V.Uspaskichas atskleidė, kad savo moralinį švarumą pabrėžia skusdamasis ūsus

- Viešoje erdvėje buvo informacija, kad visa tai galimai susiję su tomis atakomis, kurios vykdomos prieš Seimo pirmininkę. Jums nieko nežinoma?

Diskusijų laidoje „Lietuva tiesiogiai“ viešėjęs Seimo narys V.Uspaskichas vėl privertė ironiškai šypsotis laidos dalyvius ir žiūrovus.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Diskusijų laidoje „Lietuva tiesiogiai“ viešėjęs Seimo narys V.Uspaskichas vėl privertė ironiškai šypsotis laidos dalyvius ir žiūrovus.<br>R.Danisevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2013, 8:49 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 11:42 PM

- Viešoje erdvėje buvo informacija, kad visa tai galimai susiję su tomis atakomis, kurios vykdomos prieš Seimo pirmininkę. Jums nieko nežinoma?

- Loreta viešai pasakė, kad tai neįtakoja. Aišku kiekvienas žmogus nori būti tvirtas, ypatingai lyderiai nori tvirtai atrodyti. Tai yra žmonės, žmogiški dalykai. Reikia atkreipti dėmesį žurnalistams, visai aplinkai ir taip žiauriai nepristatyti. Aš pats turiu vaikų. Gerai, kad vyresni tuo metu buvo Amerikoje, mažesni nesuprasdavo. Vyresniajai, kuri dabar universitete, teko išgirsti visokių dalykų. Džiaugiuosi, kad vaikai atlaikė. Bet ne taip paprasta buvo. Prie ko čia vaikai?

- Didesnė kritika L.Graužinienei viešoje erdvėje prasidėjo, kai ji pradėjo kritikuoti prezidentę.

- Gerbiamieji, kur mes gyvenam? Čia nieko ypatingo nėra. Demokratinėj valstybėj turi būti diskusija, kritika. Kas čia tokio? Kodėl mes bijom pasakyti, ką galvojam? Tegu mintis kažkam nepatinka, bet leiskim kalbėti. Užčiaupti žmogų, kad jis negalėtų kalbėti? Tada nevadinkit savęs demokratine valstybe.

- Pakalbėkim apie Jus, vakarykštį Seimo bandymą svarstyti Jūsų neliečiamybės klausimą. Taip išeina, kad Jums vėl pasisekė.

- Nesiekiu jokio pasisekimo. Nei man nepasisekė, nei Seimui. Tai atima laiką. Gal ir aš ateityje apdairiau kalbėsiu. Nors iš mano pusės nebuvo jokių pranešimų. Išlipus iš lėktuvo reikėjo arba užsičiaupti ir nieko nekalbėti, o jei pasakei savo nuomonę, tai iš karto keliauji į teismą.

- Pone Uspaskich, kalbam apie tai, kad dėl Jūsų neliečiamybės klausimo yra paralyžiuojamas viso Seimo darbas.

- (A.Sysas) Aš nesutinku.

- (V.Uspaskich) Dirba normaliai Seimas, komisijos. Konservatoriai išėjo pailsėti ir tai nereiškia, kad Seimas nedirba.

- Kodėl nesutinkate?

- (A.Sysas) Aš nesutinku. Vakar dirbom nuo 10 iki 6 val. Buvo priimta be galo daug įstatymų, pateikimų. Klausimas dėl Viktoro truko gal 10 min. Nėra pagrindo kalbėti, kad darbas paralyžuotas, nes nėra sudaryta komisija. Žiniasklaida mato tik skandalus.

- Žiniasklaida kalta, nes pateikia tai, kas vyksta Seime?

- (A.Sysas) Aš labai norėčiau, kad žiniasklaida pateiktų ir gerus darbus, ne tik skandalus.

- Pone Stundy, Jūsų boikotai niekam iš valdančiųjų neįdomūs?

