Festivalių laikas – kūrybai ar turizmui ir pramogoms?

Festivalio šeimininkai atvykusiuosius dažnai laiko svečiais, kurių laiką reikia užimti visokiais maloniais pramanais. Lyg būtų suvažiavę ne teatro profesionalai spektaklių žiūrėti ir akiračio plėsti, o turistai, pramogautojai.

Daugiau nuotraukų (1)

Rūta Oginskaitė

Oct 30, 2013, 3:25 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 5:39 PM

Festivalio šeimininkai atvykusiuosius dažnai laiko svečiais, kurių laiką reikia užimti visokiais maloniais pramanais. Lyg būtų suvažiavę ne teatro profesionalai spektaklių žiūrėti ir akiračio plėsti, o turistai, pramogautojai.

Svetingumas ir rūpestis – puikūs festivalio rengėjų bruožai, ir Kaune vadyba veikė tvarkingai. Tačiau kai laisvas nuo spektaklių laikas sąmoningai skiriamas miestui ir apylinkėms pažinti, o ne festivalio temai nagrinėti, tada keistai sukeičiami akcentai.

Vytauto Didžiojo universiteto teatrologai siūlė festivaliui rengti tarptautinę diskusiją apie dramaturgiją. Nepavyko rasti, kas diskutuotų, nors kiekviena šalis delegavo po keturis teatro žmones. Netiko siūloma anglų kalba be vertimo?

Festivalį rengia trijų šalių teatro sąjungos ir niekas konkrečiai. Tada niekas ir neatsakingas nei už parinktus spektaklius, nei už visą festivalio laiką, kad jis neitų tuščiai.

Druskininkų „Vasaroje“ rodytų spektaklių lygis labai liūdino. Bet pažiūrėkite į nuotraukas teatrasvasara.lt portale: užstalės, grybavimas. Aktoriai ir vertinimo komisija čia gal suvokiami kaip kompanija, kuri važinėja į puotas?

Būta ir tam tikros uždaros edukacijos: Rimas Tuminas, kurio vardu pavadinta „Vasara“, padirbėjo su jaunais Rusijos režisieriais, su kuriais susitinka periodiškai.

Prie „Sirenų“, ambicingai rengiančių programą, glaudžiasi tarptautinė jaunųjų teatrologų konferencija. Siekiama ir su visuomene padiskutuoti aktualiomis temomis. Tačiau visa tai sudomina siaurutėlį ratą, lieka be atgarsio.

Lietuviško teatro savaitgalį „Sirenose“ žiūri užsienio svečiai, kurie ieško spektaklių saviems festivaliams, paprastai turintiems turtingą programą, sudarytą ne vien iš spektaklių.

Pas mus teatro festivaliai apsiriboja spektaklių rodymu ir trumpais žiūrovų susitikimais su trupe po vaidinimų. Klubai bendravimui – vis neįsikūnijanti viltis. Aptarimai su charizmatišku moderatoriumi, teminės konferencijos aktualiomis temomis, edukacija – retenybė.

Ir tada „tūsai“ – dalyvių maitinimai, girdymai, grybavimai – pasidaro svarbiau už festivalio programą. Už patį festivalį. Už jo lygį ir tikslingumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.