V.Andriukaitis: „Partijos lyderis išduoda partiją“

Artėjantys prezidento rinkimai kelia vis didesnes aistras Socialdemokratų partijoje. Kovoti atsisakiusį kairiųjų lyderį premjerą Algirdą Butkevičių atvirai ėmė pliekti kai kurie įtakingi partijos nariai.

V.Andriukaitis mano, kad partija į prezidento rinkimus turi siųsti savo lyderį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Andriukaitis mano, kad partija į prezidento rinkimus turi siųsti savo lyderį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Dec 31, 2013, 5:00 AM, atnaujinta Feb 19, 2018, 3:55 PM

„Socialdemokratų vadovybės sprendimas vietoj A.Butkevičiaus į prezidento rinkimus siųsti europarlamentarą Zigmantą Balčytį atrodo kaip partijos ir jos rinkėjų apgavystė.“

Taip iš peties rėžė vienas kairiųjų veteranų, partijos vicepirmininkas sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, rašo „Lietuvos rytas“.

Šis politikas taip pat griežtai kritikuoja Z.Balčyčio norą tuo pačiu metu kandidatuoti ir į prezidentus, ir į Europos Parlamentą.

Pasak V.Andriukaičio, visa partija turi nurodyti A.Butkevičiui rungtis dėl prezidento posto.

Raštu kreipėsi į vadovybę

Dalis iškilių socialdemokratų jau kuris laikas tyliau ar garsiau kalba, kad vienas populiariausių šalies politikų A.Butkevičius privalo susiremti su prezidente Dalia Grybauskaite ir pamėginti jai atkeršyti už skriaudas partijai, padarytas per pastaruosius metus.

Vienas tokių – V.Andriukaitis. Jis raštu kreipėsi į partijos vadovybę, teigdamas, kad prezidiumo sprendimas palaiminti A.Butkevičiaus nenorą dalyvauti rinkimuose ir siūlyti kelti Z.Balčyčio kandidatūrą buvo šiurkšti klaida.

Nors V.Andriukaitis socialdemokratų viršūnėse pašaipiai minimas kaip „visada pasiryžęs“ pats būti kandidatas į prezidentus, šįkart jis primygtinai siūlo partijai vis dėlto pasirinkti premjero kandidatūrą.

Politikas teigia nedalyvavęs sprendimą dėl Z.Balčyčio priėmusiame prezidiumo posėdyje, o po to išgirdęs nemažos dalies bičiulių pasipiktinimo žodžius, kad partija galbūt užkulisiuose susitarė su prezidente ir dabar mėgina imituoti rinkimus.

Įžvelgia galimybes laimėti

V.Andriukaitis nurodo, kad rimtai ir solidžiai politinei jėgai tokiuose svarbiuose rinkimuose turi atstovauti svarbiausi jos asmenys, kad būtų kuo ryškiau parodyta partijos programa. O ji kol kas esą neįgyvendinama taip, kaip reikėtų.

Be to, Socialdemokratų partijos vicepirmininkas mano, kad A.Butkevičius turi realių galimybių įveikti D.Grybauskaitę.

V.Andriukaičio įsitikinimu, prezidentė pastaruosius metus demonstravo esanti opozicijoje likusių kairiųjų priešininkų konservatorių sąjungininkė – būtent jai tenka ne mažesnė atsakomybė už dešiniųjų Vyriausybės nukarpytas pensijas, dėl ko dabar socialdemokratai turi didelių bėdų, nei buvusiam premjerui Andriui Kubiliui.

Ragins keisti sprendimą

Kita vertus, sveikatos apsaugos ministras retoriškai klausia, ar rinkėjai tikrai patikės Z.Balčyčio, kaip kandidato į prezidentus, rimtumu, jei jis vainikuoja ir partijos sąrašą rinkimuose į Europos Parlamentą.

Pasak V.Andriukaičio, toks partijos prezidiumo siūlymas – dovana konservatoriams, kurie bus ne mažesni nugalėtojai nei D.Grybauskaitė.

„Neturiu nieko prieš asmenį ir nežinau visų jo kandidatavimo peripetijų. Jo viešiesiems ryšiams tai gal ir geras dalykas.

Tačiau aš keliu svarbiausią klausimą: ar tai apgalvotas žingsnis ir ar gali jį žengti vien prezidiumas?

Manau, kad kiekvienos partijos strategija turi būti laimėti rinkimus ir daryti viską, kad taip būtų. Dabar žmonės tiesiog nesupranta, kas čia vyksta.

Ar mes susitaikėme su prezidente, kuriai taip pat tenka atsakomybė už A.Kubiliaus veiksmus, ir apskritai slenkame vieno neliečiamo asmens situacijos link?

Tai gal apskritai susitariame, jog tiesiog paremiame D.Grybauskaitę su sąlyga, kad ji vykdys socialdemokratinę programą, ir apsieiname be visų šių žaidimų?“ – „Lietuvos rytui“ kalbėjo V.Andriukaitis.

Politiko teigimu, partija privalo rodyti savo pozicijų tvirtumą ir neturi klaidinti rinkėjų.

Paklaustas, ar tikrai tikisi, kad iš prezidento rinkimų trasos gali būti patrauktas Z.Balčytis ir ten pasiųstas A.Butkevičius, sveikatos apsaugos ministras atsakė: „Taip turėtų būti.

Juk partija – kolegialus organas ir kiekvienas turi paisyti jos sprendimų.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.