Generaliniam prokurorui D.Valiui – neramios naujienos iš Seimo

Seimas ketvirtadienį ėmėsi

Seimas vis priešiškiau nusiteikęs generalinio prokuroro atžvilgiu.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Seimas vis priešiškiau nusiteikęs generalinio prokuroro atžvilgiu.<br>J.Stacevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2013-11-07 12:27, atnaujinta 2018-02-20 13:10

Siūloma papildyti įstatymą, kad „Seimui nepritarus Generalinės prokuratūros metinei ataskaitai, generalinis prokuroras gali būti atleidžiamas šio straipsnio 2 dalyje numatyta tvarka“.

Minimas straipsnis numato, kad generalinį prokurorą penkeriems metams skiria ir iš pareigų atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Prokuratūros įstatymo pataisą, kuria papildomi atleidimo pagrindai, siūlo grupė parlamentarų, tarp kurių „tvarkietis“ Petras Gražulis, „Drąsos kelio“ partijos frakcijos atstovė Aurelija Stancikienė, konservatorius Naglis Puteikis.

Siūloma pataisą svarstyti skubos tvarka, ketvirtadienį rytiniame posėdyje pritarus po pateikimo, po trijų valandų bus tęsiamas projekto svarstymas.

Seimas šiuo metu svarsto nutarimo projektą, kuriuo būtų siūloma prezidentei Daliai Grybauskaitei iš pareigų atleisti generalinį prokurorą Darių Valį. Tokiam nutarimo projektui pritarta po pateikimo, ketvirtadienį buvo planuota balsuoti dėl jo priėmimo, bet klausimas nukeltas.

Projektą per pateikimą parėmė Darbo partijos, Liberalų sąjūdžio, partijos „Tvarka ir teisingumas“, „Drąsos kelio“ partijos frakcijų nariai, pusė Socialdemokratų frakcijos narių.

Sprendimas dėl siūlymo prezidentui atleisti valstybės institucijų vadovus iš einamų pareigų priimamas slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Seimo nutarimo projektas, kuriuo siūloma prezidentei atleisti generalinį prokurorą, svarstomas anksčiau Seime nepritarus D.Valio pristatytai prokuratūros metinės veiklos ataskaitai.

Seimo statutas numato, kad nepritaręs ataskaitai valstybės institucijos vadovo, kurio paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, parlamentas gali pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimo nutarimo dėl siūlymo prezidentui atleisti šį valstybės institucijos vadovą iš einamų pareigų projektą.

Pagal Konstituciją, generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

Prezidentės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė yra pabrėžusi šalies vadovo iniciatyvos svarbą atleidžiant generalinį prokurorą.

„Šiuo atveju generalinio prokuroro atleidimo iš pareigų tvarka yra reglamentuota Konstitucijoje, ir labai aiškiai: generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Respublikos prezidentas. Seimas dalyvauja pritardamas arba nepritardamas tokiam atleidimui, bet iniciatyva šiuo atveju priklauso pagal Konstituciją Respublikos prezidentui. Prezidentas vadovaujasi Konstitucija, o ne Seimo statutu“, - yra sakiusi patarėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.