Nepamirštas FNTT skandalas skelia naujas kibirkštis

Praėjusiais metais kunkuliavęs vadinamasis Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) skandalas ėmė skleisti vis stipresnius politinius ratilus, rašo „Lietuvos rytas“.

Teismuose laimėję V.Gailius (dešinėje) ir V.Giržadas kalba vis drąsiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teismuose laimėję V.Gailius (dešinėje) ir V.Giržadas kalba vis drąsiau.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Sep 24, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:23 PM

Buvęs FNTT direktorius, dabartinis Seimo narys Vitalijus Gailius vakar Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme (LVAT) laimėjo tokią pat pergalę kaip ir buvęs jo pavaduotojas Vytautas Giržadas – patvirtinta, kad jo atleidimas iš darbo buvo neteisėtas.

Šias pergales švenčiančio V.Gailiaus užuominas apie šešėlinę gaują, kuri esą vadelioja net Prezidentūrą, išgirdo ir kai kurie valdantieji politikai.

Seimo pirmininkas „darbietis” Vydas Gedvilas vakar pareiškė, jog parlamentas turėtų sudaryti specialią komisiją aiškintis, kaip yra iš tiesų.

Sprendimas – toks pat

Lygiai prieš savaitę LVAT, nagrinėjęs V.Giržado atvejį, nusprendė, jog žemesnės instancijos teismas pagrįstai nusprendė, kad melo detektoriaus rodmenys negali būti pagrindas atimti iš pareigūno teisę dirbti su slapta informacija ir dėl to atleisti iš pareigų.

Tą patį teismas pakartojo ir vakar spręsdamas V.Gailiaus bylą – FNTT direktorius iš darbo buvo atleistas vadovaujantis mažareikšmiais faktais ir prielaidomis.

Kaip ir V.Giržado atveju teismas tik iki 130 tūkst. litų sumažino sumą, kurią valstybė V.Gailiui dabar turės sumokėti už neteisėtą atleidimą.

Sujudo ir VSD, ir Seimas

Prezidentė Dalia Grybauskaitė, kurios pastangomis buvo atleisti minėti pareigūnai, jau praėjusią savaitę bandė menkinti teismo sprendimą, aiškindama, kad jis nagrinėjo tik kažkokias atleidimo procedūras, o pareigūnų reputacijos šešėlio nepanaikino.

Ta proga V.Gailius viešai pasisvaidė itin aštriais pareiškimais.

Dar kartą patvirtinęs, jog atleisti V.Giržadą jį spaudė prezidentė, Seimo narys papasakojo apie esamų ir buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnų gaują, kuri esą užsiima politine korupcija ir valdo valstybės institucijas. Tokie pareiškimai neliko be atgarsio.

VSD kreipėsi į Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetą bei Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisiją, kad jie ištirtų V.Gailiaus žodžius.

O V.Gedvilas sujudo praėjusią savaitę dar viešėdamas už JAV – jis pažadėjo skubiai sušaukti visų frakcijų vadovų pasitarimą, tai vakar ir padarė.

„Darbiečiai” pradėjo ataką

Po pasitarimo Seimo pirmininkas žaibiškai išplatino oficialų pareiškimą, kuriame sakoma, kad turėtų būti sudaryta speciali komisija buvusio FNTT direktoriaus teiginiams ištirti.

V.Gedvilui entuziastingai antrino Darbo partijos (leiboristų) frakcijos seniūnas Viktoras Uspaskichas, kuris pirmuoju smuiku griežė ir pasitarimo metu.

Tokios komisijos kūrimui pritarė ir „darbiečių” sąjungininkais tapusių „tvarkiečių”, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos atstovai, politikai iš Mišrios grupės ir „Drąsos kelio” frakcijos.

Tačiau Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas gana skeptiškai vertino tokius užmojus – jis paaiškino, kad jo frakcija neturi pozicijos dėl komisijos.

Trypčioja ir opozicinė Liberalų sąjūdžio frakcija, kurios narys yra V.Gailius.

Ištikimi Prezidentūros rėmėjai konservatoriai buvo kategoriškai nusiteikę prieš „darbiečių” planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.