Ligoninėse siautėja girtuokliai, blaivykloms pinigų nėra

Ligoninėse ir toliau siautėja girtuokliai. Priėmimų skyriai jau seniai tapo blaivyklomis, o medicinos personalas – girtuoklių įkaitais, praneša „Lietuvos ryto“ televizija. Lazdijuose vienas pusamžis vyriškis, kamuojamas alkoholinės abstinencijos, skyriuje švaistėsi peiliu, išdaužė langus ir duris. O girtutėlė moteris suspardė gydytoją.

Girtuokliai siautėdami gadina ligoninės inventorių.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Girtuokliai siautėdami gadina ligoninės inventorių.<br>„Lietuvos ryto“ televizija
Daugiau nuotraukų (1)

Geda Kumžienė

2013-10-18 18:23, atnaujinta 2018-02-21 01:13

Medikai sako, kad situacija su siautėjančiais girtuokliais vis blogėja ir darbas ligoninėje tampa itin pavojingas. Gydymo įstaigos dažnai net privalomo sveikatos draudimo neturintiems girtiems asmenims blaivinti išleidžia milžiniškas sumas.

Daug pinigų išleidžiama ir girtuoklių padarytoms žaloms atstatyti. Medikai sako, kad blaivyklos šalyje būtinos, o valdininkų kalbas, kad tam nėra pinigų, vadina niekais.

Švaistėsi peiliu

Išdaužyti palatos langai, sulaužytos durys, kruvinos sienos , nuo šoko neatsigaunantys medikai ir pacientai. Taip šiuo metu atrodo Lazdijų ligoninės vidaus ligų skyrius. 53 metų alkoholinės abstinencijos kamuojamas vyras ligoninėje įsisiautėjo kaip reikiant.

„Jis buvo labai agresyvus, jis su peiliu puolė kitą ligonį ir personalą. Jis buvo uždarytas į palatą, tada išdaužė langą, išlaužė duris, tada buvo iškviesta policija“, - „Lietuvos ryto“ televizijai sakė Lazdijų ligoninės vidaus ligų skyriaus vedėja Aldona Šerėnienė.

Nuo alkoholio apkvaitę piliečiai medikų atžvilgiu išlieja visas emocijas. Neseniai Lazdijų ligoninėje girtutėlė moteris apspardė gydytoją.

„Jauna rezidentė budėjo, priėjusi prie ligonio apžiūrėti, gavo spyrį, jai moteris įspyrė, necenzūriniais žodžiais kalbėjo. Sunkus atvejis ir tokių dažnai pasitaiko. Ar pacientė stipriai neblaivi buvo? Taip, ji buvo neblaivi“, - sakė Lazdijų ligoninės priimamojo skyriaus vedėjas Anatolijus Kačenka.

Tai tik pora pavyzdžių iš ligoninės kasdienybės. Medikai sako, kad gydymo įstaigos tapo pavojingomis zonomis. Ir situacija esą tik blogėja. Į ligonines plūsta nuo alkoholio apkvaitę ar abstinencijos kamuojami asmenys, kurie dažnai savo veiksmų nekontroliuoja ir elgiasi agresyviai.

„Pavojus personalui, pavojus kitiems pacientams, ir tokių ligonių daugėja pas mus, kaip nebūtų liūdna, bet daugėja. Taip ir sutramdom. Leidžiam vaistus, jeigu pajėgiam suleisti, pririšam, o toliau kviečiam pastiprinimą“, - aiškino A.Šerėnienė.

Siautėjimo kaina - 1300 litų

Ligoninės nuo siautėjančių girtuoklių patiria ne tik psichologinę žalą. Neblaivūs piliečiai padaro ir nemažai finansinių nuostolių. Per paskutinį atvejį, kai nuo abstinencijos sveiką nuovoką praradęs lazdijietis siautėjo palatoje, ligoninė žalą skaičiuoja 1300 litų. Ligoninė dėl siautėjusio ligonio kreipėsi į policiją, tačiau šios atstovai negali pažadėti net to, kad pradės tyrimą.

„Atliekamas Lazdijų ligoninės pranešimo patikslinimas, siekiant nustatyti ar turto sugadinimo metu buvo pažeista viešoji tvarka. Jeigu buvo pažeista viešoji tvarka bus pradėtas ikiteisminis tyrimas, o jeigu bus nustatyta, kad nebuvo pažeista viešoji tvarka, ligoninei bus pasiūlyta kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka“, - kalbėjo Lazdijų policijos atstovas Algis Malinauskas.

Medikai sako, kad siautėjančių ligonių padarytas žalas dažniausiai tenka nurašyti. Į ligonines patenkantys girtuokliai neretai būna vargetos, kurie nieko neturi. Ligoninės sako išleidžiančios dideles sumas net tik siautėjančių girtuoklių padarytoms žaloms padengti, bet ir išblaivymui. Jeigu asmuo nusigėrė iki sąmonės netekimo, jam turi būti suteikta skubi pirmoji pagalba.

„Mes atsakingi už jį. Mes dedam visas pastangas, nežiūrinti kad jis yra nedraustas, geriantis, nemokantis mokesčių. Mes turim jį prižiūrėt labiau negu tą žmogų, kuris vyresnio amžiaus ir jam reikia priežiūros. Ir pinigai nueina“, - apgailestavo A.Kačenka.

Lazdijų meras sako, kad blaivyklos steigti neplanuojama – nėra pinigų. Tokie valdininkų skaičiavimai medikams atrodo juokingi. Esą girtuokliams blaivinti ir jų padarytoms žaloms atlyginti ligoninės išleidžia tokius pinigus, kad užtektų išlaikyti specializuotą įstaigą.Ligoninėse ir toliau siautėja girtuokliai. Priėmimų skyriai jau seniai tapo blaivyklomis, o medicinos personalas – girtuoklių įkaitais, praneša „Lietuvos ryto“ televizija. Lazdijuose vienas pusamžis vyriškis, kamuojamas alkoholinės abstinencijos, skyriuje švaistėsi peiliu, išdaužė langus ir duris. O girtutėlė moteris suspardė gydytoją.

Medikai sako, kad situacija su siautėjančiais girtuokliais vis blogėja ir darbas ligoninėje tampa itin pavojingas. Gydymo įstaigos dažnai net privalomo sveikatos draudimo neturintiems girtiems asmenims blaivinti išleidžia milžiniškas sumas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.