Perbėgti devynias šalis ugniagesiui prireikė trijų porų batelių

Po šešias savaites trukusio bėgimo aplink Baltijos jūrą ugniagesys gelbėtojas Aidas Ardzijauskas šeštadienio popietę kirto finišo liniją. Klaipėdos Teatro aikštėje bėgiką pasitiko jo kolegos ugniagesiai, uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas ir būrys žurnalistų.

Klaipėdoje finišavusį A. Ardzijauską pasitiko ir miesto meras Vytautas Grubliauskas.<br>E.Petkutės nuotr.
Klaipėdoje finišavusį A. Ardzijauską pasitiko ir miesto meras Vytautas Grubliauskas.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Sep 14, 2013, 4:07 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:04 AM

42 metų vilnietis įveikė sau mestą iššūkį – jis nubėgo 3266 kilometrus. Per pusantro mėnesio trukusią kelionę vyras kirto devynių valstybių – Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Danijos, Vokietijos, Lenkijos, Rusijos – sienas. „Artimiausiuose planuose poilsio tikrai nėra“, - patikino A.Ardzijauskas, šiam bėgimui paaukojęs atostogas.

Šiuo bėgimu vilnietis siekė surinkti pinigų trims nuo gaisro nukentėjusioms šeimoms, o tuo pačiu garsinti Lietuvą bei populiarinti ugniagesio profesiją, bėgimą ir sveiką gyvenimo būdą. Kiek paramos lėšų pavyko surinkti jo palaikymo komandai, vyras sakė sužinosiąs tik grįžęs į Vilnių, kur jo laukia pasiilgusi šeima.

Latvijoje - vabzdžių ataka

Varginančią kelionę bėgte ugniagesys baigė ten pat, kur ir pradėjo – Klaipėdos Teatro aikštėje. Finišą jis pasiekė per Kuršių neriją ir Kaliningrado sritį.

Kasdien bėgikas įveikdavo vidutiniškai po 72 kilometrus. Jau antrąją dieną jam pavyko pasiekti šios kelionės atstumo rekordą – per dieną įveikta 117 kilometrų. Sunkiausiu distancijos ruožu tapo Baltijos pakrantė Danijoje, kur bėgti teko pučiant stipriam šoniniam vėjui.

A.Ardzijauskas teigė, jog ne viskas pavyko taip, kaip planuota. Jau trečiosios dienos popietę bėgant Latvijoje vyrą smarkiai sukandžiojo vabzdžiai. Dėl to smarkiai ištino koja. Tam, kad galėtų tęsti kelionę, teko nukirpti vadinamąjį sportinio batelio liežuvėlį. Netikėta alerginė reakcija privertė komandą ieškoti medikų pagalbos. Lietuviams pagalbos ranką ištiesė latvių sporto medicinos gydytojai. Kojos tinimas visiškai atslūgo tik po savaitės, tačiau valingam vilniečiui tai nesutrukdė siekti užsibrėžto tikslo.

Sunkiausia įveikti save

Tam, kad organizmas atlaikytų milžinišką krūvį, bėgikas ir jį lydėjusi savanorių komanda kas 3-5 valandas drausmingai darė pertraukas, kurių metu A. Ardzijauskas ilsėjosi, valgė, buvo masažuojamos pavargusios kojos.

Bėgikas prisipažino, jog kelionė buvusi sunkesnė nei tikėjosi. „Sunkiausia buvo pačiam su savimi – kas rytą atsikelti ir prisiversti bėgti toliau. Tačiau tikėjau savimi, kad galiu tai padaryti“, - atvirai kalbėjo ugniagesys gelbėtojas. Anot jo, visos gyvybinės jėgos slypi žmogaus galvoje – jeigu žinai savo tikslą ir nori jo siekti – nei nuovargis, nei nepalankios aplinkybės tam nesutrukdys.

Kelionės metu nepavyko išvengti netikėtų, kartais kuriozinių situacijų. Bėgant Rusijos teritorijoje suklaidino navigacijos prietaisai, vienas iš jų rodė, kad liko 12 kilometrų, kitas – kone dukart didesnį atstumą. Vyras pasirinko trumpesnį kelią ir nubėgęs 18 kilometrų prieš akis išvydo automatais ginkluotus pareigūnus. Komanda jau pamanė, jog teks bėgti atgal ir ieškoti kito kelio, tačiau kariškiai patarė pabandyti bėgti miško keliais.

Nustebino pasieniečius

Daugiausiai laiko teko sugaišti kertant Rusijos sieną. Pasienyje su Lenkija ir Estija vargino biurokratiniai reikalai, o grįžtant per Kaliningrado sritį pareigūnai negalėjo atsistebėti, kodėl lietuviai automobiliuose negabena nei pigesnių cigarečių, nei alkoholio ar kitų prekių. „Atidarė bagažinę, žiūri – sportbačiai, atidarė kitą – rūbai, trečioje sukrautas maistas“, - prisimindamas šypsojosi bėgikas.

Per visą kelionę A.Ardzijauskas sudėvėjo 3 poras sportinių batelių iš aštuonių, kurias buvo pasiėmęs.

Nelengvą ugniagesio gelbėtojo profesiją pasirinkęs vilnietis - nuolatinis maratono varžybų dalyvis. Atstumai, kuriuos jis įveikia bėgdamas vienas, stebina ir patyrusius sportininkus. Pareigūnas daug kartų yra įveikęs kelią iš Nidos į Būtingę, iš Vilniaus į Taliną, apibėgęs Balatono ežerą Vengrijoje, taip pat Vatikaną ir Gibraltarą – iš viso apie 50 tūkst. kilometrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.