Lietuvius praturtins teismai

Pagaliau rastas turtingo gyvenimo Lietuvoje receptas. Tereikia tiems, kuriems per krizę buvo sumažintos algos, kreiptis į teismą ir paprašyti sumokėti viską, kas buvo nurėžta nuo 2009 metų. Susidarys visai nemažai.

Daugiau nuotraukų (1)

Valdas Bartasevičius

Nov 4, 2013, 6:28 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 3:30 PM

Pavyzdžiui, Valstybės kontrolės vadovei G.Švedienei alga sumažėjo apie 30 proc. ir ji prašo teismo kompensuoti apie 60 tūkst. litų. Aiškintis į Seimą kvietė tik ją vieną, bet į teismą kreipėsi jau per tūkstantį nuskriaustų pareigūnų ir valdininkų.

Niekas nesiginčys, mažinti algas nėra teisinga. Reikia manyti, teisėjai tai supras ir atkurs teisybę visuotinai. Juk ir jiems algos buvo sumažintos neteisingai, net pažeidžiant Konstituciją, bet Konstitucinio teismo (KT) nurodymu nemaža skriaudos dalis jau ištaisyta.

Nuskriaustųjų eilėje išsirikiavę laukia savo prarastų pinigų ir siuvėjai, mezgėjai, pardavėjai, vairuotojai, statybininkai, bibliotekininkai, ir visų kitų Lietuvoje žinomų profesijų žmonės, jau neminint pensininkų.

O gal kai visi sulauks teisybės atkūrimo, išmuš ir mūsų, žurnalistų, valanda? Juk taip pat per krizę sumažintos algos. Kai kam ir daugiau nei G.Švedienei. Aišku, kyla klausimas, kas mokės. Bet gal KT galėtų padėti?

Pripažintų, kad žurnalistų algų mažinimas prieštarauja Konstitucijai, ir įpareigotų valstybę atlyginti per krizę gerokai pridusintus jų teisėtus lūkesčius. Jei finansų ministras R.Šadžius imtų dejuoti, kad nėra iš ko, reikėtų kreiptis į Seimo vicepirmininką K.Komskį ir kitus „tvarkiečius”. Jie žino, ką daryti. Reikia pasiskolinti.

K.Komskis jau pasiūlė padidinti Lietuvos biudžeto deficitą dar vienu milijardu litų ir atkurti algas visiems biudžetininkams, ne tik KT užstotiems teisėjams ir valdininkams. Liktų šiek tiek ir pensininkų lūkesčiams. Bet kam smulkintis? Jei vienas milijardas – nieko baisaus, gal galima ir du ar tris milijardus?

Iš viso būtų geriausia, jei Seimas nuspręstų tiek pasiskolinti, kad užtektų visoms algoms atkurti – ir biudžetinėms, ir nebiudžetinėms, nes kuo gi ne iš biudžeto gyvenantys prastesni? Gal KT netgi įžvelgtų, kad taip reikalauja mūsų Konstitucija, – visi piliečiai lygūs, o teisėjai su valdininkais nelygesni už neteisėjus ir nevaldininkus.

Aišku, sapnas. Bet sapnuoti, kaip ir svajoti, nedraudžiama. Ar ne sapnas ir „tvarkiečių” siūlymas kitais metais pasiskolinti vienu milijardu litų daugiau? Nieko nebus jau vien todėl, kad to daryti neleidžia Fiskalinės drausmės įstatymas ir Lietuvos įsipareigojimai ES.

Būtų galima net pasidžiaugti, kad finansiniam avantiūrizmui jau užkirstas kelias, nors ir smagu pasvajoti, kaip KT nutarus, Seimui palaiminus, ima ir visiems atkuria iki krizės buvusias algas ir dar kompensuoja, kas buvo nesumokėta per kelerius metus.

Bet KT sprendimas iš tiesų sudarė prielaidas, kad lygesnių asmenų kastai gali pavykti ne tik greičiau už ne tokius lygius kaip jie piliečius atkurti algas, bet dar ir susigrąžinti tai, kas buvo nesumokėta. Išeina nemažai: G.Švedienei – apie 60 tūkst., o kai kuriems buvusiems ministrams net ir 130 tūkst. litų.

Jei teismai priims jiems palankius sprendimus, iš valstybės biudžeto bus išskaičiuota nedelsiant, nelaukiant, kol koks kąsnis nukris ir kitiems nuskriaustiesiems. Taigi KT atvėrė tikrą Pandoros skrynią, ir dabar visi, kurie gali, temps biudžeto paklodę į save, nors ji ir siaura, ir skylėta.

Tik gali ne visi. Kurie negali, labai pyksta. Tada lyg pilypai iš kanapių iššoka geri dėdės „tvarkiečiai” ir pasiūlo tiek pasiskolinti, kad pinigų užtektų visiems, nors puikiai žino, kad to nebus. Neleis Briuselis, D.Grybauskaitė, A.Butkevičius ir R.Šadžius.

Matyt, toks ir yra išskaičiavimas – „tvarkiečiai” norėjo, kad gyventume gerai, bet jiems sutrukdė visokie „blogiukai”. Puikus sumanymas prieš rinkimus.

O nuo kitų metų parlamentarams, ministrams, viceministrams algos didėja 2–3 tūkst. litų ir niekas nė pykti negali, nes valdžios žmonės baisiai nenori sau didinti algų, daug mieliau jas pakeltų bibliotekininkams, bet nieko negali padaryti – nepadoriai elgtis juos privertė KT.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.