Jaunuoliai iš gatvės – paskolų, nemokšiškumo ir godumo spąstuose

Be tėvų, namų ir darbo likę jauni vilniečiai dienomis trankosi gatvėmis, o naktimis glaudžiasi nakvynės namuose. Jie neturi pinigų butui nuomoti, drabužiams pirkti ar normaliai pavalgyti. Jie lengva ranka prisiima greitųjų kreditų ir įklimpsta į skolas.

Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

2013-09-13 06:37, atnaujinta 2018-02-22 06:19

Jie nedirba, nes nemoka laiku ateiti į darbą ir atlikti užduočių iki galo. Pyksta, kai už tokius „menkniekius“ juos išmeta lauk. Kai kuriems jų ir praustis – neįprastas dalykas.

„Kad jų gyvenimai nors truputį pasikeistų, prireikia 2 metų“, - pasakojo kasdien su jaunais benamiais ir bedarbiais susitinkanti „Caritas“ Amatų mokymo centro (AMC) darbuotoja Brigita Jankauskaitė.

Ji su kolegomis džiaugiasi, jei pasimokę AMC vaikinai ir merginos imasi to, kas daugeliui atrodo įprasta, – susiranda darbą, nuomojasi butą, moka mokesčius, grąžina skolas. Ypač didelis laimėjimas, jei AMC ugdytiniai suvokia, kad yra alkoholikai. Kai kurie jų turi šią priklausomybę.

Juoda dėmė – greitieji kreditai

Didžiausia į gyvenimą besikabinančių jaunuolių problema B.Jankauskaitė vadina greituosius kreditus. Pastaruosius porą metų „Caritas“ AMC darbuotojai turi naują užduotį – sudaryti ugdytiniams planą, kaip susitvarkyti su skolomis greitųjų kreditų įmonėms.

„Jie prisiima greitųjų kreditų, o paskui nesugeba grąžinti, ir skola žaibiškai auga“, - apie kilpą po nelaimėlių kaklu pasakojo „Caritas“ vadovė.

Jaunuoliai skolinasi po 100 ar daugiau litų. Kai kurie apeina visas greitųjų kreditų įmones ir taip pasiskolina 5 ar daugiau kartų. „Jų skola akimirksniu užauga iki 2-3 tūkst. litų“, - pasakojo B.Jankauskaitė.

Jos teigimu, su greitais pinigais jie malšina liūdesio kirminą. „Pasiima pinigų, prisigeria, trumpam atsipalaiduoja ir tada lieka greitai auganti skola“, - apgailestavo „Caritas“ AMC darbuotoja.

Pinigus jaunuoliai leidžia alkoholiui ir pramogoms – kino teatro bilietams, kavinei. „Paskolos imamos draugams prisivilioti“, - dėl ko paslysta būsimi amatininkai, pasakojo centro socialinis darbuotojas Olegas Jarkovas.

Tas pats būna su telefonais „už 1 litą“. „Pasiima telefoną už 1 litą, už jį 2 metus kas mėnesį reikia mokėti po 50 litų. O tokių pinigų jie neturi. Būna, kad po mėnesio tą telefoną pameta ar jiems pavagia. Arba nuneša į lombardą ir kelių šimtų litų vertės telefoną parduoda už 50 litų“, - pasakojo socialinis darbuotojas.

„Caritas“ AMC darbuotojai sako, kad problema – ne tik jaunuolių nevaldomas noras kuo greičiau patirti malonumą ir nemokėjimas, kaip elgtis su pinigais. „Niekas greitųjų kreditų įmonėje nepatikrina, kokios jų pajamos, ar jie turi stabilų darbą. Reikėtų, kad kreditoriai tikrintų, ar žmogus galės grąžinti pasiimtą paskolą“, - aiškino B.Jankauskaitė.

Ji greituosius kreditus vadino juoda visuomenės dėme. Kiek kartų „Caritas“ AMC mėgino sutarti, kad skola bedarbiams ir benamiams jaunuoliams neaugtų, tiek atsitrenkė į kietą kreditorių „ne“.

„Mes mokome jaunuolius, kad pasitenkinimą galima atidėti, kad impulso patirti malonumą nebūtina išpildyti čia ir dabar. Prašome jų neimti greitųjų kreditų ir kartais jie mūsų paklauso“, - sakė centro vadovė.

Nemoka praustis ir tvarkyti namų

Kitas AMC ugdytinių sunkumas – nesugebėjimas valdyti laiko. „Jiems reikia darbe būti 8 val. Kartais jie nesugeba laiku ateiti. Paskui pyksta, kad jų nelaiko darbe“, - iliustravo B.Jankauskaitė.

