D.Grybauskaitė nesirengia skambinti V.Putinui

Renka informaciją Europos Komisijai

Rusijos veiksmai Lietuvos prezidentės nenustebino.<br>V. Ščiavinskas
Rusijos veiksmai Lietuvos prezidentės nenustebino.<br>V. Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-10-09 11:18, atnaujinta 2018-02-21 08:22

„Tokios blokados nėra naujiena, mes jų jau turėjome kelias - tiek pieno, tiek energetinių blokadų, ir ne mes vieni. Tokie santykiai su mūsų kaimynais kartais būna taikomi ir kitose šalyse. Šiuo metu tai taikoma ir Rytų partnerystės šalyse, kaip Ukraina ir kitos“, – trečiadienį žurnalistams Vilniuje sakė D.Grybauskaitė.

„Kiekvienas iš mūsų turime dirbti ten, kuri gali būti geriausias rezultatas. Manau, kad toks darbų pasiskirstymas, kai aš dirbu su Vakarais, o Vyriausybė – su Rytais, ko gero, atneš geriausią rezultatą“, – kalbėjo D.Grybauskaitė, atsakydama į klausimą, ar ketina susisiekti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Anot jos, Vyriausybė ir prezidentė tik labai aukštu tarptautiniu lygiu gali bandyti atkreipti dėmesį į susidariusią padėtį ir apginti Lietuvos verslininkų interesus.

„Aš mėginu daryti tai, ką ir kur galiu duoti didžiausią rezultatą, aš dirbu su Europos Komisija, su Europos Parlamentu. Mes vakar turėjome labai gerą palaikymą Europos Parlamente. Taip pat dirbu su Europos Komisija ir prezidentu Jose Manueliu Barroso, kad jie gavę iš Lietuvos Vyriausybės pakankamai informacijos apie sankcijų taikymą, kreiptųsi į Pasaulio prekybos organizaciją“, – kalbėjo šalies vadovė.

Anot jos, Vyriausybė turi bendradarbiauti su Rusijos struktūromis – žemės ūkio ministras, Veterinarijos tarnyba turi pateikti reikalaujamą informaciją Rusijos institucijoms ir kalbėtis su Rusijos „politine hierarchija“.

Be to, pasak prezidentės, siekiant spręsti pieno produktų gamintojų prekybos problemą su Rusija, verslo asociacijos turėtų imtis realių veiksmų, o verslininkai visada turi pasverti riziką, kai eina į „ne visada patikimas“ rinkas.

Renka informaciją Europos Komisijai

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad kreipimasis į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl Rusijos lietuviškai produkcijai taikomų apribojimų yra Europos Komisijos (EK) kompetencija.

Jis taip pat sako, kad Lietuva savo ruožtu stengiasi, jog EK gautų reikiamą informaciją - tiek, kiek reikia, ir tokios, kokios reikia.

„Šiuo atveju Europos Sąjungoje yra tvarka, kad užsienio prekybos politika yra Europos Komisijos kompetencija, ir Europos Komisija kalba už šalis nares, taip pat gina jų interesus, nes tai yra visos mūsų Sąjungos interesai. Yra tiesiog tokia tvarka, pati šalis nesikreipia“, - žurnalistams Seime trečiadienį sakė ministras.

Jis aiškino, kad su europinėmis institucijomis dėl Rusijos veiksmų Lietuva bendrauja nuolat.

„Stengsimės, kad (EK - BNS) gautų visą reikiamą informaciją - tiek, kiek jos reikia, ir tokios, kokios reikia, kad galima būtų - vėlgi sakau civilizuotai - kalbėtis ir grįžti į normalų ritmą. Nes visa tai, kas vyksta, iš tikrųjų nenaudinga niekam - ne tik valstybėms, abiem valstybėms tai netinka. Netinka, sakysime, vartotojams, nes jie tikrai mėgsta mūsų maisto produktus“, - dėstė L.Linkevičius.

Jis apgailestavo, kad informacijos iš Rusijos nepavyksta gauti oficialiais kanalais.

„Ne tik mes - komisarai siuntė laiškus į atitinkamas institucijas, irgi negavo atsakymų, į notas nėra atsakymų“, - sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.