Seimo komitetas dėl V.Gailiaus kaltinimų prašo generalinio prokuroro atsakymo

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos

V.Gailius buvo atleistas neteisėtai.<br>T.Bauro nuotr.
V.Gailius buvo atleistas neteisėtai.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-02 16:22, atnaujinta 2018-02-21 13:47

Seimo komitetas kartu su Kriminalinės žvalgybos parlamentinės kontrolės komisija trečiadienį išklausė buvusį Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovą V.Gailių, kuris kaltina prokurorus vilkinus tyrimą dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimą, o viešai yra pasisakęs apie „siautėjančią banditinę saugumiečių gaują“.

Jis taip pat tvirtina, kad Valstybės saugumo departamente buvo suklastoti jo ir buvusio jo pavaduotojo Vytauto Giržado patikrinimo poligrafu duomenys, kuriais remiantis jie buvo atleisti iš darbo, nors vėliau teismas atleidimą pripažino buvus neteisėtą.

„Mes bandėm, kad kolega V.Gailius pabandytų apibrėžti, apie ką jis kalba, kas per ratas žmonių, kurie daro įtaką bylų tyrimui, kokias jis bylas minty turi, pabandėm išsiaiškinti ir tuos konkrečius dalykus, o toliau konkrečių pareigūnų klausinėjom, kokie tie tyrimai, ar jie vyksta, jei nutraukti, kodėl nutraukti. Galiu pasakyt, kad tie tyrimai, dėl Gariūnų, dėl „Vilniaus energijos“ ir kiti vyksta, mus patikino, kad kai kurie sėkmingai eina į pabaigą“, - po komiteto posėdžio žurnalistams sakė A.Paulauskas.

Jis patvirtino, jog posėdžio metu pagrindinis klausimas buvo teisėsaugos planuojamų veiksmų dėl „Snoro“ nutekinimas ir V.Gailiaus bei V.Giržado atleidimo iš FNTT vadovų klausimai.

„Poligrafas, atleidimo dalykai, mes tokios nuomonės priėjom, kad pareigūnai, kurie padarė tą klaidą, turėjo ją viešai pripažinti, gal atsiprašyti pareigūnų, kurių atžvilgiu taip neteisingai pasielgė, kol kas nesimato tokio noro bendrauti. O iš mūsų pusės, ir turbūt tą raštu parašysim, visgi pabandytų prokuratūrai atsakyt į tą klausimą, kaip kelia V.Gailius, ar yra priežastinis ryšys tarp bylų tyrimo, pareigūnų poveikio, nes jis minėjo kažkokius raštelius, reikia teisinėmis priemonėmis tai atsakyti, be generalinio prokuroro niekas neatsakys“, - kalbėjo NSGK vadovas.

Pasak A.Paulausko, generalinio prokuroro bus prašoma, kad jis „įvertintų V.Gailiaus pasisakymus, jei reikia, atliktų tyrimus, ir paaiškintų visuomenei, ar jie yra teisingi, ar jie yra neteisingi“. „Bet be jo (generalinio prokuroro. - Red.) niekas į tą klausimą neatsakys“, - reziumavo komiteto vadovas.

V.Gailius sakė komitetui apibendrinęs duomenis, kuriuos pateikė Vyriausiajam administraciniam teismui, Vilniaus apygardos administraciniam teismui, taip pat baudžiamajame procese atliekant tyrimą dėl informacijos apie „Snorą“ nutekinimo.

„Taip pat pateikiau duomenis, kuriuos teikiau prokuratūrai prašydamas pradėti ikiteisminį tyrimą, kadangi 2011 metų lapkričio 15 dieną „Lietuvos ryte“ paskelbta informacija padarė žalą tyrimui, ir aš nuo pat pirmų minučių reikalavau, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, ir skubiai atliekami ikiteisminio tyrimo veiksmai, kadangi pareigūnas V.Giržadas pateikė konkrečius duomenis apie tai, kaip buvo perduota informacija žiniasklaidai, bet šitie duomenys nebuvo tikrinami ir nebuvo tikrinami tendencingai“, - žurnalistams sakė V.Gailius.

Pasak jo, tyrimas buvo nukreiptas kita linkme ir dėl to prarasti labai svarbūs įrodymai, „būtent, Gedimino prospekto vaizdo kamerų įrašai ir kiti įrašai, kurie po eilės prašymų paimti po kelių mėnesių, kai jau nebebuvo išsaugoti“. „Tai jau ne tik klaidos bet ir galimai neteisėtas neveikimas“, - sakė V.Gailius.

Taip pat jis sakė manantis, jog prokuratūra turi pradėti tyrimą dėl pareigūnų, dalyvavusių jų atleidimo istorijoje, galimo piktnaudžiavimo. „Manau, kad atleidžiant eilė pareigūnų padarė nusikalstamus veiksmus, tyčiniai nusikalstami veiksmai užtraukia ir pareigūnų materialinę atsakomybę, todėl manau, kad prokuratūrą, susipažinusi su teismų sprendimais, teismams teikta medžiaga - tai ir specialistų išvados dėl suklastotų poligrafo tyrimų, kiti duomenys įrodantys VRM neteisėtus veiksmus - yra vada tirti piktnaudžiavimo tarnyba požymius ir apginti viešąjį interesą“, - kalbėjo buvęs FNTT vadovas.

Valstybės saugumo departamento (VSD) direktorius Gediminas Grina anksčiau žurnalistams sakė nekomentuosiantis kai kurių politikų pareiškimų dėl jo vadovaujamos institucijos atstovų nusikalstamų veiksmų, jis teigia laukiantis Seimo komitetų vertinimų. Trečiadienį VSD vadovas komiteto ir komisijos posėdyje nedalyvavo, pasak A.Paulausko, yra išvykęs.

V.Gailius ir V.Giržadas buvusio vidaus reikalų ministro Raimundo Palaičio sprendimu iš FNTT atleisti 2012 metų vasario 15 dieną. Šį žingsnį ministras motyvavo VSD medžiaga. Pareigūnai buvo tiriami poligrafu dėl teisėsaugininkų planuojamų veiksmų banko „Snoras“ atžvilgiu nutekinimo. Teismas pasklebė, kad abu pareigūnai atleisti neteisėtai. V.Giržadas grįžo į buvusias pareigas FNTT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.