STT agentai loja, tačiau didelio grobio negaudo

Išgirdę komandą Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai tarsi gerai dresuoti šunys puola persekioti žurnalistų. Tačiau kodėl jie elgiasi kaip apsnūdusios meškos, kai sužino, kad prokurorui už bylos nutraukimą ruošiamas kyšis?

STT agentai triukšmingai sulaikė tuometį bendrovės „Vilniaus vandenys” vadovą D.Norkų, tačiau į jo sensacingą pranešimą, kad prokuroras už bylos nutraukimą neva prašo 30 tūkstančių litų kyšio, nekreipė jokio dėmesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
STT agentai triukšmingai sulaikė tuometį bendrovės „Vilniaus vandenys” vadovą D.Norkų, tačiau į jo sensacingą pranešimą, kad prokuroras už bylos nutraukimą neva prašo 30 tūkstančių litų kyšio, nekreipė jokio dėmesio.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arvydas Lekavičius

Nov 13, 2013, 6:09 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:12 AM

Ką turi daryti aukštas STT pareigūnas, kuriam buvo pranešta, kad prokuroras prašo kyšio?

Net pirmo kurso teisės studentas pasakytų, jog iškart reikia rengti nusikalstamos veiklos imitavimo modelį ir bandyti pareigūną sučiupti nusikaltimo vietoje. Arba bent jau pradėti operatyvinį tyrimą ir patikrinti, ar faktai teisingi, rašo „Lietuvos rytas“.

Tačiau tokią informaciją sužinojęs vienas įtakingiausių STT pareigūnų – Centrinio žvalgybos skyriaus viršininkas Gytis Raudonis – nusprendė užmerkti akis.

Užuot gaudęs prokurorą, jis tada sulaikytam bendrovės „Vilniaus vandenys” generaliniam direktoriui Dariui Norkui pasiūlė provokuoti aukštus Socialdemokratų partijos veikėjus paimti kyšį.

Pasiūlė nutraukti bylą

D.Norkus kartu su kitais bendrovės „Vilniaus vandenys” vadovais buvo sulaikytas 2010 metų pradžioje.

Kaip ir daugelis STT operacijų, ši taip pat priminė šou pasirodymą – su filmavimo kameromis ir kaukėtais agentais.

Tą pačią dieną bendrovės direktoriui buvo pareikšti įtarimai, kad jis iš kelių įmonių vadovų už galimybę laimėti darbų konkursus imdavo kyšius.

Nors įtarimai skambėjo labai abstrakčiai – „nežinomoje vietoje nenustatytu laiku paėmė nenustatyto dydžio kyšį” – teismas leido jį suimti mėnesiui.

Vos tik sugrįžęs iš areštinės D.Norkus sulaukė vieno savo pažįstamo vizito.

Prisistatęs geru bylą tiriančio Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų tyrimo skyriaus prokuroro Giedriaus Tarasevičiaus draugu, vyriškis pareiškė, jog už 30 tūkstančių litų gali padaryti, kad byla būtų nutraukta.

Bandė pasiskolinti pinigų

D.Norkus šiaip taip surinko 20 tūkstančių litų, perdavė juos savo bičiuliui ir pasakė, kad daugiau neturi.

Bet jau po kelių dienų tas pinigus grąžino ir paaiškino: „Čia ne turgus, nuolaidų nebus.”

Į neviltį puolęs D.Norkus paprašė, kad trūkstamus 10 tūkstančių litų jam paskolintų kitas šios bylos įtariamasis – buvęs „Vilniaus vandenų” skyriaus viršininkas Nerijus Laurinaitis.

Prašė surengti operaciją

„Nenorėjau veltis į šią istoriją ir pats pasiūliau apie pinigų reikalavimą informuoti STT pareigūnus”, – „Lietuvos rytui” sakė N.Laurinaitis.

Netrukus apie tai, kad reikalaujama pinigų, N.Laurinaitis papasakojo savo buvusiam kurso draugui, STT skyriaus viršininkui G.Raudoniui.

„Pats jam pasiūliau, kad būtų galima surengti nusikalstamos veiklos imitavimo modelį, perduoti pinigus tarpininkui, o paskui stebėti, ar jie pateks prokurorui”, – N.Laurinaitis prisiminė savo pokalbį su STT skyriaus viršininku.

Tačiau toks pasiūlymas STT pareigūno nesudomino. Jis paprašė įkalbėti D.Norkų, kad jis išprovokuotų aukštus tada opozicijoje buvusius Socialdemokratų partijos veikėjus paimti kyšį.

Už tai buvo pažadėta atleisti D.Norkų nuo baudžiamosios atsakomybės už jam inkriminuojamus nusikaltimus.