- Klausimas, kurį turi spręsti Seimas, yra tikrai per daug užtęstas. Seimas nesugeba sudaryti komisijos, kurią privalu sudaryti pagal statutą. Visiškai suprantama, kad žiniasklaida aiškinasi, kas vyksta.

- Ne apie žiniasklaidą kalbam, o apie tai, kas vyko vakar.

- Vakar įvyko labai paprastas dalykas. Seimo pirmininkė kreipėsi į Etikos ir procedūrų komisiją, ką daryti. Vieni aiškina, kad procedūra yra baigta ir reikia teikti naują nutarimo projektą, kiti - ar tęsti ano svarstymą. Komisija bandė tą aiškintis. Daugumos balsais buvo priimta pozicija, kad svarstymas baigtas ir apskritai Seime klausimas pabaigtas. Čia yra esmė, nes to neleidžia statutas. Mes pasakėm, kad Seimas turi prievolę sudaryti komisiją tam, kad išsiaiškintų, ar nėra politinio susidorojimo.

- Tai Jums reikalinga komisija.

- (V.Uspaskich) Visiems reikia. Aš dėkingas konservatoriams, jie norėjo kitokios kokybės, sudėties.

- (V.Stundys) Konservatoriai čia niekuo dėti. Pagal statutą yra pasakyta, kad jeigu komisija nėra patvirtinta po atitinkamų procedūrų, procedūra kartojama iš naujo.

- (A.Sysas) Tai ir kartojam dar kartą.

- (V.Stundys) Visas jovalas įvyko ne dėl konservatorių, o ko kito.

- Tai kaip galima kartoti procedūrą, jei Jūs nusprendėt, kad jos apskritai nereikia? Jeigu komisija tai nusprendė?

- (V.Stundys) Ne. Komisijos sprendimas yra kitas dalykas. Ji ir buvo pakišta tam, kad procesą užvilkintų. Bet įdomiausia yra kitkas. Seimas vakar tą išvadą balsų dauguma patvirtino. Paradoksalus dalykas. Socdemai balsavo taip pat.

- (V.Uspaskich) Kreipsimės į Konstitucinį Teismą sužinot. Jeigu Seimas prabalsavo, tai sprendimas priimtas.

- (V.Stundys) Čia ir yra klaida.

- (A.Sysas) Specialiai pasidomėjau, kad tokio precedento nebuvo. Komisija priima sprendimą, atiduoda Seimui ir Seimas balsuoja. Nebuvo nė vieno atvejo, kad sprendimas būtų priimtas komisijai nepateikus išvados. Čia yra visai naujas precedentas.

- Jums laiko tempimas tik į naudą.

- (V.Uspaskich) O koks man skirtumas?

- (V.Stundys) Po generalinio prokuroro pranešimo Seimas priima vieną iš dvejų sprendimų. Ne gali priimti, o priima. Jokios išeities nėra.

- Tai komisija privaloma?

- (A.Sysas) Taip, mes vis tiek grįšim prie šito klausimo.

- Galėjot tai apsvarstyti ir vakar.

- (V.Stundys) Matyt, biudžeto klausimas dar kybo.

- (A.Sysas) Jau antrą kadenciją su Etikos komisija yra problemų. Anksčiau komisiją rinko žmonės, kurie žiūrėjo į įstatymus ir sprendė klausimus. O dabar susirenka papolitikuot.

- Pone Stundy, lygiai taip pat ir praeitą savaitę galėjo būti išspręstas šis klausimas, bet Jūs patys blokavote komisijos sudarymą dėl vienos personalijos – Petro Gražulio.

- Statutas numato procedūrą ir tokią galimybę. Tas, kas pirmininkavo truputį susipainiojo procedūrų nuoseklume. Jeigu būtų buvę daroma pagal procedūras, nebūtų padaryta tokia klaida.

