Merdinti partija gyvybę bando įžiebti internete

Antrą valstybės dotaciją gavusi partija „Drąsos kelias” suskubo rodyti, kad kai ką veikia – pradėjo kurti skyrius miestuose. Tiesa, atrodo, kad šių skyrių veikla kol kas vyksta tik „Facebook”.

Apie „Drąsos kelio” partijos veiklą nedaug žino ir jos pirmininkas J.Varkala.
Apie „Drąsos kelio” partijos veiklą nedaug žino ir jos pirmininkas J.Varkala.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė

2013-10-10 07:42, atnaujinta 2018-02-21 07:33

Valstybė neseniai pervedė antrą pusę pinigų, skirtų politinėms partijoms. Iš šio katilo per du kartus 462 614 litų gavęs „Drąsos kelias” pasiskelbė įkūręs aštuonis partijos skyrius – Kaune, Kauno rajone, Klaipėdoje, Šiauliuose, Prienuose, Alytuje, Vilniuje, Londone, rašo „Lietuvos rytas”.

Tai, kad įkurti skyriai, kurie jau turi ir savo vadovus, nustebino net ir ištikimiausius „Drąsos kelio” bendražygius.

Dauguma jų apie naują veiklą sužinojo tik pirmadienį, kai socialiniame tinkle „Facebook” atsirado partijos skyrių puslapiai su juose nurodytų pirmininkų pavardėmis.

„Visose partijose pirmininkai renkami, o čia paskiriami”, – partijos pasirinkimą iškart sukritikavo „violetinė” publika.

Slaptas susirinkimas

Kol kas buvo pranešta tik apie vieno skyriaus – Vilniaus – susirinkimą.

Apie tai, kad jis rengiamas, buvo pranešta tik tinkle „Facebook” išvakarėse. Nurodyta susirinkimo vieta – T.Ševčenkos gatvė 16.

Skyriaus pirmininkė kaunietė Irena Malinauskienė paskelbė, kad pirmajame susirinkime bus svarstomi keli klausimai: Vilniaus skyriaus įkūrimas, skyriaus pirmininko pavaduotojo rinkimas, naujų narių priėmimas ir partijos užduočių paskirstymas.

Kadangi apie susirinkimą nebuvo pranešta ir tiems keliems sostinėje esantiems partijoms nariams, jis neįvyko, o nekviestiems į susirinkimą pabandžiusiems patekti „drąsuoliams” nepavyko rasti, kur posėdžiauja jų partijos kolegos.

„Deja, Vilniaus skyriaus susirinkimas šiek tiek priminė mūsų balandžio suvažiavimą: apie jį buvo žinoma tiktai patiems susirinkusiems. T.Ševčenkos g. 16 – tai kokių 12 namų kvartalas Naujamiestyje, ir visi pastatai vadinasi Nr. 16, tarp jų du viešbučiai, kuriuose nebuvo susirinkimo.

Todėl „susirinkimas” nesurinko kvorumo, o aš, pusvalandį išnaršęs kvartalą, neradau tos slaptos patalpos”, – piktinosi aktyvus „Drąsos kelio” narys Juozas Valiušaitis.

Aktyvistai nepatenkinti

Jam pritarė ir „Drąsos kelio” revizoriumi save vadinantis Sigitas Martinavičius.

Pasak jo, tai, kas dabar vyksta partijoje, yra visiškas jos žlugdymas: „Manau, kad problema yra tarybos nekompetencija. Reikia perrinkti tarybą, kad joje atsirastų dirbti sugebančių žmonių. Naujas suvažiavimas turėtų pakeisti situaciją, jei ne, viskas tikrai žlugs.”

S.Martinavičiaus teigimu, kad „Drąsos kelyje” yra rimtų problemų, gali patvirtinti visi, kurie buvo „Drąsos kelio” sąraše per rinkimus į Seimą.

„Partija su jais nebendrauja – visi atkirsti nuo informacijos ir apskritai „Drąsos kelias” visiškai nieko nedaro.

