Vietoj laurų vainiko – gėdinga skolų kupra

1,2 milijono litų. Tiek skolų paliko prezidentės Dalios Grybauskaitės globotų skandalingųjų TAFISA žaidynių rengėjai, po daugiau kaip metus trukusios agonijos apsisprendę skelbti bankrotą.

TAFISA žaidynių organizatoriui K.Petraičiui nutarta skirti papeikimą.<br>G.Šiupario nuotr.
TAFISA žaidynių organizatoriui K.Petraičiui nutarta skirti papeikimą.<br>G.Šiupario nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

2013-11-20 06:30, atnaujinta 2018-02-20 06:44

Kreiptis į teismą dėl bankroto procedūros nutarta viešosios įstaigos „Sportas visiems – Šiaulių regionas 2012” dalininkų susirinkime. Ten pat nuspręsta papeikimu nubausti šios įstaigos vadovą Kęstutį Petraitį. Apie tai rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

„Ieškinys dėl susidariusių skolų nepateiktas niekam. Tai galės padaryti bankroto administratorius, kurį paskirs teismas”, – sakė specialiai žaidynėms įkurtos viešosios įstaigos steigėjos Šiaulių regiono plėtros agentūros (ŠRPA) vadovė Jolita Butkutė.

Pinigus atgavo nekantrieji

TAFISA žaidynių rengėjai įklimpo į skolas, nes išlaidos smarkiai viršijo pajamas: vos savaitę trukusiam pasaulio mėgėjų renginiui surinkta 4,3, o išleista 5,5 milijono litų.

Po 2012 metų liepą vykusių žaidynių 1,7 mln. litų neatgaunantys paslaugų teikėjai ir prekių tiekėjai ilgai buvo maitinami pažadais apie paramą iš Europos Komisijos.

Jos išties buvo gauta, bet to pakako tik menkai daliai skolų padengti.

Pinigus atgauti pavyko tik toms įmonėms, kurios nelaukė, kreipėsi į teismą ir prisiteisė skolą.

Pažadais nepatikėję verslininkai ir išsidalijo europinę paramą.

„Kiek man žinoma, sąskaitos yra areštuotos, o jose pinigų nėra”, – beviltišką padėtį pripažino ŠRPA vadovė J.Butkutė.

Kaltę suvertė kitiems

Po dalininkų susirinkimo buvo išplatintas K.Petraičio pranešimas, kuriame paaiškinta skolų kilmė.

Įstaigos vadovas savo kaltės nepripažino – tikino, kad kalti finansavimą sumažinę partneriai, valdžios kaita Vyriausybėje, savivaldybėse.

„Partneriams, Vyriausybės įpareigotoms atsakingoms institucijoms po žaidynių jau stigo geranoriškumo bei dalykiškumo sprendžiant finansinių įsipareigojimų, susijusių su renginiu, klausimus”, – atsakomybės kratėsi K.Petraitis.

Beje, besirengiant TAFISA žaidynėms iki tol valdininko kėdę trynęs šiaulietis staiga tapo verslininku – Radviliškio rajone iškilo milijoninės vertės Rimuošės dvaro sodyba.

Audito išvados – įslaptintos

Iš „Sportas visiems – Šiaulių regionas 2012” vadovų pareigų iki šiol dar neatleistas K.Petraitis pareiškė, kad įstaigos audito išvadose „nenustatyta jokių esminių pažeidimų, išskyrus formalaus pobūdžio pastabas”.

Patikrinimą prieš žaidynes darę Šiaulių savivaldybės auditoriai turėjo daug pastabų.

Jų netrūko ir išsyk po žaidynių, tačiau su audito medžiaga žurnalistams susipažinti neleista ir dabar.

„Tai nėra viešas dokumentas. Dalininkai nusprendė audito medžiagos neviešinti”, – „Lietuvos rytui” aiškino ŠRPA vadovė.

Meras dėjosi nustebęs

Šiaulių meras Justinas Sartauskas neslėpė nuostabos sužinojęs, kad audito medžiaga yra slepiama: „Čia negali būti jokių paslapčių.”

Miesto vadovas pažadėjo su valdančiosios koalicijos frakcijų seniūnais tartis, ką daryti dėl likusių skolų: „Manau, K.Petraitis seniai turėjo būti atleistas, o jam pateiktas ieškinys.”

Signalas – iš Prezidentūros

Tiesa, J.Sartauskas neigė gavęs griežtą nurodymą iš žaidynes oficialiai globojusios, bet renginyje taip ir nepasirodžiusios prezidentės D.Grybauskaitės padėti tašką šioje istorijoje.

Tačiau, „Lietuvos ryto” šaltinių teigimu, toks nurodymas buvo duotas, kad dėl TAFISA žaidynių neiškiltų klausimų per prezidento rinkimų kampaniją.

„Prezidentūroje buvau tik po renginio kartu su K.Petraičiu. Jis tada tikino šalies vadovę, kad nėra ir nebus jokių problemų”, – sakė meras.

Nors galo su galu nesudūrė, sau pinigų negailėjo

* Pakankamai pajamų ir finansavimo šaltinių neturėjusi įstaiga neekonomiškai, neefektyviai ir neveiksmingai naudojo materialinius, darbo ir finansinius išteklius, todėl liko skolinga už prekes ir paslaugas. Taip buvo įvertintas organizatorių darbas išsyk po žaidynių.

* Konstatuota, kad K.Petraitis savavališkai nuo 4,6 iki 5 mln. litų padidino žaidynių sąmatą.

* Mistiškai išsipūtė ir maitinimo išlaidos: su bendrove „R. G. Pramogos” buvo pasirašyta 215 tūkst. litų sutartis, o pateikta 404 tūkst. litų sąskaita. Beje, šios įmonės klube „Martini” po žaidynių buvo surengta slapta puota (nuotr.).

* Vien 2012 m. žaidynių organizatoriams buvo skirta 780 tūkst. litų. Brangiausios buvo paties K.Petraičio paslaugos – jos įvertintos 108,6 tūkstančio litų. Žaidynių vadovas sau ir pavaldiniams netgi pasiskyrė vienkartinius 1400–4000 litų priedus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.