Suomių „dovana“ atėmė žadą vilniečiams

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 7, 2013, 9:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:48 PM

Nekaltas tik suomių koncerno valdomos bendrovės „Fortum“ statinio pavadinimas. Vieną šios savaitės vakarą į bendruomenės centrą susirinkusiems Trakų Vokės žmonėms iš įmonės atstovų ir plėtros plano dokumentus rengiančios bendrovės „Sweco Lietuva“ teko tiesiog pešte pešti žodžius apie būsimą jėgainę.

Iš pradžių projekto autoriai tikino, kad šis objektas Sandėlių gatvėje bus kūrenamas ir biokuru, ir atliekomis. Taip iš pradžių buvo žadama ir kitoje „Fortum“ pastatytoje jėgainėje Klaipėdoje. Bet visai neseniai jos šeimininkai patyliukais paprašė leidimo uostamiestyje deginti tik atliekas. Išgirdus šią žinią salėje stojo tyla.

Niekas nesiginčija – atliekas deginančios ir šilumą bei elektros energiją gaminančios jėgainės Vilniuje būtinai reikia. Bet kodėl „Fortum“ apie savo ketinimus pareiškė po to, kai realybe tapo kitos atliekų deginimo gamyklos prie Gariūnų statybos planai?

Trakų Vokės žmonėms rūpėjo ir žemiškesni dalykai: kokie planuojami gamyklos pajėgumai, kokia numatoma tarša, kiek tonų šiukšlių ketinama sudeginti? „Sweco Lietuva“ specialistai prasitarė, kad jėgainė bus galinga, bet tikslių skaičių taip ir nenurodė. Ji gali būti ir 85, ir 200 megavatų.

Nesulaukė žmonės atsakymo ir į klausimą, kaip bus dėl jų nekilnojamojo turto kainų. Juk ir žemės sklypai, ir namai aplink Trakų Vokę dėl gamyklos kaimynystės pigs.

Niekaip „Fortum“ atstovams nepavyko suskaičiuoti ir sunkvežimių, vešiančių į gamyklą atliekas. Anot jų, per parą tų automobilių riedės gal 50, gal 100, nors iš salės nuskambėjo gąsdinantis skaičius – 600.

Pristatant jėgainės projektą, Trakų Vokės gyventojai nerengė mitingų, kaip paprastai tokiais atvejais būna. Jie atėjo ramiai kalbėtis, visko išsiaiškinti.

Buvo tarp jų ir specialistų, perskaičiusių apie būsimą jėgainę viską, kas prieinama. Bet ir jiems migla neišsisklaidė.

Į nuogąstavimus, kad dviem jėgainėms Vilniuje gali pritrūkti šiukšlių, „Fortum“ atstovas atsakė su šypsena: „Jeigu projektas nepasiteisins, tai bus mūsų bėda, o ne jūsų.“

Bet tai netiesa. Jėgainės, į kurią sukišta 700 mln. litų, juk nestabdysi, tad ji bus kūrenama ne šiukšlėmis, o brangesniu biokuru. Ir „Fortum“ tieks Vilniui brangesnę šilumą. Štai tokia atsainios suomių koncerno atstovo šypsenos kaina visiems vilniečiams.

Kol kas kogeneracinės jėgainės prie Trakų Vokės projekto dokumentai dar tik rengiami. Jei „Fortum“ vis dėlto negautų leidimo statyti objektą, ar jau galvoja apie alternatyvas? Įmonės atstovai atsakė neigiamai. Vadinasi, „Fortum“ tvirtai tiki, kad į Trakų Vokę jau įkėlė koją.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.