Nėrę į krūmus dešinieji rengsis naujam šuoliui

Mums kliudoma daryti gerus darbus, todėl traukiamės iš Šiaulius valdančios koalicijos. Tokį pareiškimą šią savaitę skėlė konservatorių atstovai.

V.Damulevičius (kairėje) suskubo skųstis, kad koalicijos partneriai ir meras J.Sartauskas neleido daryti gerų darbų.<br>G.Šiupario nuotr.
V.Damulevičius (kairėje) suskubo skųstis, kad koalicijos partneriai ir meras J.Sartauskas neleido daryti gerų darbų.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Sep 28, 2013, 6:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:06 PM

Šiaulių taryboje esančių keturių konservatorių žingsnis nebuvo didelė naujiena, nes kalbos apie galimą jų traukimąsi užkulisiuose sklandė nuo pavasario. Prieš savaitę opozicija miesto valdžiai tapo ir liberalai.

Bet valdančioji dauguma, kurioje liks socialdemokratai, „tvarkiečiai” ir „darbiečiai”, tebebus stipri – jai priklauso 21 tarybos narys iš 31. Nepaisant to, netrukus prasidėsiantis postų perdalijimas gali būti įnirtingas.

Beje, po savivaldos rinkimų Šiauliuose net nebuvo opozicijos, nes į valdančiąją daugumą buvo susijungusios visos partijos. Daugiausia – 13 – mandatų turi socialdemokratai.

Piktinosi Seimo narių veikla

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius konservatorius Vladas Damulevičius pažadėjo, kad postą paliks spalio 10-ąją vyksiančiame neeiliniame tarybos posėdyje. Pasitraukiantys konservatoriai aiškino, kad jiems trukdoma daryti gerus darbus.

Daugiausia dešiniųjų kritikos kliuvo į parlamentą išrinktiems šiauliečiams socialdemokratams: „Dažnai būdavo neaišku, kas priima sprendimus – Seimo nariai savo priimamuosiuose ar miestiečių rinkti tarybos nariai.”

Gerus darbus vertino ironiškai

Kai kurie politikai ironiškai įvertino dešiniųjų pareiškimus apie trukdymą daryti gerus darbus.

Buvo pasišaipyta iš neseniai atlikto gatvės ir šaligatvio remonto ties administracijos direktoriaus namais Vytauto gatvėje. V.Damulevičius teisinosi, kad remontuotiną vietą parinko ne jis, o iš jo pavaldinių sudaryta komisija.

Taip pat priminta savivaldybės paimta paskola iš Šiaulių banko.

Dirbant V.Damulevičiui miestas taip prasiskolino, kad į skelbtą prašymą suteikti kreditą nebeatsiliepė nė vienas bankas. Tad paskutinė 5,3 mln. litų paskola buvo paimta po tiesioginių derybų su Šiaulių banku. Beje, jame dirba vienas miesto konservatorių lyderių tarybos narys Jonas Bartkus.

„Mes išties pasigedome ūkiškumo tvarkantis su pinigais”, – netiesioginį kaltinimą buvusiems partneriams išsakė įtakingiausiu Šiaulių politiku laikomas partijos „Tvarka ir teisingumas” narys Vytautas Japertas.

Priežastis – būsimi rinkimai

„Manau, konservatoriai vaikosi populiarumo, nes artėja savivaldos rinkimai. Žinome, kokio populiarumo visuomenėje sulaukė nepriklausomi kandidatai, todėl buvę koalicijos partneriai irgi renkasi opoziciją”, – kalbėjo Šiaulių vadovas socialdemokratas Justinas Sartauskas.

Bet meras pabrėžė, kad penkerius metus svariausią administracijos direktoriaus postą turėjusiems konservatoriams atsikratyti atsakomybės už miesto finansinę būklę nepavyks.

„Tvarkietis” V.Japertas irgi kalbėjo, kad dešinieji pasirinko lengviausią kelią: „Priežastis aiški – rinkimai, todėl nuspręsta ne ieškoti būdų, kaip pagerinti miesto gyvenimą, o trauktis.”

Postus dalysis partijos

Tiek J.Sartauskas, tiek V.Japertas tikino nežinantys, ar sumažėjusi valdančioji koalicija apsiribos vien administracijos direktoriaus posto dalybomis, ar bus perdalyta ir daugiau valdžios kėdžių.

„Visko gali būti, nes dėl koalicijos sutarties sprendimus priims ne į tarybą išrinkti nariai, o partijos”, – sakė meras.

Tokios pat nuomonės buvo ir V.Japertas. Jis užsiminė, kad galimi įvairūs variantai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.