D.Pavalkis: „Mokinių pasiekimų testai pratintų prie kontrolės“

Dalyje mokyklų jie jau vyko šiemet.

D.Pavalkio teigimu, testai nebūtų privalomi - tai bus ministerijos rekomendacija.<br>J.Stacevičiaus archyvo nuotr.
D.Pavalkio teigimu, testai nebūtų privalomi - tai bus ministerijos rekomendacija.<br>J.Stacevičiaus archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Aug 28, 2013, 12:04 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 5:07 PM

„Mes sakome, kad reikėtų sistemos, kuri, viena vertus, pratintų mokinius prie tam tikros kontrolės, kita vertus, leistų suprasti, kokioje vietoje bendroje pasiekimų skalėje jie yra“, - trečiadienį per spaudos konferenciją sakė D.Pavalkis.

Tokie testai, anot Švietimo ir mokslo ministerijos, mokykloms taip pat leistų sudaryti savo darbo tobulinimo planą.

Iki 2015 metų numatoma rengti standartizuotus matematikos ir lietuvių kalbos testus ketvirtoje ir aštuntoje klasėje, aštuntoje - ir istorijos žinių patikrinimą. Pasak ministro, ateityje galėtų būti tikrinamos ir kitų dalykų žinios.

D.Pavalkio teigimu, šie testai nebūtų privalomi - tai bus ministerijos rekomendacija, o ar juos vykdyti, spręstų mokyklos bendruomenė.

Dalyje mokyklų jie jau vyko šiemet.

Naujus mokslo metus šiemet pradės 351,4 tūkst. mokinių, iš jų apie 29 tūkst. pirmokų. Vaikus mokys 35,8 tūkst. mokytojų.

Duris rugsėjį atvers 1229 bendrojo lavinimo, per 70 profesinių mokyklų.

Nemažinant finansavimo švietimui, bus galima išlaikyti kaimo mokyklas ir paremti psichologų darbą

Jei švietimo sistemos finansavimas nebus mažinamas, bus galima išsaugoti mažas kaimo mokyklas, taip pat bus galima atsiskaityti su į pensiją išeinančiais pedagogais, daugiau lėšų skirti psichologams mokyklose. 

„Šiandien Vyriausybėje bus priimami sprendimai dėl Mokinio krepšelio metodikos ir Mokyklų tinklo kūrimo taisyklių pakeitimo. Visos dėl mokinių mažėjimo atsilaisvinančios mokinio krepšelio lėšos liks švietimo sistemoje. Tai leis didinti mokinio krepšelį, išsaugoti mažas mokyklas, penktadaliu padidinti pedagoginių psichologinių tarnybų finansavimą, daryti kitus būtinus pakeitimus. Pagaliau mes pradėsime artėti prie Valstybinės švietimo 2013-2022 m. strategijos projekte iškelto tikslo 6 proc. BVP šalies švietimui“, - trečiadienį sakė ministras. 

Premjeras Algirdas Butkevičius yra sakęs, kad švietimo sistemoje numatoma palikti 66 mln. litų, kuriuos mažėjant mokinių skaičiui pagal dabar galiojančią tvarką turėtų būti kerpamos. 

„Politinis sutarimas yra, kad mes neturime skriausti švietimo sistemos“, - spaudos konferencijoje kalbėjo D.Pavalkis. 

D.Pavalkio teigimu, apie 27 mln. litų reikalingi išlaikyti mažoms mokykloms, dar 38 litais norima padidinti mokinio krepšelį. 

„Atsiras galimybė tuputį padidinti mokinio krepšelį tam, kad būtų sudarytos sąlygos pedagoginių-psichologinių tarnybų darbą finansuoti geriau. Turėtų jie gauti apie 20 proc. daugiau lėšų. Nes visi žinote apie problemas, kurios kyla mokyklose - ten ir agresija, ir savižudybės. (...) Manome, kad tą vietą reikia stiprinti“, - trečiadienį konferencijoje kalbėjo ministras. 

„Iš šitų sutaupomų pinigų mes turėsime tam tikrą rezervą sudaryti išeitinėms pensininkų mokytojų kompensacijoms ir padengti mažų kaimo mokyklų, mažų miestelių mokyklų išlaikymo kaštus“, - dėstė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.