Taikėsi ir į pirmininką

D.Norkus su tokiu sandėriu sutiko.

„STT agentai manęs labiausiai prašė, kad pinigus perduočiau Socialdemokratų partijos pirmininkui Algirdui Butkevičiui arba jo pavaduotojui Juozui Olekui.

Bet aš sutikau dalyvauti operacijoje tik prieš Vilniaus vicemerą Romą Adomavičių. Šis žmogus mane ne kartą buvo apgavęs, nepadėjo man ir sunkiu momentu, kai man buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Buvau ant jo supykęs, o STT pareigūnų pasiūlymas sutvarkyti mano bylą mane įtikino” , – pasakojo D.Norkus.

Įrašinėjo agentų žodžius

Jau pradėjusiam bendradarbiauti su STT agentais D.Norkui jie ėmė patarinėti, kaip išprovokuoti Vilniaus vicemerą.

Supratęs, kad bus priverstas dalyvauti neteisėtoje operacijoje prieš R.Adomavičių, D.Norkus nutarė apsidrausti ir pats pradėjo įrašinėti savo pokalbius su STT agentais.

Su kai kuriais jų užsimezgė artimi santykiai, vyrai nekart įvairias problemas aptarinėjo ir prie butelio degtinės.

Išgėrę STT agentai atsipalaiduodavo ir išpliurpdavo savo tarnybos paslaptis. Jie dėstė apie tai, kaip trinami įtariamų asmenų pokalbių įrašai, kaip vietomis sukeičiamos frazės, o vietoj nepageidaujamų žodžių atsiranda ūžesių.

„Tu tik išprovokuok jį, paduok jam pinigus, o patį įrašą mes išvalysime kaip reikia”, – ne kartą tokias STT agentų kartojamas frazes, į kurias nuolatos įterpiama riebių keiksmažodžių, įrašė D.Norkus.

Pinigus įmetė į mašiną

Agentų užverbuotas D.Norkus ėmė susitikinėti su R.Adomavičiumi ir siūlydavo pagalbą rinkimuose už galimybę kai kurioms bendrovėms laimėti konkursus.

Lapelį su įmonių pavadinimais ir skaičius šalia jų surašydavo patys STT agentai.

Keletą kartų D.Norkus užsimindavo, jog turi pinigus, bet R.Adomavičius į tai nereaguodavo.

„Galiausiai vicemerui net nieko neįtariant įdėjau į jo automobilį pinigus, kuriuos prieš tai buvau gavęs iš STT pareigūnų”, – teigė D.Norkus.

Agentai apgavo talkininką

Iš karto po to, kai pinigai buvo įdėti į mašiną, STT agentai sulaikė R.Adomavičių ir krėtė Socialdemokratų partijos būstinę.

Bet po šios operacijos D.Norkus pasijuto apgautas. Nors agentai žadėjo įtarimus jo atžvilgiu panaikinti, pažado neįvykdė – buvusio „Vilniaus vandenų” vadovo bylą perdavė teismui.

Viršininkas kaltino prokurorą

Po šio akibrokšto N.Laurinaitis dar kartą nuvyko pas savo kurso draugą G.Raudonį ir bandė išsiaiškinti, kodėl nebuvo ištesėti pažadai nutraukti bylas.

Norėdamas apsidrausti N.Laurinaitis įrašė ir šį pokalbį su STT skyriaus viršininku.

G.Raudonis teisinosi, kad byla į teismą nukeliavo dėl prokuroro kaltės.

Esą jis neatsižvelgė į STT operatyvinių darbuotojų prašymus ir bylos nenutraukė.

„Gal prokuroras jaučia kokią nors nuoskaudą dėl tavo papasakotos istorijos, kai tarpininkui buvo paduoti pinigai, o šis juos grąžino. Gal dar įsijungė papildomos įtakos”, – N.Laurinaičiui teisinosi G.Raudonis.

Iš šių aukšto STT pareigūno žodžių atrodo, kad pranešimas apie kyšio už bylos nutraukimą esą prašantį prokurorą ir jam renkamus pinigus nevertas jokio dėmesio.

Triukšmingą tyrimą nutraukė tyliai

* Subliūško dar viena Specialiųjų tyrimų tarnybos pradėta byla – prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl buvusio Seimo nario V.Matuzo galimo kyšininkavimo ir panaikino įtarimus dėl piktnaudžiavimo politiko papirkimu anksčiau įtartam lobistui A.Romanovskiui.

* V.Matuzas lieka įtariamasis dėl piktnaudžiavimo ir sukčiavimo. Ikiteisminis tyrimas tęsiamas penkiolikos asmenų atžvilgiu, šiemet bylą planuojama perduoti teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.