Viltys susigrąžinti Šiaulių valstybinės mokesčių inspekcijos vadovo kėdę subliūško

Pas prokurorą su buteliu konjako ir skardine ikrų brovęsis Šiaulių valstybinės mokesčių inspekcijos (ŠVMI) vadovas 39 metų Evaldas Vaineikis negalės susigrąžinti šiltos kėdės.

E.Vaineikį sulaikė STT agentai. Darbovietėje užkluptas ŠVMI vadovas įklimpo dar giliau, nes jam buvo nustatytas girtumas.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
E.Vaineikį sulaikė STT agentai. Darbovietėje užkluptas ŠVMI vadovas įklimpo dar giliau, nes jam buvo nustatytas girtumas.<br>G.Šiupario nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

Jan 8, 2014, 1:17 PM, atnaujinta Feb 19, 2020, 1:43 PM

Lietuvos aukščiausiasis teismas (LAT) atmetė šiauliečio kasacinį skundą ir paliko galioti Panevėžio apygardos teismo nuosprendį. Juo E.Vaineikis buvo pripažintas kaltu dėl bandymo papirkti ir nubaustas 2600 litų bauda.

LAT nutartis – galutinė ir neskundžiama.

Prokurorui paliko maišelį

Nuo teismo ūkvedžio iki ŠVMI viršininko karjeros laiptais palypėjęs E.Vaineikis suklupo 2011 m. lapkritį. Pareigūnas bandė padėti bičiuliui verslininkui Jonui Kungiui, kuris buvo kaltinamas pasisavinęs 2,7 mln. litų.

E.Vaineikis nešinas maišeliu nuvažiavo pas Šiaulių apygardos prokuratūrą.

Jis užėjo pas prokurorą Ernestą Armalą ir pabandė prašyti užtarimo. Nors prokuroras perspėjo pasiimti maišelį, ŠVMI viršininkas mostelėjo ranka ir išėjo.

Žvilgtelėjęs į maišelį, prokuroras išvydo butelį konjako ir skardinę raudonųjų ikrų. Per ikiteisminį tyrimą išsiaiškinta, jog svaigalų butelis vertas 100, o nukainoti ikrai – 14 litų.

E.Vaineikį sulaikė STT agentai. Darbovietėje užkluptas ŠVMI vadovas įklimpo dar giliau, nes jam buvo nustatytas girtumas.

Talkininkai buvo išteisinti

Kelmės teismas pripažino E.Vaineikį kaltu dėl piktnaudžiavimo ir bandymo papirkti, o J.Kungį ir buvusį Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininką Vidą Maigį – dėl kurstymo piktnaudžiauti.

Nuteistųjų skundą išnagrinėjęs Panevėžio apygardos teismas panaikino nuosprendį. Nuspręsta J.Kungį ir V.Maigį išteisinti, o E.Vaineikiui panaikinti kaltinimą dėl piktnaudžiavimo.

Teismas panaikino ir pareigūnui skirtą draudimą metus dirbti valstybės tarnyboje, o 8840 litų baudą sumažino iki 2600 litų.

Rado įtakingą užtarėją

Panevėžio teismo nutartis buvo itin palanki E.Vaineikiui – ji atvėrė duris sugrįžti į darbovietę.

Bet džiaugsmą netrukus aptemdė žinia iš VMI vadovybės – šiaulietis buvo atleistas iš darbo, nes nebeatitiko valstybės pareigūnams keliamų reikalavimų.

Koją pakišo Valstybės tarnybos įstatymo nuostata, kad nuteistas ir nepriekaištingą reputaciją praradęs asmuo negali dirbti valstybės tarnyboje.

E.Vaineikio neišgelbėjo net pažintys. Portalo Lrytas.lt šaltinių teigimu, už šiaulietį socialdemokratą mūru stojo finansų ministras Rimantas Šadžius. Šis politikas skambinėjo į VMI ir ieškojo, kaip bendrapartiečiui išsaugoti šiltą vietą.

Lrytas.lt paklaustas, ar tikrai ėmėsi tokių žygių, R.Šadžius išsisukinėjo: „Pletkų nekomentuoju“.

Neteko ir mandato

Netruko atskrieti žinia ir iš Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) – ji panaikino E.Vaineikiui išduotą Šiaulių miesto tarybos nario mandatą.

Tai buvo padaryta, kai įsiteisėjo apygardos teismo apkaltinamasis nuosprendis.

„Yra teorinė galimybė, kad aukštesnės instancijos teismas panaikins nuosprendį. Tačiau tik tada ieškosime būdų, kaip sugrąžinti mandatą. Neslėpsiu, tai padaryti būtų sunku, jei E.Vaineikio vietą užėmęs politikas nesutiktų geranoriškai trauktis“, - prieš atimant mandatą iš šiauliečio politiko Lrytas.lt situaciją komentavo VRK vadovas Zenonas Vaigauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.