Ar pagiriamasis D.Grybauskaitės žodis padrąsins A.Butkevičiaus Vyriausybę?

Gavęs dovanų turi atsidėkoti tuo pačiu. Regis, šią gražią taisyklę, artėjant svarbiausioms metų šventėms, prisiminė ir valdžios viršūnės.

Daugiau nuotraukų (1)

„Laiko ženklai“

Dec 12, 2013, 7:33 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 9:03 PM

Antradienį prezidentė rūmuose priėmė visą Vyriausybę, kuri rytoj minės savo priesaikos Seime ir darbo pradžios metines. Prezidentūroje ministrų kabineto ir premjero A.Butkevičiaus laukė didžiulis netikėtumas – D.Grybauskaitė juos apibėrė pagyromis.

Šalies vadovė Vyriausybę labiausiai gyrė už tai, kad ji išlaiko atsakingą finansų politiką, o derybose dėl dujų kainų nenusileidžia Rusijos giganto „Gazprom“ spaudimui. Vyriausybė taip pat išaukštinta už esą labai sėkmingą pirmininkavimą Europos Sąjungos Tarybai.

Tiesa, D.Grybauskaitė čia pat paragino griežtai ir energingai imtis šilumos ūkio pertvarkos šalies miestuose – pirmiausia Vilniuje, kurio savivaldybė esą atstovauja „monopolininkų interesams“.

Be to, prezidentė nurodė aktyviau kovoti su korupcija, nusikalstamumu, vėl paragino atkurti per krizę dešiniųjų ir jos pačios rankomis nurėžtas algas bei pensijas.

Nepaisant šių gnybtelėjimų, Prezidentūra miestui ir pasauliui pasiuntė aiškią žinią – dabartinę Vyriausybę ji vertina itin teigiamai.

Toks prezidentės viražas nustebino daugelį, nors užkulisiuose seniai kalbama, kad su premjeru akis į akį prezidentė bendrauja draugiškai, kaip ir su jai esą labai lojaliu finansų ministru R.Šadžiumi.

Tačiau jaučio odos neužtektų surašyti visai kritikai, lig šiol pažertai ant Vyriausybės galvos, – nuo kaltinimų apgailėtinu neryžtingumu energetikoje ir ekonomikoje iki kalbų apie dar neregėtai žemo lygio ministrų kabineto sudėtį.

Tad kodėl dabar pažerta tokių liaupsių? Viena labiausiai tikėtinų priežasčių – taip D.Grybauskaitė atsidėkojo A.Butkevičiui už tai, kad jis praėjusią savaitę oficialiai pareiškė nekandidatuosiąs prezidento rinkimuose.

Dideliu visuomenės palaikymu galintis pasigirti socialdemokratų lyderis būtų galėjęs tapti rimčiausiu rinkimų favorite laikomos šalies vadovės konkurentu.

Regis, premjeras, žadėjęs galutinį žodį dėl rinkimų tarti tik sausį, paskubėjo pamaloninti prezidentę, kuri ne tik vertina Vyriausybės veiklą, bet ir turi palaiminti kitų metų biudžetą.

Kaip rodo D.Grybauskaitės elgesys, ji, matyt, labai laukė tokio A.Butkevičiaus žingsnio, o jo dalyvavimo rinkimuose prisibijojo.

Bet pagyros Vyriausybei turėjo itin rėžti pagrindinių D.Grybauskaitės sąjungininkų konservatorių ausį.

Būdami valdžioje dešinieji nuolat sudarinėjo įvairius valstybės labui esą nuverstų kalnų sąrašus. Tarsi sekdami jų pavyzdžiu dabar tą patį padarė ir socialdemokratai, sudarę savo Vyriausybės gerųjų darbų dešimtuką.

Pradėję minimalios algos padidinimu iki 1000 litų, „150 mokyklų rajonuose išsaugojimu“, „socialiai jautresnio 2014 m. biudžeto parengimu“, kairieji pasigyrė mokesčių politika, sveikatos apsaugos reforma, energetikos politika, namų renovacija ir, be abejo, sėkmingu pirmininkavimu ES.

Dešinieji, kurie dabartinę valdžią iki šiol kaltino nusikalstamu neveiklumu ir vadino bomba po valstybės pamatais, skubiai atsakė tuo pačiu – savo sudarytu „tikrųjų“ Vyriausybės darbų dešimtuku.

Šis dešimtukas su minuso ženklu, kaip ir kairiųjų pateiktas darbų sąrašas, labiausiai panašus į propagandinį produktą.

Opozicinių konservatorių kaltinimai dabartinei valdžiai – įvairiaplaukiai: nuo algų sau padidinimo, „Chevron“ išvarymo iki 48 darbo grupių sukūrimo ir premjero nuomonės kaitaliojimo. Priminta ne tik tai, kad vietoj žadėtų 700 namų pradėti renovuoti tik 47, bet ir skriaudžiami Vilkaviškio savivaldybės darbuotojai, laiku negaunantys algų.

Politikams keičiantis propagandiniais kirčiais ar liaupsėmis, šiomis dienomis būta ir rimtesnės Vyriausybės darbo analizės.

Ekspertai kartojo tą patį, ką ir anksčiau: Vyriausybės veikla tebėra pernelyg atsargi, kad ją būtų galima vertinti vienareikšmiškai. Galima įžvelgti skirtingas priežastis, lemiančias tokį valdančiųjų elgesį.

Vieni ekspertai mano, kad buksuoti verčia aštrėjanti „darbiečių“ ir socialdemokratų konkurencija, kuri trukdo imtis suderintų veiksmų. Kiti mato premjero ar kitų valdžios atstovų neryžtingumą ir rizikos baimę. Treti įžvelgia, kad ši valdžia jau seniai patyliukais apsisprendė tęsti dešiniųjų politiką, kurią anksčiau pati kritikavo.

Nevienodai vertinami ir konkretūs darbai, kuriais giriasi Vyriausybė.

Liberalių pažiūrų stebėtojai kritikuoja tiek minimalios algos didinimą, tiek pastangas išsaugoti mokyklas rajonuose, tiek kitų metų biudžetą, kuris reiškia išlaidų ir mokesčių didinimą, tiek socialdemokratų sveikatos apsaugos ministro V.Andriukaičio pastangas kovoti su privačia medicina.

Tuo metu simpatijų kairiesiems neslepiantys ekspertai minėtus žingsnius vadina atsargiais, bet iš esmės teigiamais, kartu jie pripažįsta ir kitus Vyriausybės nuopelnus, pavyzdžiui, mažinant elektros kainas.

Girdint tiek priešingų nuomonių, atrodo, reikės dar palaukti, norint parašyti šiai Vyriausybei aiškesnį pažymį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.