsakymo“.

Kokių konkrečių veiksmų organizacija tikisi iš Rusijos ir Baltarusijos prezidentų, V.Lekstutis nepasakė.

Laiškas – informacinė antis?

Toks mistinio sambūrio pareiškimas sutapo su Žygaičių bendruomenės, kovojančios su skalūnų dujų žvalgyba jos apylinkėse, lyderių atsisakymu dalyvauti susitikime su Vyriausybės, JAV kompanijos „Chevron“ ir mokslo atstovais. Anot bendruomenės atstovų, juos papiktino draudimas filmuoti susitikimą.

Žygaičių bendruomenės pirmininkas Jonas Nairanauskas lrytas.lt žurnalistams tvirtino, kad sambūrio „Būkime vieningi“ išplatintas kreipimasis yra šlykšti provokacija.

„Tai – šlykštus dalykas. Pasirinktas laikas, kai mes kaip tik atsisakėme dalyvauti susitikime, tad ir išmesta šita „antis“. Mes su tuo neturime nieko bendro. Šitie veikėjai tikrai nekalba nei Žygaičių bendruomenės, nei jos lyderių vardu“, – piktinosi bendruomenės pirmininkas J.Nairanauskas.

„Būkime vieningi“ narys V.Lekstutis tikino, kad su J.Nairanausku viskas buvo suderinta.

„Jis nematė (laiško. – Red.). Mes ką tik kalbėjome, jis artimiausiu metu sakė pasižiūrės tą pareikšimą. Mes ką tik bendravome. Viskas yra derinama, buvo paskambinta ir J.Nairanauskui, buvo pasakyta, kad yra toks laiškas“, – tikino V.Lekstutis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.