Kariūnai savo ištvermę išbandė gyvendami miške

Iš mokyklos suolo – į mišką. Tik šiemet baigę mokyklas ir pasirinkę studijas generolo Jono Žemaičio Lietuvos karo akademijoje (LKA) naujai iškepti kariūnai savo kailiu patyrė, ką reiškia gyventi lauke ir kiek ištvermės bei jėgų prireikia norint išsikasti apkasus.

Kariūnams teko ne tik atlikti įvairias užduotis, tačiau kelias paras gyventi miške. Gaižiūnų poligono miškuose jie mokėsi, kaip kuo tiksliau nustatyti atstumus iki taikinio, taip pat sėlinti, maskuotis, šaudyti.<br>J.Vilčinskienės nuotr.
Kariūnams teko ne tik atlikti įvairias užduotis, tačiau kelias paras gyventi miške. Gaižiūnų poligono miškuose jie mokėsi, kaip kuo tiksliau nustatyti atstumus iki taikinio, taip pat sėlinti, maskuotis, šaudyti.<br>J.Vilčinskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė

Sep 12, 2013, 6:08 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 6:33 AM

Ruklos (Jonavos r.) Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke naujoji kariūnų laida baigė pirmąsias savo pratybas – bazinį kario kursą. Jis privalomas visiems, pasirinkusiems studijas LKA.

Tik po šių septynias savaites trunkančių mokymų kariūnams įteikiami pažymėjimai ir suteikiama teisė studijuoti LKA. Kariūnai gliaudo ne tik teorines užduotis, tačiau ir kelias paras praleidžia miškuose.

Pasak su kariūnais dirbusių instruktorių, bazinis kario kursas parodo, ar ką tik mokyklą baigęs būsimasis studentas pasirinko teisingą kelią.

„Jie gyveno normalų ir ramų gyvenimą. Ėjo į mokyklą, juos žadindavo mama arba žadintuvas, jie galėdavo patys planuoti savo laiką. Tačiau vos atvažiavo čia – viskas pasikeitė“, - pasakojo kariškiai.

Iš 63 kariūnų neiškrito nė vienas – visi pirmąjį ištvermės egzaminą išlaikė. Bazinį kario kursą baigė ir aštuonios merginos, taip pat studijuosiančios LKA.

„Kariūnai yra geriau motyvuoti, nei tie, kurie patys pareiškia norą baigti bazinį kario kursą – tokia galimybė yra suteikiama ir civiliams. Tačiau su jais dirbti yra sunkiau – trūksta motyvacijos, fizinio pasirengimo ir ištvermės“, - pasakojo instruktoriai.

Pagaliau į bazinius karinius mokymus „civiliokus“ galbūt atveda kitos priežastys - ne siekis tarnauti Tėvynei, o, pavyzdžiui, socialinės garantijos.

„Tuo tarpu būsimieji studentai, LKA auklėtiniai, yra fiziškai tvirti, jie žino, ko atėjo ir ko siekia. Todėl ir dirbti su jais yra daug lengviau“, - kalbėjo kariūnus ruošiantys instruktoriai.

Pasibaigus pratyboms kariūnų dar laukia paskutinioji užduotis – įveikti kliūčių ruožą „Šlovės takas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.