- (V.Uspaskich) Aš nesigilinu. Aš Seime dirbu dėl ekonominių, energetinių įstatymų.

- Pone Uspaskich, jei deklaruojate, kad elgiatės moraliai, tai galit pats paprašyti panaikinti neliečiamybę. Aišku, kad to nebus padaryta, bet moraliniu atžvilgiu pasielgsite labai gražiai.

- Ką aš besakyčiau, kaip besielgčiau, turi būti atlikta procedūra. Aš morališkai visiškai švarus. Matot, net nusiskutęs šiandien.

- Pone Stundy, vakar opozicija išėjo iš Seimo posėdžio, o šiandien vėl boikotavote Etikos komisijos posėdį. Ar pagal Seimo statutą galite taip elgtis?

- Geras klausimas. Mes vakar pareiškėm savo politinę moralinę poziciją. Sustabdėm tik įgaliojimus, iš komisijos nepasitraukėm. Daug Seimo narių nedalyvauja posėdžiuose ir nieko neatsitinka. Mes atkreipėm dėmesį, kad reikia laikytis statuto ir bus mažiau burbulų, kurie kyla.

- (A.Sysas) Gerbiamas kolega pats sau prieštarauja. Sako, kad kažkas turi laikytis statuto normų, o kažkas gali nesilaikyt. Vaikščiot į komisijos posėdį yra privalu. Jūs pats blokuojate Etikos komisijos darbą.

- (V.Stundys) Algirdai, nebūkit didelis teisuolis. Prisiminkit, kaip Jūs praeitoj kadencijoj balsuodavot kojom ir išeidavot iš Seimo salės. Ir negalėdavom priimti įstatymų. Tai labai paprastas politikos instrumentas.

- (V.Uspaskich) Jaučiu pagarbą, ką ponas Stundys pasakė pačioj pradžioj. Komisija yra reikalinga tam, kad išaiškintų, ar nori susidoroti su politiku, ar ne.

- Pone Uspaskich, kaip Jūsų kolegos Etikos ir procedūrų komisijoje balsavo dėl sprendimo sudaryti komisiją?

- Aš nežinau.

- Pone Stundy, pasakykit.

- Balsavimas akivaizdus. Penki mes paskelbėm apie įgaliojimo sustabdymą, tai visi kiti balsavo už, vienas susilaikė. Tas susilaikymas taip pat reiškė, kad balsavo už sprendimą, kad viskas yra pabaigta ir komisijos nereikia.

- Tai kaip čia tai paaiškinti? Jūsų bendražygiai balsuoja, kad komisijos nereikia, o Jūs sakot, kad reikia.

- (V.Uspaskich) Beveik visa koalicija palaikė tokį sprendimą, nes nenorėjo taikyti dvigubo standarto. Vakar pagrindinis argumentas, priimant sprendimą, buvo užbaigti procedūrą, nes nėra sudarytos komisijos. Dabar šifruojamas kitaip.

- (V.Stundys) Taip buvo kai kurių kolegų aiškinama, o statutas vienareikšmis. Į šitą klausimą visada žiūrima labai jautriai, lyg būtų priimamas teismo verdiktas. Nieko panašaus. Komisija daroma tam, kad patikrintų generalinio prokuroro pateiktą medžiagą.

- Pone Uspaskich, kaip Jūs aiškinate tai, kad Jus palaikė ir socialdemokratai?

- Žmonės priėmė tą sprendimą, nes norėjo užbaigti procedūrą. Nenorėjo taikyti dvigubo standarto ir balsavo principingai.

- Bet pirmą sykį balsuojant dėl Jūsų neliečiamybės socialdemokratai irgi buvo principingi.

- Principingai balsavo už sudarymą.

- Turiu omeny apskritai pirmą kartą dėl neliečiamybės panaikinimo.

- (A.Sysas) Visi balsavo.

- Tai irgi buvo principinis balsavimas.

