Kremliaus propagandos arsenale - ir tradicinės šeimos vertybės

Vladimiras Putinas stumdo naujas figūras šachmatų partijoje su vakariečiais. Tradicinių vertybių gynyba – naujas Rusijos ginklas, siekiant manipuliuoti europiečių protais ir jausmais. Lietuvoje jau dėliojami šito žaidimo ėjimai.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

2013-12-13 17:56, atnaujinta 2018-02-19 20:22

Keturiasdešimtmetis suomis Johanas Backmanas save vadina mokslininku, akademiku, žmogaus teisių ir šeimos vertybių gynėju. Jis renka medžiagą apie tai, kaip Suomijos valdžios institucijos esą be pagrindo atiminėja vaikus iš vietinių rusų šeimų. Tokias istorijas jis viešina rusakalbių žiniasklaidoje ir per susitikimus su gyventojais. Rusijoje.

Skandinavijos žiniasklaida daug rašė apie tai, kad šis aktyvistas susijęs su Kremlių valdančiu režimu. Ir finansinėmis gijomis, ir ideologinėmis. Jis ne tik nuolatinis svečias Maskvoje, svarbus žmogus Rusijos spaudoje, bet yra maitinamas rubliais.

Suomiškasis Paleckis

Pavyzdžiui, J.Backmanas yra Suomijos antifašistinio komiteto vadovas. Organizacijos, kuri savo veikla ir prigimtimi panaši į Algirdo Paleckio valdomą „Lietuvą be nacizmo“. Mūsų šalies analitikai jį juokais net vadina „suomiškuoju Paleckiu“.

„Vladimiras Putinas yra tikrasis laisvojo pasaulio lyderis, tradicinių vertybių gynėjas“, - prieš kelias dienas žurnalistams pareiškė J.Backmanas. Net Maskvos politikos veteranai tai įvertino kaip europietiško marginalo ir keistuolio pasisakymą.

Iš pažiūros, šitas žmogus - niekuo neišsiskiriantis Rusijos pėstininkas, kariaujantis dideliame galių ir įtakos žaidime. Partijoje, kurioje Maskva siekia daryti įtaką Vakarų visuomenėms, sukurti teigiamą įvaizdį apie savo šalį, sumenkinti Europos Sąjungą.

Tačiau tuo pačiu metu J.Backmano darbai ir veikla – išskirtiniai. Jis žymi naują Kremliaus politikos liniją.

„Panašu, kad šiuolaikinis Rusijos režimas pasirinko labai įdomią strategiją – tradicijų saugojimą“, - sakė tarptautinės politikos ekspertas, daktaras Nerijus Maliukevičius.

Kalbama apie visas gyvenimo sritis. Tradicinę istoriją, kurios negalima perrašinėti ir ji turi būti tokia, kokia sukurta po Antrojo pasaulinio karo. Tradicinę šeimą, kokią mes įsivaizduojame nuo senų laikų. Tradicinį auklėjimą, kuris yra griežtas. Tradicinius tarptautinius santykius, kai užsienio valstybės nesikišdavo į kitos valstybės vidaus politiką.

„Tradicionalizmas yra nauja Putino režimo vėliava“, - pabrėžė Vilniaus universiteto dėstytojas.

Naudingas idiotas

Suomijoje gyvenanti 27 metų rusė Viktorija Isajeva lieja ašaras dėl dviejų sūnų, kuriuos iš jos atėmė socialinės tarnybos. Lapenranto mieste su vyru suomiu gyvenanti moteris tvirtina, kad tam nebuvo jokių realių priežasčių. Socialiniai darbuotojai jiems iki šiol nepaaiškino, kodėl taip pasielgė.

Tokia naujiena šią savaitę apskriejo pasaulį. Apie tai rašė ir naujienų portalas lrytas.lt. Spėkite, kas paviešino šitą istoriją?

„Nebuvo jokio šeiminio konflikto. Tėvai negali suprasti, kodėl taip nutiko. Vaikai jau metus gyvena privačiuose vaikų globos namuose“, - žurnalistams porino suomis J.Backmanas. Tas pats aktyvistas, liaupsinantis V.Putiną ir smerkiantis šiuolaikinę Europą.

„Backmanas yra tik vienas iš pėstininkų dideliame Rusijos strateginiame žaidime, kurį galime vadinti Senoji Europa. Tai tradicinė Europa, į kurią Rusija sutiktų lygiuotis. Ne ta postmodernistinė, kuri yra visiškai nepriimtina“, - naują tendenciją aiškino N.Maliukevičius.

Kremlius ant savo virvelių bando sukabinti tradicinių vertybių gynėjus. Žmones, kurie kritikuoja šiuolaikinės Europos šeimos politiką, gėjų teises, bijo juvenalinės justicijos. Manipuliuodama tokiais žmonėmis Maskva stengiasi ne apginti tradicines vertybes, bet sumenkinti Europos Sąjungą ir Vakarų visuomenes.

Mokslininkas N.Maliukevičius juokavo – suomių aktyvistą šiame žaidime galima vadini neo-naudingu idiotu (nuo angliško termino useful idiot). Problemos šeimoje, vidiniai sukrėtimai J.Backmaną pavertė radikaliu visuomenės veikėju, kovojančiu su sistema. O tomis jo savybėmis sėkmingai pasinaudojo Rusija.

Bijo juvenalinės justicijos

Pirmą kartą apie vaikų grobimus Suomijoje buvo prabilta prieš septynerius metus. Tą problemą iškėlė tas pats J.Backmanas.

„Tai įvyko Rusijos ir Suomijos konflikto kontekste. Paskui, šita tema juvenalinės justicijos pavidalu kaip virusas pradėjo sklisti į kitas Skandinavijos ir Vakarų Europos valstybes. Dabar tai vyksta ir Lietuvoje, ir Latvijoje“, - pasakojo daktaras N.Maliukevičius.

