Vilniuje sulaikytai pusnuogei protestuotojai skirta 500 Lt bauda

Penktadienį ryte Vilniuje sulaikytą prieš Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus režimą protestavusią organizacijos „Femen“ aktyvistę Janą Ždanovą Vilniaus apylinkės teismas nubaudė 500 Lt administracine bauda.

J.Ždanova tvirtino, kad judėjimas „Femen“ Ukrainoje neturi turtingų rėmėjų.<br>T.Bauro nuotr.
J.Ždanova tvirtino, kad judėjimas „Femen“ Ukrainoje neturi turtingų rėmėjų.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

2013-11-29 12:55, atnaujinta 2018-02-20 02:07

„To ir tikėjausi. Mus dažniausiai baudžia piniginėmis baudomis. Nors Ukrainoje nemažai laiko praleidžiame areštinėse“, - po teismo sprendimo portalui lrytas.lt sakė J.Ždanova.

Pareigūnų elgesiu nesiskundė

Ukrainietė feministė gyrė Lietuvos policininkus už korektiškumą.

„Ukrainoje mūsų aktyvistes specialiosios tarnybos gaudo kaip zuikius tarpuvartėse, smarkiai sumuša. Ne kartą gydžiausi mėlynes. O jūsiškiai elgėsi mandagiai, pasiūlė kavos“, - sakė J.Ždanova.

Ukrainos protestuotoja buvo sulaikyta Vilniuje penktadienio ryte, vykstant ES ir Rytų partnerystės šalių susitikimui. Į Vilnių atvykęs Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius nepasirašė laisvos prekybos asociacijos sutarties, bijodamas neigiamos Rusijos reakcijos.

Protestuoti prieš prorusišką V.Janukovyčiaus politiką į Vilnių atvyko tarptautinio feministinio judėjimo „Femen“ atstovė iš Ukrainos.

Išlipusi iš automobilio, ji nusimetė paltą ir išdidžiai atstatė nuogas krūtis. J.Ždanovą staigiai pačiupo policininkai ir įsodino į tarnybinį automobilį.

J.Ždanova buvo skubiai nugabenta į Vilniaus policijos 5-ąjį komisariatą, įsikūrusį Vilniaus troleibusų parko transformatorinėje. Ukrainietės keistoka komisariato aplinka nesutrikdė, ji atsakė buvusi areštuota daug blogesnėse vietose Ukrainoje ir Turkijoje.

J.Ždanova tvirtino, kad judėjimas „Femen“ Ukrainoje neturi turtingų rėmėjų. Todėl protestuoti prieš V.Janukovyčių ji atvyko viena, sukrapščiusi paskutinius pinigus.

Lietuvoje protestuoti nenorėtų

Nuogybę kaip politinį ginklą pasirinkusi ukrainietė sutiko pasikalbėti su portalo lrytas.lt žurnalistu.

- Ar numatėte, kad Vilniuje būsite sulaikyta, buvote tam nusiteikusi? - paklausiau J.Ždanovos.

- Taip, mūsų judėjimo dalyves beveik visada sulaiko, tad buvau pasiruošusi. Lietuvoje esu pirmą kartą, bet žinojau, kad ši šalis demokratiška, čia gerbiamos žmogaus teisės ir manęs tvarkdariai neskriaus.

- Kodėl jūs pasirinkote tokią politinio protesto formą – apsinuoginti viešoje vietoje?

- Parodyti krūtis – nematau nieko blogo, nepadoraus. Krūtys yra grožio simbolis ir moterų ginklas tuo pačiu metu.

- Kokie jūsų judėjimo, apsinuoginimo akcijų tikslai?

- Mes kovojame už gamtos tausojimą, prieš abortų draudimą, už homoseksualų teises, prieš moterų diskriminaciją. Aš konkrečiai protestuoju prieš prezidentą V.Janukovyčių. Jis apskritai joks prezidentas, o nusikaltėlių gaujos vadeiva! Jo politika pragaištinga ukrainiečių tautai.

- Jeigu jus paleis, ar dar kartą eisite į Vilniaus gatves pusnuogė? - Dar gerai pagalvosiu. Gal jau ir užteks.

- Apnuogintą krūtinę jūs vadinate politiniu ginklu. Bet tokių akcijų stebėtojams, ypač vyrams, gal tai tik pikantiškas reginys? Spokso į nuogas krūtis seilę varvindami ir net negalvoja pasidomėti, ko jūs iš tiesų siekiate?

- Na, ir tegul. Vis tiek šis protesto būdas paveikus, drastiškai atkreipiame dėmesį į žmogaus teisių problemas. Aišku, pasitaiko iškrypėlių, kurie nuogųjų akcijų metu lenda prie mūsų ir siūlo pinigų, sugulti į lovą.

Lietuvoje aktyvisčių dar nėra

Feministinės organizacijos veikla prasidėjo 2008 m., bet tuomet dar neapsinuoginusios saujelė ukrainiečių merginų protestavo prieš prostituciją ir moterų diskriminaciją.

Tačiau vieną dieną ukrainietės nusprendė dėmesį į save atkreipti kitaip – iki pusės apsinuogindamos. Fotoaparatai ir televizijos kameros pagaliau į jas atsisuko ir iki šiol nenusisuka.

Skelbiama, kad dabar pasaulyje yra apie 300 tikrų aktyvisčių.

Už įstatymų pažeidimus , kuriuos padarė J.Ždanova (viešosios tvarkos, susirinkimų teisės), jai gresia trumpalaikis areštas arba piniginė bauda. Tačiau teismas gali apsiriboti ir įspėjimu.

Vedama iš policijos į teismą J.Ždanova sušuko: „Laisvę protestui!“.

Nuostolius atlygins bendraminčiai

Teismas J.Ždanovai skyrė 500 Lt baudą. Ją sumokėti ukrainietė turi per 40 dienų, taip pat per 20 dienų gali sprendimą apskųsti aukštesnės instancijos teismui. J.Ždanova sakė nuosprendžio neskųsianti, nes atvykti į Lietuvą iš Ukrainos brangiai kainuoja.

Daugiau protesto akcijų Vilniuje, bent jau šiuo metu, J.Ždanova nebesirengia, ji ketina kuo greičiau grįžti į Ukrainą. „Femen“ aktyvistėmis už protestus nuogomis krūtimis dažnai skiriamos solidžios piniginės baudos. J.Ždanova tikino, jog nuostolius atlyginti padeda bendraminčiai, žmogaus teisių gynimo aktyvistai iš įvairių pasaulio šalių.

Kas moka už politinį striptizą?

„Femen“ yra Ukrainoje įkurtas radikalus moterų judėjimas. Pagrindinis jų pilietinio veikimo būdas – apsinuoginti iki pusės viešose vietose. Akcijas jos rengia keliaudamos po įvairias Europos ir Azijos šalis. Feministės pliekia pasaulio galinguosius, diktatorius.

Viena protesto smūgių krypčių – prostitucija. „Femen“ aštriai kritikuoja prekybą moterimis.

Šių metų spalį „Femen“ skyrius įkurtas Turkijoje. „Femen“ judėjimas pasižymi priešislamiškomis nuotaikomis, nes islamo šalyse moterų teisės neretai varžomos.

Kalbama, kad „Femen” remia JAV, Soroso fondas ir net V.Putinas. Feiministės tokias kalbas neigia sakydamos, kad užsidirba iš „Femen” atributikos interneto parduotuvės, kartais mus remiantys bendraminčiai perveda pinigų į „Femen” sąskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.