N.Venckienė politinio prieglobsčio Amerikoje turėtų prašyti jau dabar

„Lietuvos ryto“ televizijos žiniomis, parlamentarei Neringai Venckienei šiomis dienomis baigiasi buvimo Jungtinėse Valstijose terminas. Todėl ji turi pasirinkti – prašyti politinio prieglobsčio Amerikoje ar keliauti į kitą pasaulio kraštą. N.Venckienės frakcijos kolegos prasitarė, kad parlamentarė linkusi pasilikti Jungtinėse Valstijose.

N.Venckienė su sūnumi pastebėta laisvai vaikštanti Čikagos gatvėmis.<br>Skaitytojo nuotr.
N.Venckienė su sūnumi pastebėta laisvai vaikštanti Čikagos gatvėmis.<br>Skaitytojo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2013, 8:47 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:54 PM

Kaip sakė „Drąsos kelio“ frakcijos narys Valdas Vasiliauskas, logiškiausia N.Venckienei būtų gauti politinės pabėgėlės statusą. Jo žiniomis, jau yra ruošiami dokumentai šiam procesui, o tuo atveju parlamentarės tolimesnio buvimo JAV klausimą spręstų teismas.

Tačiau Seimo Teisės komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras abejoja, ar N.Venckienės argumentai dėl prieglobsčio įtikins Amerikos teismą.Jo nuomone, yra skirtumas, ar prieglobsčio prašai, nes esi persekiojama dėl kriminalinių nusikaltimų, ar kaip opozicionierė, persekiojama totalitarinės valstybės. „Lietuva - demokratinė valstybė, ES, NATO narė, partnerė su JAV. Būtų įdomu pažiūrėti, kaip parlamento narys pats prašosi politinio prieglobsčio draugiškoje valstybėje“, - sakė S.Šedbaras.

Jeigu Amerika N.Venckienės pagalbos šauksmo neišgirstų, akistatos su lietuviška teisėsauga vengiančiai parlamentarei tektų rinktis kitą šalį. Jeigu tai būtų Europos Sąjungos narė, Lietuvos pareigūnai pasiekti N.Venckienę galėtų greičiau ir paprasčiau.

Tačiau Seimo liberalai siūlo nebelaukti, ką darys N.Venckienė ar ją apklausti norintys prokurorai ir kuo greičiau pradėti apkaltos procesą. Šiai procedūrai jie surinko reikalingus parlamentarų parašus.

Pasak Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūno Eligijaus Masiulio, apkalta N.Venckienei yra inicijuojama dėl to, kad ji daugiau kaip 7 mėnesius nesilanko savo darbovietėje Seime, neatlieka savo kaip Seimo nario konstitucinių pareigų, yra praleidusi daugiau kaip 50 iš eilės posėdžių be pateisinamos priežasties. Neini į darbą, tai būk geras, padėk mandatą, užleisk kitam vietą.

Liberalų frakcijos vadovas neabejoja, kad N.Venckienei netekus parlamentarės mandato, jos šansai gauti prieglobstį Amerikoje ar bet kur kitur dar labiau sumenktų. Todėl jam keistai atrodo Seimo pirmininkės ir kai kurių valdančiųjų noras neskubinti apkaltos proceso.

E.Masiulio nuomone, jai išliekant Seimo nare,būtų lengviau įrodinėti JAV, Didžiosios Britanijos ar kažkokios kitos valstybės teisme, kad iš tikrųjų ją kažkas ją bando persekioti politiškai, kaip Lietuvos parlamentarę. N.Venckienei netekus Seimo nario mandato, sumažėtų jos argumentai, kodėl čia šita byla yra politinė.

Policija yra paskelbusi 6 nusikaltimais įtariamos N.Venckienės paiešką, tačiau, šaltinių teigimu, ji nevaržomai keliauja. Parlamentarė iš JAV buvo išvykusi į Vokietiją, vėliau grįžo į Ameriką, kad šioje šalyje galėtų be vizos būti dar 90 dienų. Policijos teigimu, paieška nėra skirta suėmimui, o tik jos buvimo vietos nustatymui, todėl N.Venckienė gali laisvai keliauti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.