Vienas kandidatas žino, kaip laimėti prezidento rinkimus

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) vienas lyderių europarlamentaras Zigmantas Balčytis neabejoja – jis taps 2014-ųjų gegužę vyksiančių prezidento rinkimų nugalėtoju. Ar tai iš tiesų realu?

Z.Balčytis: „Svarbiausia – mylėti žmones. Nesvarbu, kokią vietą jie užima šalies socialiniame sluoksnyje.“<br>V.Balkūno nuotr.
Z.Balčytis: „Svarbiausia – mylėti žmones. Nesvarbu, kokią vietą jie užima šalies socialiniame sluoksnyje.“<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Dec 9, 2013, 6:48 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:20 PM

„Aš išlošiu prezidento rinkimus“, – šeštadienį vykusiame LSDP Kauno skyriaus susirinkime, kuriame buvo reitinguojami partijos kandidatai Europos Parlamento rinkimuose, bendražygiams pažadėjo 60-metis Z.Balčytis, rašo „Lietuvos rytas“.

Nors oficialiai Z.Balčytis kandidatu bus paskelbtas kitąmet sausio 18-ąją vyksiančio LSDP suvažiavimo metu, jis jau pradėjo ruoštis rinkimams ir susitikinėja ir su partijos skyrių nariais, ir su rinkėjais.

Z.Balčytis pareiškė turintis daug patirties ir supratimą, kaip vyksta rinkimai, o tapęs šalies prezidentu keltų užduotį kurti socialiai atsakingesnę valstybę.

Partijos atstovai mano, kad Z.Balčyčiui labai svarbu patekti į antrąjį prezidento rinkimų turą, kuriame ir jo, ir prezidentės Dalios Grybauskaitės, jeigu ji sumanytų siekti antrosios kadencijos, galimybės būtų daugmaž vienodos.

Kita vertus, politikas pripažįsta, kad jam prezidento rinkimuose labai reikės jaunimo ir didžiuosiuose šalies miestuose gyvenančių rinkėjų paramos.

– Ar bendražygiams buvo labai netikėtas prieš savaitę paskelbtas partijos prezidiumo sprendimas į prezidento rinkimus siųsti jus, o ne socialdemokratų lyderį premjerą Algirdą Butkevičių? – „Lietuvos rytas“ paklausė Z.Balčyčio.

– Kai kam tai buvo netikėta, nes premjeru taip pat pasitikima, jo reitingai yra aukšti, o Vyriausybė dirba stabiliai.

Iš pradžių kai kurie žmonės netikėjo, jog taip gali būti, tačiau po susitikimų su partijos bičiuliais ir mano paaiškinimų nuomonė keičiasi.

Dirbti Vyriausybės vadovu gerai ir gerai vykdyti prezidento rinkimų kampaniją būtų labai nelengva užduotis.

– Minėjote, kad premjero A.Butkevičiaus reitingai išties labai aukšti. Jeigu prezidento rinkimai vyktų dabar, kuris iš jūsų surinktų daugiau rinkėjų balsų?

– Sunku svarstyti teorinius variantus. Premjero darbas yra labai įdomus, atsakingas.

A.Butkevičius taip pat vadovauja partijai ir jis pats priėmė sprendimą nedalyvauti prezidento rinkimuose.

Didelėje partijoje reikia pasidalyti pareigomis. Manau, šįkart pasidalijimas buvo logiškas.

Lietuvai artimiausius penkerius metus reikia didesnio visų valdžios institucijų, žmonių susiklausymo.

Turime kurti valstybę, kurioje žmonės dirbtų, uždirbtų ir taptų vieningesni.

Turbūt gautume panašų skaičių balsų, nes Seimo rinkimų metu vienmandatėse apygardose abu nuolat išrenkami pirmajame ture. Esame ir panašaus amžiaus (A.Butkevičiui – 55-eri. – Red.). O aš tikrai išlošiu šiuos rinkimus.

– Šiandien labai tvirtai pažadėjote partijos bendražygiams, jog tapsite šalies prezidentu, ir dabar kartojate tą patį. Kuo pagrįstas toks optimizmas?

– Svarbiausia – mylėti žmones. Nesvarbu, kokią vietą jie užima šalies socialiniame sluoksnyje, reikia kiekviename matyti žmogų.

Aš tiesiog turiu šią savybę. Niekada nesistengiu pabrėžti savo asmeninių privalumų. Daugybę metų dirbau Šilalės rinkimų apygardoje, kuri buvo konservatorių tvirtovė, o su socialdemokratais jie net nebendraudavo.

Per kelias kadencijas viskas smarkiai pasikeitė, nes pasiūliau laikytis tokio pricipo: prieš rinkimus galime kritikuoti vieni kitus į valias, o kai susumuoti rezultatai, turime sėsti prie vieno stalo ir tartis, kaip dirbsime, kad rajono žmonės geriau gyventų.

– Ar jums nebūtų paprasčiau laimėti prezidento rinkimus, jei koalicijos partneriai Seime nekeltų savo kandidatų?

– Kiekviena partija turi savo tikslus ir strategiją. Partijos turi ne tik treniruotis, bet ir rungtis, o prezidento rinkimai yra pačios atsakingiausios varžybos.

Kai kurios partijos jau anksčiau paskelbė kandidatus.

Kita vertus, įvykiai gali visaip pasisukti. Jei būsiu patvirtintas kandidatu, galbūt tarsimės.

– Bendraudamas su partijos bičiuliais Kaune minėjote, kad rinkimuose reikės ne tik kauniečių, bet ir kitų didžiųjų šalies miestų rinkėjų paramos, mat partijai geriau sekasi rajonuose.

Kaip per likusį laiką ketinate pakreipti didmiesčių rinkėjus į savo pusę?

– Turiu nemažai praktinės patirties dalyvaujant rinkimuose vienmandatėje apygardoje, kur surenku triskart daugiau balsų nei mano partija.

Vadinasi, ir kitų partijų atstovai balsuodavo už mane.

Tiek renkant Seimo narį vienmandatėje apygardoje, tiek prezidento rinkimuose žmonės balsuoja už asmenybę.

Politinė partija labai svarbi dėl paramos, reklamos organizavimo, bet rinkėjai žiūri į asmenybę ir vertina, ar žmogus bus naudingas rajonui ir visai Lietuvai.

– Esate pasiryžęs tapti šalies prezidentu, tačiau dalyvaujate ir Europos Parlamento rinkimuose. Kas tai – atsarginis variantas?

– Partija turi savo tikslų. Norime Europos Parlamente turėti penkias vietas.

Partija gali priimti sprendimą skirti mane kandidatų sąrašo lyderiu, nes tai suteiktų papildomų balsų, tad mes galėtume su didesne jėga atstovauti socialdemokratinėms nuostatoms tiek Lietuvoje, tiek Europoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.