Supertaifūno šėlsmas Filipinuose įvarė baimės ir panevėžiečiams

Galingas taifūnas „Haiyan“, užgriuvęs Filipinų salų Leitės provinciją lapkričio 8 dieną, sukėlė potvynius ir nuošliaužas ir beveik sunaikino Taklobano miestą, kuriame gyvena 220 tūkst. žmonių.

Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė

2013-11-11 16:54, atnaujinta 2018-02-20 11:01

Savaitgalį kartu su Filipinų gyventojais ir šalies svečiais jie buvo atsidūrę tarsi ant pragaro slenksčio. Laimei, keliautojams iš Lietuvos pavyko išvengti tragiškos lemties, kokia ištiko tūkstančius kitų tame pačiame žemės taške buvusių žmonių.

„Mano dukra Justina su savo vyru labai mėgsta keliauti. Jie yra aplankę ne vieną tolimą šalį. Bet išlydėdama ją į šią kelionę buvau labai nerami. Nežinau kodėl, gal mano motinos širdis jautė, kas jų laukia“, - „Lietuvos ryto“ korespondentei sakė panevėžietė Skirmantė Svetikienė.

Išgirdusi apie Filipinų miestus ir kaimus nuo žemės paviršiaus šluojančią stichiją, moteris nerado sau vietos. Ji bandė susisiekti su dukra. Motinos širdis aprimo tuomet, kai Justina pati mamai telefonu atsiuntė žinutę, jog jie yra gyvi ir sveiki.

„Savaitgalį jautėmės baisiai. Nežinojome, kam skambinti, ko paklausti. Konsulatas ir Užsienio reikalų ministerija nedirbo. Palengvėjimą pajutome tuomet, kai pagaliau gavome ir perskaitėme Justinos žinutę“, - sakė S.Svetikienė.

Justinos likimu buvo susirūpinę visi giminaičiai. Tarp jų - ir Pakruojo rajone gyvenanti jaunos moters močiutė Danutė, taip pat užsienyje gyvenantys kiti artimieji.

S.Svetikienė pasakojo, kad jos dukra su vyru ir draugų pora per patį supertaifūno šėlsmą buvo ne pačiame stichijos epicentre, Toklobano mieste. Šis miestas buvo beveik visas nušluotas nuo žemės paviršiaus.

Panevėžiečiai tuo metu jau buvo apsistoję netoliese esančioje saloje. Tačiau ir ten lietuviams teko patirti nežmonišką vėjo ir lietaus šėlsmą, matyti griūvančius medžius ir pastatus.

Dvi panevėžiečių draugų poros patys buvo susiplanavę kelionę į Filipinus. Jie nusipirko lėktuvo bilietus, užsisakė viešbučius ir numatė beveik tris savaites truksiančios kelionės maršrutą. Tačiau lapkričio gale į tolimąją šalį išskridusių keliautojų planus pakoregavo gamta.

Vietoj planuotų kelionių po nepaprasto grožio salas, Justina su vyru visą šią savaitę praleis Maniloje. Jauna moteris namiškiams pasidžiaugė, kad atvykusi į sostinėje esantį viešbutį, pagaliau nusiprausė ir lengviau atsikvėpė po to, ką teko patirti galingojo „Haiyan“ čaižomoje Ramiojo vandenyno saloje.

Galingas taifūnas „Haiyan“, užgriuvęs Filipinų salų Leitės provinciją lapkričio 8 dieną, sukėlė potvynius ir nuošliaužas ir beveik sunaikino Taklobano miestą, kuriame gyvena 220 tūkst. žmonių.

Stichija nusinešė mažiausiai 10 tūkst. žmonių gyvybių. Nuostoliai dar tik pradedami skaičiuoti. Filipinams pasaulis pasiūlė pagalbą, tačiau sugriauta šalis atsigaus dar negreitai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.