Politologai: L.Graužinienė bando įrodyti, kad be jos Žemė nesisuktų

Jau ne pirmąkart Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė pirmiau pasako, po to pradeda galvoti. Kalbėdama per radiją trečiadienį „darbietė“ Seimo pirmininkė pažėrė priekaištų premjerui Algirdui Butkevičiui ir koalicijos partneriams socialdemokratams apskritai, kad šie išpuiko ir nesitaria dėl euro įvedimo, trūksta diskusijų šia gyvybiškai svarbia Lietuvai tema.

Iš L.Graužinienės kalbos sunku suprasti, ar ji už euro įvedimą, ar prieš.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Iš L.Graužinienės kalbos sunku suprasti, ar ji už euro įvedimą, ar prieš.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 9, 2014, 7:02 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:08 PM

Portalo lrytas.lt kalbinti politologai mano, jog L.Graužinienė tokiu būdu stengiasi padidinti savo politinį svorį rinkėjų akyse, tuo pat metu siųsdama signalus koalicijos partneriams ir ES institucijoms. Pastarasis signalas Lietuvai gali pakenkti.

Trečiadienį per radiją Seimo pirmininkė L.Graužinienė pareiškė, jog su valdančiosios koalicijos partneriais nebuvo derinta euro įvedimo data. Ji sakė nesanti euro priešininkė, bet čia pat pridūrė nepalaikysianti euro įvedimo, jei dėl to nebus sutarta koalicijoje.

Ko siekė L.Graužinienė, paskleisdama tokias prieštaringas žinias Lietuvai jautria ir gyvybiškai svarbia tema?

„Apie euro įvedimą Lietuvoje kalbama jau ne vienerius metus, ginčijamasi, rašomi analitiniai straipsniai. Todėl politikas, kuris pareiškia, kad apie tai per mažai buvo diskusijų, yra arba naivuolis, arba siekia užslėptų tikslų. L.Graužinienės naivia tikrai nepavadinsi“, - įsitikinęs politologas Lauras Bielinis.

Jis mano, kad L.Graužinienės pasisakymas – tai moteriško kaprizo ir viešųjų ryšių akcijos, noro pabrėžti savo reikšmingumą, mišinys.

„Taip, bakstelėta ir premjerui, kad jis per mažai atsižvelgia į jos ir „darbiečių“ nuomonę, bet A.Butkevičius yra santūrus politikas, nekreips dėmesio į išsišokimą. L.Graužinienės kalba apie eurą labiausiai buvo skirta rinkėjams. Juk artėja prezidento, Europos Parlamento rinkimai, o Darbo partijos reitingai smarkiai krenta, nežinia, kaip baigsis juodosios buhalterijos byla. Štai L.Graužinienė ir bandė priminti rinkėjams, kad yra tokia neva labai svarbi partija, o ji pati, Seimo pirmininkė, labiausiai rūpinasi žmonėmis, kas jiems bus, įvedus eurą. Apskritai visa L.Graužinienės viešųjų ryšių taktika paremta mintimi, kad be jos ne tik Lietuvoje gyvenimo nebūtų, bet ir Žemė nesisuktų“, - kalbėjo L.Bielinis.

Kitas politikos ekspertas, Algis Krupavičius, išskyrė tris adresatus, kuriems buvo skirtas L.Graužinienės pasisakymas apie eurą ir vidinį nesusikalbėjimą koalicijoje.

„Pirma, L.Graužinienė tęsia neformalią rinkiminę kampaniją. Žinodama, kad daug žmonių Lietuvoje į euro įvedimą žiūri skeptiškai ir net priešiškai, ji stengiasi įtikti būtent šiam gyventojų sluoksniui. Antra, koalicijos viduje turbūt tikrai yra nesusikalbėjimo. L.Graužinienė jaučiasi kiek įžeista, reikalauja daugiau dėmesio sau ir Darbo partijai“, - aiškino politologas.

A.Krupavičius atkreipė dėmesį, jog trečią signalą L.Graužinienė, pati to nesuvokdama, pasiuntė ES institucijoms. Ir šis signalas gali tapti labai neparankus Lietuvai, ketinančiai įsivesti eurą nuo 2015-ųjų metų.

„Europos banką ir kitas ES institucijas toks L.Graužinienės pasisakymas gali nemaloniai nustebinti. Kaip čia yra, valstybė oficialiai pareiškė norą greitu laiku tapti euro zonos nare, o toks aukštas asmuo, kaip Seimo vadovė, žada nepritarti euro įvedimui, pasirodo, valdančioji dauguma nesutaria, nesikalba apie tai tarpusavyje?“ - situaciją apibūdino politologas. A.Krupavičius mano, jog toks L.Graužinienės šūvis pro šalį rodo, kad europolitikos srityje Seimo pirmininkė neturi įgūdžių.

„Šiuo atveju, pirma pasakė, po to pagalvojo. Jeigu pagalvojo“, - pridūrė politologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.