Kodėl Europos valstybių aktyvistai ir šeimos vertybes ginantys judėjimai staiga pradėjo vienbalsiai kalbėti apie juvenalinę justiciją ir panašius dalykus?

„Mano galva, šita tema labai gražiai dera su putiniška politika Europos atžvilgiu: tradicionalizmo deklaravimas ir nešimas į Europą, Senosios Europos ir tradicinių vertybių paieškos. Ne veltui Putinas ieškojo kelių ir susitiko su popiežiumi Pranciškumi. Šiuo atveju, norima pademonstruoti, kad Putinas yra religingumo vėliavnešys“, - kalbėjo N.Maliukevičius.

Todėl Rusija ieško tokios strategijos sąjungininkų visoje Europoje. Suomis J.Backmanas – vienas iš jų. Vienas iš tradicionalizmo gynėjų.

„Čia yra sena Rusijos tėvynainių politika. Baltijos šalyse kovojama dėl rusakalbių teisių, Skandinavijoje – dėl mišriose šeimose augančių vaikų teisių. Jei nagrinėtume visas Backmano iškeltas istorijas, tai visos jos susijusios su rusakalbių šeimomis“, - pasakojo N.Maliukevičius.

Kodėl Europa nesusišneka su Rusija?

Kodėl Rusiją valdantis režimas pasirinko tokią strategiją? Kodėl tradicijomis ir vertybėmis susirūpino valstybė, kurioje mindomos žmogaus teisės, šaudoma į žurnalistus, persekiojami kitaip galvojantys žmonės? N.Maliukevičius mano, kad tai nulėmė kelios priežastys.

Visų pirma, taip bandoma nuslėpti vidines Rusijos problemas. Tai atitinka britų žurnalisto Edwardo Lucaso sukurtą šiuolaikinio vatabautizmo (nuo angliško pasakymo what about) teoriją, kurios esmė – savo ydas Rusija slepia išryškindama tariamas vakariečių problemas.

„Kai tu sakai, kad Rusijoje yra laužomos žmogaus teisės, opozicija persekiojama, jie tau atsako: o pas jus gėjų teisės yra aukščiau visko, pas jus vaikai grobiami, žmonės šnipinėjami“, - kalbėjo N.Maliukevičius.

Sovietiniai lyderiai kritikavo Europą ir Ameriką dėl juodaodžių teisių gynimo. Dabartinės Rusijos lyderiai kritikuoja dėl tariamai sunaikintų šeimos vertybių, mažumų teisių, grobiamų vaikų.

Kita priežastis – skirtingas Europos ir Rusijos žiūrėjimas vienai į kitą. Apie tai rašė politologas Sergėjus Medvedevas.

Europa dabartinę Rusiją mato kaip tokią valstybę, kuri pasikeis, bus demokratiška, moderni, atitiks šiuolaikines vakarietiškas vertybes. Rusija atvirkščiai – į Europą žiūri kaip į tą, kuri nugalėjo nacizmą, gerbė tradicijas, šeimą. Kitaip tariant, praeities Europą, o ne išsigimusią.

Trečioji priežastis – Vakarų visuomenėse yra daug žmonių, kurie kovoja už tradicines vertybes ir kritikuoja modernizmą. Todėl Rusija jais naudojasi.

Naudojasi ir lietuviais

Abejojančių Vakarų ateitimi ir vertybėmis atsirado Lietuvoje. Girdimos abejonės, kad stojimas į Europos Sąjungą buvo neteisingas sprendimas. Tarp tokių žmonių – net visuomenės gerbiami veikėjai ir disidentai, kovoję su ta pačia Rusija.

„Visiškai suprantama, kad po tokio svarbaus strateginio sprendimo atsiranda abejojančių. Tai yra normalus, pliuralistinės visuomenės bruožas. Pasiekusi tikslą visuomenė pradeda kritiškai mąstyti apie savo pasiekimą, erdvę, kurioje atsidūrė, kelia moralines dilemas“, - apie problemą kalbėjo N.Maliukevičius.

Jis pabrėžė - nereikia tokių žmonių nurašyti, atstumti, marginalizuoti, nes taip jie bus įsprausti į paraštes. O tokiu atveju, Rusijai bus tik lengviau jais manipuliuoti. O Kremlius to ir siekia.

Analitikai neabejoja, kad vykdydama savo naująją strategiją Rusija naudojasi ir Lietuvos visuomeninėmis organizacijomis ir radikaliais veikėjais. Kremlius visais laikais pasinaudodavo tais, kurie kritikuoja savo šalį.

„Putino režimui būtų kvaila nepasinaudoti tokiu dalyku, kuris gali sumažinti pasitikėjimą Europa ir parodyti ją tamsiomis spalvomis. Juk kuriant Muitų sąjungą yra labai naudinga sumenkinti Europos Sąjungą“, - paaiškino N.Maliukevičius.

Kaip Rusija naudojasi radikaliais tradicionalizmo gynėjais?

„Tu turi pajausti žmogaus silpnąją vietą. Gal tai yra viešumo poreikis, gal finansinis nepriteklius, gal kažkokių žinių siekimas. Taip yra ir su kai kuriomis Lietuvos organizacijomis ar asmenybėmis. Joms suteikiama tribūna rusakalbėje žiniasklaidoje, rengiamos kelionės, siūlomi projektai“, - pasakojo N.Maliukevičius.

Mokslininkas juokavo, kad Rusija pati pabrėžia Lietuvos europietiškumą – mūsų šalyje įgyvendina tradicionalizmo strategiją, kurią sukūrė Europai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.