Partija egzistuoja tik popieriuje – tai patvirtina Vilniaus skyriaus organizuotas susirinkimas. Tokie skyriai, kurie įkurti su tokiais pirmininkais, žlugdo partiją. Visiška nekompetencija – tai muliažas, o ne skyriai. Tai ir pinigų švaistymas”, – socialiniame tinkle vakar piktinosi S.Martinavičius.

Pirmininkas žino nedaug

Nedaug informacijos apie skyrių kūrimą turi ir partijos pirmininkas Seimo narys Jonas Varkala.

„Nežinau, buvo Klaipėdos, Šiaulių. Šituos tikrai žinau. Patalpų ten ieškoma.

O kiti? Nežinau, paskambinkite į partijos būstinę, gal jie žino”, – nerišliai kalbėjo J.Varkala.

Paklaustas, kodėl skyrių pirmininkai buvo ne išrinkti pačių skyrių narių kaip visose partijose, o paskirti paslapčia, oficialus „drąsuolių” vadas atsakymo neturėjo.

Jis pradėjo mykti, kad pirmininkų pavaduotojai negali būti išrinkti neįvykus skyriaus susirinkimams. Priminus, kad kalbama ne apie pavaduotojus, o apie pačius pirmininkus, J.Varkala dar sunkiai rinko žodžius: „Taip... na, taip... susirinkimai bus, išrinks, viso gero.”

Ne visi žino, kaip tampa partijos nariais

* Oficialiai „Drąsos kelio” partija turi 1061 narį, tačiau balandžio 6 dieną Kaune įvykęs partijos suvažiavimas parodė, kad šis skaičius, ko gero, išpūstas.

* Balandį į suvažiavimą atvyko vos pora dešimčių narių, nors kvorumui garantuoti reikėjo bent 600 partijos narių balsų.

* Balandžio 20 dieną vykusiame pakartotiniame suvažiavime kvorumo jau nereikėjo, todėl visus sprendimus priėmė saujelė N.Venckienei ir A.Skučienei įtinkančių aktyvistų.

* Į suvažiavimus nepakviesti partijos nariai piktinosi, kad iš vadovybės nėra sulaukę jokios žinios nuo to laiko, kai parašė prašymus įstoti į „Drąsos kelio” partijos gretas.

* „Partijos narys turi žinoti, kad jis narys. Nei man, nei mano žmonai, nei mano suagituotiems į partiją stoti žmonėms niekas nepranešė, kad jie priimti į „Drąsos kelią”. Tą patį tvirtina ir kiti, kurie kvietė žmones į partiją”, – sakė „Drąsos partijos” narys Vytenis Aleksandraitis.

* Nemažai partijos narių iš viso nežino, kad yra nariai. N.Venckienei pristatant savo pirmąją knygą į partijos narius pakliūdavo ir tie, kurie tik ateidavo jos paklausyti.

* „Pakišo kažkokį lapą, surašiau duomenis, pasirašiau. Maniau, kad pasirašinėju prieš pedofilus, o pasirašiau prašymą įstoti į partiją”, – 2011 metų spalį pasakojo viena Alytaus rajono gyventoja.

Tetos nepamiršo

* „Drąsos kelio” Kauno rajono skyriui vadovaus dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio ir jo sesers bėglės N.Venckienės teta A.Skučienė.

* Šeimos atstove spaudai vadinama moteris sukurtoje pedofilijos istorijoje nuo pat pradžios atliko toli gražu ne antraplanį vaidmenį: nuolat palaikė ryšį su žmonėmis, budėjusiais prie Kedžių ir Venckų namų tvoros, ir, kaip vėliau paaiškėjo, liepdavo jiems važiuoti sekti neįtikusių žmonių.

* Nesėkmingai į Seimą kandidatavusiai A.Skučienei daug geriau sekėsi už nosies vedžioti prokurorus. Dėl jos pranešimų apie ligas Panevėžio apygardos prokuratūra kelis mėnesius nesugebėjo baigti ikiteisminio tyrimo, kuriame Garliavos kirpėja kaltinama pasipriešinimu policijos pareigūnams ir trukdymu antstolei atlikti savo pareigas.

* Dabar kartu su seserimi L.Kediene ir jos vyru V.Kedžiu A.Skučienė mina Alytaus teismo slenksčius. Jai taip pat ketinama pareikšti įtarimus dar keliose bylose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.