Dėl žemės pardavimo užsieniečiams parlamentarai kreipėsi į VSD ir STT

Seimo frakcijos „Drąsos kelias“ nariai dėl vykstančio žemės pardavimo užsieniečiams kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių, Žemės ūkio ministeriją, Valstybės saugumo departamentą (VSD) ir Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Žemės pardavimui užsieniečiams nepritariančios iniciatyvinės grupės nariai tuo klausimu užsibrėžė surengti referendumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Žemės pardavimui užsieniečiams nepritariančios iniciatyvinės grupės nariai tuo klausimu užsibrėžė surengti referendumą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-01-08 15:58, atnaujinta 2018-02-17 19:36

„Manau, kad Lietuvoje nemažai žemės ir dabar yra supirkta užsieniečių, tiesiog ieškant įvairių kitų būdų.“ – antradienį LRT radijui teigė Ministras Pirmininkas.

Kadangi žemę supirkti užsieniečiams draudžia Lietuvos Konstitucija, Seimo frakcija „Drąsos kelias“ siekia išsiaiškinti, kokiais duomenimis remiantis buvo pareikšta tokia nuomonė ir kokių veiksmų buvo imtasi, kad šie antikonstituciniai sandoriai būtų panaikinti, o Lietuvos Respublikos Konstituciją pažeidę asmenys būtų nubausti.

Taip pat prašoma informuoti, kiek žemės, turimais duomenimis, yra supirkta užsieniečių.

Kaip ELTA jau skelbė, atsiliepdamas apie iniciatyvą surengti referendumą dėl žemės pardavimo užsieniečiams, Premjeras Algirdas Butkevičius pažymėjo, kad tautos valia yra svarbi, tačiau siekiai ją išsiaiškinti neturi prasilenkti su teise.

„Referendumas daug ką gali, nes mes turime atsižvelgti į žmonių norus, pageidavimus. Bet referendumo norai turėtų būti siejami su Europos Sąjungos (ES) ir Lietuvos teise. Manau, kad Lietuvoje nemažai žemės ir dabar yra supirkta užsieniečių, tiesiog ieškant įvairių kitų būdų“, – antradienį interviu LRT radijui sakė A. Butkevičius.

Vyriausybės vadovas taip pat atkreipė dėmesį, kad jau yra numatyti saugikliai, kurie, baigus galioti draudimui parduoti žemę užsieniečiams, sudarys sąlygas, visų pirma, žemę įsigyti Lietuvoje gyvenantiems asmenims.

Leisti parduoti žemės ūkio paskirties žemę užsieniečiams Lietuva įsipareigojo įsijungimo į Europos Sąjungą metu pasirašydama stojimo sutartį. Joje buvo numatytas septynerių metų pereinamasis laikotarpis, leidęs draudimą taikyti iki 2011 metų gegužės. Vėliau Lietuva pasiekė sutarimą su Europos Komisija pratęsti draudimą iki 2014 metų gegužės.

Žemės pardavimui užsieniečiams nepritariančios iniciatyvinės grupės nariai tuo klausimu užsibrėžė surengti referendumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.