Kiti nemoka tvarkytis kambario, neturi įpročio praustis. Jei kas pasiūlo išgerti ar apvogti praeivį, jie neturi stiprybės atsilaikyti blogam pasiūlymui. Ir bendrauti jiems sunku – jie arba agresyvūs, arba perdėm paklusnūs.

Paprašyta apibendrinti, kas labiausiai trukdo jaunuoliams įsitvirtinti gyvenime, psichologė įvardijo šiuos sunkumus:

• finansiniai; jaunuoliai nesuvokia, kaip pinigai uždirbami ir nemoka atsakingai jų leisti;

• tvarkos, higienos, tvarkymosi, maisto ruošos įgūdžiai; jie nemoka atlikti kasdienių ruošos darbų;

• susitarimo laikymasis, laiko planavimas jiems – sunki užduotis;

• trūksta bendravimo, santykio mezgimo įgūdžių.

Gyvena pas senelius arba nakvynės namuose

Amatų mokymo centre vienu metu mokosi 12-15 jaunuolių – vaikinų ir merginų. Dauguma jų gyvena centro nuomojamose patalpose, kai kurie – pas senelius. „Seneliai yra gelbėtojai. Krizė įvyksta, kai seneliai numiršta“, - sakė B.Jankauskaitė.

Kai kurie jų gyvena pas tėvus ar globos namuose. Jei visai neturi, kur glaustis, apsistoja nakvynės namuose. Jų diena AMC – paprasta. 8 val. ugdytiniai turi būti darbo vietose. Virtuvėje jie dirba iki 12 val.

Kita suteikiama specialybė – staliaus. Vienas vilnietis dailidė, kuris turi savo dirbtuves, priima jaunuolius mokytis. Popiet jie leidžia laiką AMC biure, kompiuterių klasėje.

Kartą per savaitę važiuoja sportuoti į Vilniaus kunigų seminariją – su būsimais kunigais žaidžia krepšinį.

„Jiems sportas – labai svarbus. Tai – būdas išsikrauti. Ne prisigerti ir sumušti ką nors, - pasakojo jaunimo darbuotojas Donatas Nagumanovas. - Važiuodami po užsiėmimų jie tyli, nieko nebešneka. Per sportą daug ką galima pamatyti. Tai nėra tik žaidimas. Tai vieta, kur žaisdami kartu stebime juos. Aikštelėje kyla tikros emocijos. Jei supyksta, žiūrim, ar klauso mūsų, ar toliau puola ir draskosi.“

Išsisuka nuo kalėjimo

Į AMC dažniausiai patenka 20-26 metų jaunuoliai. Kartais pasitaiko ir nepilnamečių. Tai jaunuoliai, kurie nesimoko, – yra pabaigę daugiausia 9-10 klasių.

Dažnai jie būna pagauti vagiantys ar vartojantys narkotikus. „Teismas įpareigoja, jaunuolis mokytis, kad jie išvengtų bausmės. Į vidurinę eiti jie per dideli, dėl to mokosi amatų centre, taip teismas nesikabinėja, nesodina į kalėjimą“, - aiškino B.Jankauskaitė.

Į amatų centrą patenka ir 18-os sulaukę globos namų auklėtiniai. „Neįstojo mokytis, nesurado darbo, gal jau turi mušeikos reputaciją. Kai kurie jų išeina į gatvę, neturi kur gyventi“, - auklėtinių gyvenimo aplinkybes apibūdino AMC socialinė darbuotoja.

Nelaimėlius į AMC nukreipia globos namai, amatų mokykla „Sodžiaus meistrai“ ar nakvynės namai.

Centro darbuotojus labiausiai džiugina nežymūs, bet ilgalaikiai pokyčiai. „Nieko gero, jei jaunuolis įsidarbina, o po savaitės yra išmetamas. Jei pripažįsta priklausomybę, jei apsisprendžia baigti 12 klasių – tai didelis pasiekimas. Jie išmoksta gaminti valgyti, prisižiūrėti tvarką kambariuose. Keičiasi bendravimas. Jie drąsesni visuomenėje. Išmoksta bendrauti su darbdaviais, pasakyti apie savo poreikius“, - sakė „Caritas“ AMC vadovė.

Jaunuoliai 2 metus gali mokytis amatų mokymo centre. Paskui įsidarbina ar mokosi profesinėse mokyklose. „Caritas“ AMC veikia pastaruosius dešimt metų. Iniciatyva jį kurti kilo kardinolui Audriui Juozui Bačkiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.