- (A.Sysas) Čia buvo komisijos sudarymas, o vakar buvo balsavimas dėl Etikos komisijos išvadų. Tai visiškai kitoks žanras.

- Bet ta išvada ponui Uspaskich palanki.

- (V.Uspaskich) Vėl.

- (V.Stundys) Etikos komisijos išvada neatitinka statuto. Čia yra esmė. Man kitkas baisiau. Seimas turėjo suprasti, kad neturėtų išvadai pritarti.

- Pone Sysai, kodėl tada socialdemokratai palaikė šiuo atveju?

- Kai grįšim prie komisijos sudarymo, pamatysit, kad socialdemokratai vėl balsuos normaliai.

- O kaip balsuosite dėl V.Uspaskich neliečiamybės?

- Mes jau balsavom ne vieną kartą.

- (V.Uspaskich) Jūs pasimokinkit. Išaiškinsit komisijai, tada žinosit, kaip balsuosit.

- Ne to klausiu.

- (A.Sysas) Mes kalbam apie komisijos sudarymą.

- Ne, pone Sysai, atsakykit konkrečiai. Jūs asmeniškai kaip balsuosit?

- Kaip visada balsuosiu už komisijos sudarymą.

- Kai bus klausimas dėl neliečiamybės, po išvados.

- Visus balsavimus balsavau už.

- Kad būtų panaikinta neliečiamybė?

- Taip.

- (V.Uspaskich) O jeigu įžvelgsite politinį susidorojimą?

- (A.Sysas) Jeigu komisija įrodys, bet aš girdėjau tuos žodžius. Apie politinį susidorojimą net nevyksta kalba. Čia kai kurių žodžių traktavimas.

- (V.Uspaskich) Sekundėlę. Tie žodžiai dėl kažko išėjo ir aš noriu tai parodyti. Kodėl mane dar prieš teismo sprendimą vadina nusikaltėliu? Kodėl?

- (V.Stundys) Komisijoj tą galimybę ir turėsit.

- (V.Uspaskich) Mano nuomonė kažkuo tai remiasi.

- (A.Sysas) Dažniausiai emocijom žmonės remiasi.

- (V.Uspaskich) Ne tik. Jūs norit įvelti neteisingų dalykų. Turiu argumentų, panagrinėkit. Galų gale, gerbiamieji, teismas vėl spręs reikalą. Jūs čia neįžvelgiant interesų konflikto?

- (V.Stundys) Tai tam komisija ir reikalinga, kad atskirtų pelus nuo grūdų. Vakar ir visą laiką vyksta keistas tempimas nesuprantant kai kurių aplinkybių arba jas ignoruojant.

- Ar Jūs dar bandysite koalicijos partneriams įrodyti pasinaudodami biudžeto korta?

- (V.Uspaskich) Aš sakiau, kad su niekuo nesu kalbėjęs, nei su A.Butkevičium, nei su A.Sysu.

- Jums nereikia kalbėt, tiesiog nenubalsuojat už biudžetą.

- (A.Sysas) Tai biudžetas nėra A.Butkevičiaus, o Vyriausybės. - (V.Stundys) Algirdai, reikia prisiminti praeitų metų biudžeto tvirtinimą. Jūs koregavot, kaip Jums reikia.

- Bet kokiu atveju būtų patogiau, kad komisija būtų sudaryta arba ne, po naujų metų.

- (V.Uspaskich) Visiems būtų patogu. Kalėdinis laikotarpis, reikia kaupti gerą nuotaiką.

- Ar yra kokie nors terminai, per kuriuos Seimas atsakys?

- (A.Sysas) Seimas klausimą vistiek svarstys, bus sprendimas.

- (V.Stundys) Juo labiau, kad tokių atvejų, kai komisijos išvadai Seimas nepritaria, yra buvę.

- (A.Sysas) Visokių atvejų yra buvę.

- Iki Kalėdų gal kaip nors.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.