J.Olekas puikiai įvertino Lietuvos misiją Afganistane

Krašto apsaugos ministras Juozas

Lietuva misijoje kartu su kitomis užsienio šalimis padėjo Afganistano valdžiai plėsti įtaką Goro provincijoje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Lietuva misijoje kartu su kitomis užsienio šalimis padėjo Afganistano valdžiai plėsti įtaką Goro provincijoje.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2013, 2:26 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:13 AM

Seime trečiadienį surengtoje konferencijoje „Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė Afganistane: misija baigta“ ministras sakė turintis vilties, kad ginklai Afganistane kada nors bus sudėti į šalį.

„Mano vertinimu, Lietuvos minija Goro provincijoje prisidėjo prie būtent tokios ateities galimybės. Ir galbūt tai, kad vadovaudami Provincijos atkūrimo grupei ginklus naudojome labai retai, galbūt tai, kad misijos metu padėjome sunaikinti daug likusių sprogmenų, prisidės prie taikos atkūrimo šioje provincijoje. Aš tuo nuoširdžiai tikiu“, - konferencijoje kalbėjo J.Olekas.

„Goro provinciją palikome padariusią milžinišką pažangą, o patys įgijome neįkainojamos patirties. Į kitas galima operacijas žvelgiame kaip į iššūkį, tačiau žinome, kad su juo susidorosime“, - sveikindamas konferencijoje dalyvius sakė ministras.

Konferencijoje taip pat kalbėjęs užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė nesutinkantis su vertinimais, kad provincijoje niekas nepasikeitė, nors pripažino, kad pokyčių čia ne tiek, kiek norėtųsi.

„Kartais pasigirsta įvairių komentarų iš, tarkime, jau baigiančio kadenciją Afganistano prezidento, kuris šitą NATO misiją apskritai truputėlį kvestionuoja. Manau, kad šiek tiek yra neteisus, o gal ir visai neteisus, ne vis dėlto daug kas pasikeitė Afganistane“, - sakė užsienio reikalų ministras.

„Aišku, negali sakyti, kad viskas pasikeitė tiek, kiek norėtųsi, bet jeigu vėl vaikai gali žaisti futbolą, jeigu mergaitės gali ne tik išeiti iš namų, bet ir ateiti į mokyklą, mūsų vadovaujamoj provincijos atkūrimo grupėj atsirado dukart daugiau mokyklų, triskart daugiau ligoninių ir panašiai - tai yra vis tiek šis tas ir negalima to nuneigti“, - dėstė L.Linkevičius.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Arvydas Pocius savo ruožtu pažymėjo, kad Lietuva ir toliau lieka aktyvi tarptautinių misijų dalyvė.

„Šiandien ISAF operacijai einant į pabaigą ir išvedus Lietuvos karius iš Goro provincijos, intensyvumas vykdant įsipareigojimus tarptautinei bendruomenei taip pat nemažėja. Afganistano pietuose bei sostinėje išlieka Lietuvos kariuomenės kontingentai, Lietuvos kariais dalyvauja Europos Sąjungos antipiratinėje operacijoje prie Somalio krantų, mokymo misijoje Malyje“, - priminė jis.

Rugpjūčio pabaigoje Lietuva oficialiai perdavė atsakomybę už saugumą Goro provincijoje Afganistano nacionalinėms saugumo pajėgoms ir taip pabaigė 2005 metų birželį pradėtą ir daugiau nei aštuonerius metus trukusią pirmąją ir didžiausią savo savarankišką tarptautinę misiją – vadovavimą NATO tarptautinių saugumo paramos pajėgų Goro provincijos atkūrimo grupei Afganistane. Tai buvo bendras karių ir civilių projektas.

Lietuva misijoje drauge su kitomis užsienio šalimis - Danija, Gruzija, Islandija, Japonija, JAV, Kroatija ir Ukraina - padėjo Afganistano valdžiai plėsti įtaką Goro provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Per visą misijos laikotarpį Lietuvos vadovaujamoje Goro provincijos atkūrimo grupėje tarnavo daugiau nei 2,5 tūkst. Lietuvos karių. Jie kartu su kitų Gore bendradarbiavusių šalių kariais užtikrino saugumą ir stabilumą provincijoje, sudarė sąlygas veikti vietos valdžiai ir saugiau vykdyti civilinius projektus, mokė ir konsultavo nacionalines saugumo pajėgas.

A.Pociaus teigimu, Lietuva per aštuonerius metus trukusią misiją Afganistano Goro provincijoje jai vykdyti skyrė 307 mln. litų.

Per misijos laikotarpį Goro provincijoje su Lietuvos parama įgyvendinta daugiau nei 200 vystomojo bendradarbiavimo projektų stiprinti valdžios institucijų gebėjimams, kaimo plėtrai, infrastruktūrai gerinti, taip pat švietimo ir sveikatos sektoriuje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.