Televizija mirė - tegyvuoja televizija!

Kad ir kiek kas kalbėtų apie televizijos mirtį, ji vis pakyla kaip tas feniksas. Arba drakonas. Čia kaip kam mieliau.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginijus Savukynas

Sep 16, 2013, 10:54 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 4:17 AM

Tačiau faktas lieka faktu – kad ir kiek žmonės dejuotų, kad nebežiūri televizijos, parduodamų televizorių skaičius to visiškai neatskleidžia. Kaip ir iki išnaktų įjungtas televizorius.

Na, pasakykite man, mielieji, kodėl išleidžiate tiek daug pinigų tokiam nereikalingam daiktui? Juk jei tą pinigų sumą skirtumėte knygoms, o laiką, praleistą prie ekrano, – joms skaityti, leidybos pramonė Lietuvoje neregėtai suklestėtų. Kol kas klesti televizijos.

Suprantama, yra vienas skirtumas. Anksčiau televizijos laidas žmonės žiūrėdavo drauge, jas aptardavo. Dabar įsigali „slaptasis televizijos žiūrėjimas” – žiūriu, bet niekam nesakau, kad žiūriu.

Tad ką žiūrėsime ilgais rudens vakarais? Kol jie pailgės, visa Lietuva kartu su TV3 pasinėrusi į krepšinio kovų audras ir atoslūgius.

Tačiau po to, spėju, iš krepšininkų estafetę perims politikai. Man, kaip besigilinančiam į Lietuvos politiką, akivaizdu, jog šis ruduo bus karštas ir įdomus.

Pasodins Viktorą Uspaskichą į kalėjimą ar ne? Išardys Darbo partija koaliciją ar ne? Ir pagaliau – kas mes iššūkį dabartinei prezidentei? Klausimai tam tikruose sluoksniuose sukelia ne mažiau aistrų nei kokios nors laidos apie meilės trikampius ar trapecijas tarp kitų visuomenės sluoksnių.

Besidominčius politika ir toliau prie ekranų sutrauks „Lietuvos ryto” televizijos laidos „Reporteris” bei „Lietuva tiesiogiai”. Pastarosios laidos naujoji vedėja Daiva Žeimytė derina moterišką žavesį ir kietą žurnalisto atkaklumą.

Politikams, kurie dažniausiai būna vyrai, tiesioginėje laidoje sunku atsilaikyti, o žiūrovai išgirsta intriguojančių diskusijų. Akivaizdu, kad tai nauja žvaigždė tarp politinių debatų laidų vedėjų.

Beje, „Lietuvos ryto” televizija dar savo naujojo sezono nepradėjo, o žada stebinti Aušros Kilkuvienės nauja pokalbių laida (gal ji pagaliau mes iššūkį Rūtai Mikelkevičiūtei?), Kristupo Krivicko ir Rūtos Janutienės laidoms. Reikės palaukti ir pažiūrėti, kaip seksis.

LRT televizija laikosi ant moterų, tokių kaip Rita Miliūtė, Edita Mildažytė ir Zita Kelmickaitė.

Feminizmas laimėjo, negaliu (nuoširdžiai) nepagirti ir vyrų. Amžinai jaunas Andrius Tapinas kuria, mano nuomone, geriausią verslo laidą „Pinigų karta”, kuri sulaukia vis daugiau žiūrovų.

Visada žinojau, jog Audrius Rakauskas yra genialus, o mano sūnus tai patvirtina. Nežinau kitos laidos, kuri taip suartintų kartas: kartu su sūnumi žiūrime „Gustavo enciklopediją” ir, kad ir kaip keista, abiem įdomu. Gal jau vaikėju?

Alfredas Bumblauskas – neabejotinai geriausias televizijos laidų vedėjas tarp profesorių ir vienintelis profesorius tarp laidų vedėjų – visada žavi.

Beje, mano nuomone, jis apskritai vienas įdomiausių veidų televizijoje. Stebėsime, kaip Jurgitai Jurkutei-Širvaitei seksis kartu su juo vadovauti protų mūšiams.

Prisipažinsiu, jog visokias šokių-pokių, dainų, dainelių ir nusidainavimų laidas pasižiūriu vieną du kartus. Kaip sakoma: nieko asmeniško, tik verslas. Žiūriu, kaip nufilmuota, kaip laida sukonstruota, kuo siekiama patraukti žiūrovus. Paprastai vieno karto užtenka projekto esmei suprasti.

Tačiau „X Faktorius” suintrigavo. Tiksliau – Marijus Mikutavičius, nepakartojamas ir puikus dzūkas (aš irgi toks esu, galvoje turiu savo dzūkišką tapatybę, o apie nepakartojamumą ar puikumą tesprendžia kiti). Jis „TV antenoje” pažadėjo: „Būsiu griežtas, bjaurus ir šlykštus. Toks, koks moku būti.” Man sunku įsivaizduoti Marijoną griežtą, o juolab bjaurų ar šlykštų. Nors visiškai neabejoju, kad prie šio projekto sėkmės būtent Marijonas daug prisidės – juk net mane, tokių laidų nežiūrėtoją, suintrigavo.

Akivaizdu, kad BTV, pasikeitus šeimininkams, turi labai rimtų ambicijų. Ryšys su galingu LNK kanalu, tam tikrų projektų perleidimas (tarkime, „Dviračio šou”) rodo, kad BTV sieks kovoti dėl žiūrovų dėmesio. Ar atsigaus ši televizija? Ar žiūrovai prisimins, kad ji vienu metu buvo tarp žiūrimiausių?

Beje, televizijų rinkoje labai ankšta. Niekas garsiai nekalba, bet vis didesnę auditoriją surenka rusų kanalai, kurie turi gerokai daugiau pinigų nei mūsiškiai.

Taip televizijos verslas tampa globalus. Mūsiškiams prodiuseriams reikia konkuruoti ne tik tarp savęs, bet ir su užsienio produkcija. Lietuviškiems kanalams – su užsienietiškais (kiek šiais laikais žmonių neturi kabelinės ar palydovinės antenos?).

Ar ši didėjanti konkurencija reiškia, jog po metų naujasis sezonas bus dar įdomesnis? Pamatysime įsijungę televizorių.

„TV antena" 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.