Pareigūnai tramdė ir pusnuogę ukrainietę, ir žurnalistus

Prie Vilniaus „Litexpo“ rūmų sučiupta nuoga „Femen“ aktyvistė privertė gerokai pasinervinti policijos pareigūnus. Supratę, kad automobilyje prie parodų rūmų atvažiavus šviesiaplaukė mergina apsisiautusi tik striuke, policininkai suvokė, kad tai gali būti viena iš Ukrainoje esančio judėjimo „Femen“ aktyvisčių.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

2013-11-29 22:40, atnaujinta 2018-02-20 01:51

Rusiškai kalbanti mergina pamelavo, kad jai pasidarė bloga. Dėl to buvo iškviesti greitosios medicinos pagalbos medikai.

Atvykus medikams, mergina nusimetė striukę ir nuogomis krūtimis šoko iš automobilio. Šaukiančią merginą puolė tramdyti policijos pareigūnai.

Tuo tarpu žurnalistai suskubo fotografuoti ir filmuoti dėl Ukrainos ateities susirūpinusią aktyvistę.

Kilo tikra sumaištis.

Nuotraukose aiškiai matyti, kad tramdydami pusnuogę merginą, pareigūnai apstumdė ir į veidą užvažiavo čia pat buvusiam žurnalistui Romui Dabrukui.

Žiniasklaidos atstovai sakė, kad tuo metu prie „Litexpo“ buvusių pareigūnų nuotaika buvo agresyvi.

Dirbo karščiausiuose taškuose

Apstumdytas TV operatorius R.Dabrukas yra dirbęs įvairiuose karštuose pasaulio taškuose. Jis nušvietė ir Beslano įkaitų dramą, dirbo Rusijos-Gruzijos karinio konflikto metu, fiksavo Egipto ir Turkijos protestus.

„Mane ir Rio de Žaneire stumdė, ir Turkijoje, ir Egipte. Ir toje pačioje Vokietijoje. Čia nereikia ieškoti kaltų ar kelti pykčių. Paprasčiausiai, nei žurnalistai, nei pareigūnai nežino savo teisių ir pareigų“, - sakė R.Dabrukas.

Jo teigimu, aplinka buvo agresyvi: „Aš suprantu, dėl ko pareigūnai buvo tokie įsitempę. „Femen“ aktyvistė galėjo sustabdyti Viktoro Janukovyčiaus kortežą.“

R.Dabrukas nesijaudino, kad negalėjo ramiai filmuoti protestuojančios merginos. Atvirkščiai – žurnalistas nusijuokė, kad jam gavosi geriausi kadrai.

„Reikia pastudijuoti kitų šalių praktiką – ar pareigūnas turi teisę stumdyti žurnalistus. Suprantate, jeigu policijos pareigūnas elgiasi agresyviai, jis iššaukia analogišką agresiją. Tačiau ką tas žurnalistas pareigūnui gali padaryti? Ir visada lieka kalti pareigūnai, nors ne visada taip būna“, - sakė pašnekovas.

Anot jo, Lietuva - dar ne Turkija, bet dar ir ne Europa.

„Turkijoje teko ir dujų pakvėpuoti ir lazdų gauti“, - prisiminė R.Dabrukas. Jo teigimu, Turkijos pareigūnai žurnalistus ir demonstrantus laiko priešais.

Lietuva, R.Dabruko nuomone, – kažkas tarp Vakarų Europos ir Turkijos: „Mūsų pareigūnai taip elgdamiesi artėja prie Rytų valstybių.“ Tačiau čia pat pridūrė: „Dėl vieno pareigūno, kuris stūmė ar trenkė per nugarą, negalima spręsti apie visą Lietuvos policiją.“

Siūlo laikytis saugaus atstumo

„Žurnalistams, kurie filmuoja ir fotografuoja, rekomenduojame atsitraukti per saugų atstumą ir tam, kad netrukdytų dirbti pareigūnams. Dažniausiai, kai yra renginiai, žurnalistai turi specialią vietą kur stovėti. Tačiau jie visur vaikšto ir kyla visokių nesklandumų“, - sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis.

Anot jo, jeigu pareigūnas teisėtai pareikalauja vykdyti jo nurodymus, o žurnalistas ar kitas asmuo jų nevykdo, tuomet gali būti panaudotos specialiosios priemonės.

„Niekas negali stumdyti kitų ar suduoti smūgius. Tačiau tokių situacijų pasitaiko ir netyčia“, - sakė R.Matonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.