Kiek reikia pinigų, kad taptum Lietuvos prezidentu?

Prezidento rinkimuose dalyvausiantys kandidatai galės išleisti ne daugiau kaip po 2,6 mln. litų. Ar šios sumos pakanka norint tapti šalies vadovu?

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Jan 3, 2014, 10:04 AM, atnaujinta Feb 18, 2018, 12:14 AM

Didžiausią rinkimuose išleisti galimą sumą Vyriausioji rinkimų komisija nustatė suapvalinusi rinkėjų sąrašuose esančių žmonių skaičių. Vienas rinkėjas prilygintas vienam litui galimų išlaidų.

„Remiantis patirtimi galima pasakyti, jog optimaliausia rinkimų kampaniją pradėti iki rinkimų likus trims mėnesiams. Taigi ši suma tokiam laikotarpiui yra pakankama ar net didoka. Reikia kampaniją sudėlioti labai protingai, kad skirdamas daug pinigų reklamai per mėnesį ar du neįkyrėtum ir nesukeltum priešingos reakcijos“, - sako viešųjų ryšių agentūros „Idea Prima“ vadovas Paulius Tamulionis.

Tiesa, specialistai pabrėžia, kad 2,6 mln. litų pakaktų tik šiuo metu žmonėms gerai žinomiems politikams. Visiškam politikos naujokui ir turint tokį rinkimų biudžetą būtų sunku.

Kuklių sumų nebepakaks

„Geriausia žinomumą didina televizija, tačiau reklama per televiziją yra pati brangiausia“, - pabrėžia Darius Gudelis, viešųjų ryšių agentūros „VIP communications“, kuri artėjančiuose rinkimuose talkins Socialdemokratų partijai, savininkas.

Prieš penkerius metus prezidento rinkimų kampanijų biudžetai buvo daug kuklesni. Juos laimėjusi Dalia Grybauskaitė rinkimų kampanijai išleido 464 tūkst. litų. Antras likęs socialdemokratas Algirdas Butkevičius – 425 tūkst. litų, Kazimira Prunskienė – 374 tūkst. litų.

Ar tokių palyginti kuklių sumų užtektų ir šiais metais? Greičiausiai ne.

Prieš penkerius metus išlaidos rinkimams buvo gerokai mažesnės dėl politinės reklamos per televiziją draudimo. Šiemet toks draudimas nebus taikomas. Be to, kaip manoma, tada nei D.Grybauskaitė, nei kiti kandidatai neleido daug pinigų, nes rinkimų rezultatai visiems iš anksto buvo aiškūs.

„Šiemet išlaidos didės ne tik dėl televizijos reklamos, bet ir todėl, kad rinkimų rezultatai nėra taip lengvai nuspėjami. Visos partijos stengsis, kad jų kandidatas patektų į antrąjį prezidento rinkimų turą, nes tai padėtų pasiekti gerų rezultatų per Europos Parlamento rinkimus“, - įsitikinęs D.Gudelis.

Jo manymu, Europos Parlamento rinkimų kampanija bus prezidento rinkimų kampanijos šešėlyje, todėl galimybę geriau pasirodyti parlamento rinkimuose turės tos partijos, kurios kels savo kandidatą prezidento rinkimuose.

Kas parems D.Grybauskaitę?

Viešųjų ryšių ekspertai taip pat primena, jog labai norint rinkimų biudžetą būtų galima padidinti. Kartu su prezidento rinkimais vyks ir Europos Parlamento rinkimai. Jų metų partijos galės išleisti dar po 2,6 mln. litų. Taigi darant bendrą, sinergiją turinčią kampaniją, viena partija galės išleisti kiek daugiau kaip 5 mln. litų.

Didžiąją dalį pinigų prieš penkerius metus kandidatams paaukojo verslo įmonės. Šiemet to daryti verslininkai negalės, tačiau rinkimų kampanijai daugiau pinigų galės skirti didžiosios partijos, gaunančios solidžias valstybės dotacijas.

Čia sunkumų gali kilti D.Grybauskaitei. Jei ji dalyvaus prezidento rinkimuose, ji valstybės dotacijos gauti negalės. Valstybės pinigais dabartinė prezidentė galės pasinaudoti tik tuo atveju, jei ją iškels kuri nors partija, pavyzdžiui, Tėvynės sąjunga arba Liberalų sąjūdis.

Tiesa, prezidentė pabrėžia nenorinti turėti jokių sąsajų su partijomis, todėl jai gali tekti remtis tik iš gyventojų surinktomis aukomis. Kita vertus, D.Grybauskaitės išlaidos galės būti kuklesnės nei kitų kandidatų, nes jai reikia mažiau reklamos, ji galės rinkimų kampanijai pasitelkti savo patarėjus ir vykdyti kampaniją tiesiog dirbdama savo tiesioginį darbą.

Vienintelis Vyriausiosios rinkimų komisijos registruotas Darbo partijos atstovas prezidento rinkimuose Artūras Paulauskas šiuo metu iš gyventojų yra surinkęs 300 litų aukų.

D.Grybauskaitei žmonės prieš penkerius metus paaukojo 191 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.