Svarbi diena Klaipėdai: miestiečiai stebėjo grįžtantį „Meridianą“ (papildyta)

Lapkričio 9-oji bus pažymėta kaip svarbi data Klaipėdos miesto istorijoje – šiandien uostamiestis susigrąžino savo simbolį – legendinį burlaivį „Meridianą“. Stebėti įspūdingo reginio prie Danės krantinių žmonės ėmė rinktis nuo ryto. Jų neišgąsdino ir be perstojo pliaupiantis lietus.

Atstatytas "Meridianas" prie Danės krantinės sugrįžo po metų pertraukos.<br>E.Petkutės nuotr.
Atstatytas "Meridianas" prie Danės krantinės sugrįžo po metų pertraukos.<br>E.Petkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Nov 9, 2013, 10:13 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:07 PM

Lygiai prieš metus tūkstantinė minia prie upės stebėjo kvapą gniaužiančią ir rizikingą laivo gelbėjimo operaciją – į doką tempiamas burlaivis vos laikėsi ant vandens ir galėjo bet kurią akimirką pradėti grimzti.

Tam, kad „Meridianas“ galėtų saugiai praplaukti upe, pakeliami du tiltai, o dalyje senamiesčio kelioms valandoms uždaromas eismas.

Renginys prasidėjo apie valandą vėliau nei buvo skelbta ir užtruko ilgiau. Neišvengta ir netikėtų rūpesčių. Saugiai praplaukęs pro pakeltą Pilies tiltą, burlaivis buvo priverstas sustoti. Daugiau kaip valandą krantinėje kantriai laukę klaipėdiečiai negalėjo suprasti, kodėl. Galiausiai paaiškėjo, kad niekaip nepavyksta pakelti Biržos tilto - pakilęs apie 10 centimetrų, jis įstrigo. "Šiuo metu tiltą bandoma sutvirtinti. Jeigu šiandien nepavyks jo pakelti, šventę surengsime ne prie "Meridiano" krantinės, bet kiek arčiau", - teigė "Meridiano" paramos fondo atstovas Gediminas Gudavičius.

Tačiau keisti šventės scenarijau neprireikė - tilto konstrukcijų gedimą pavyko pašalinti, tiltas pakilo, o "Meridianas" buvo nutemptas į savo vietą prie krantinės.

Sugrįžusį burlaivį pasitiko Karinių jūrų pajėgų orkestras. Prišvartuoti laivą patikėta Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantams. Sugrįžusį burlaivį pasveikino Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, bendrovės „Klaipėdos laivų remontas“ vadovas Alvydas Butkus, „Meridiano“ fondo dalininkai Aidas Kaveckis bei Aloyzas Kuzmarskis. „Meridiano“ sutikimo ceremoniją vainikavo laive iškilmingai pakelta  Lietuvos Respublikos trispalvė.  

Burlaivis į buvusią vietą sugrįžta po metų, praleistų remonto doke, įmonės „Klaipėdos laivų remontas“ teritorijoje. Ten laivas buvo išardytas, o nuo vasario iš pagrindų atstatytas.

Ši burlaivio kelionė upe – išskirtinė, klaipėdiečiai ir miesto svečiai pagaliau gali išvysti visiškai atnaujintą ir sutvirtintą laivą, tokį, kokį kadaise regėjo juo plaukioję jūrininkai.

Prie krantinės sugrįžusio burlaivio kol kas dar lankyti nebus galima. Iki kitų metų vasaros žadama tęsti jo vidaus įrangos bei apdailos darbus, įrengti muziejinę ekspoziciją, žuvies restoraną. Laivas visuomenei turėtų būti atvertas kitų metų liepą.

„Meridianas“, daugiau nei 40 metų stovėdamas Danės upėje, tapo neatsiejama uostamiesčio kraštovaizdžio dalimi ir miesto simboliu. Pernai spalį burlaivį valdantį fondą perėmė klaipėdiečiai verslininkai A.Kaveckis ir A.Kuzmarskis. Jie inicijavo laivo atstatymą ir finansavo darbus savo lėšomis.

Skaičiuojama, jog laivo atstatymas atsieis apie 7 mln. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.