Seimo pirmininkės nestebina mažos algos V.Uspaskicho įmonėse

Minimalų 1509 litų dydžio mėnesio atlyginimą siūlanti nustatyti Darbo partija pradėti nuo savęs nenori. Viktoro Uspaskicho šeimai priklausančioje „Vikondos“ grupėje, nesenais duomenimis, didelė dalis darbuotojų uždirbdavo vos po kelis šimtus litų. Darbo partijos lyderė ir parlamento vadovė Loreta Graužinienė šią problemą ignoruoja ir rodo pirštu į kitus verslininkus, kurie esą yra ne ką geresni.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Petkevičiūtė

Jan 9, 2014, 1:57 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:30 PM

Multimilijonieriaus Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho šeimos koncernui „Vikonda“ priklauso 16 bendrovių. Ir nors Darbo partija viešojoje erdvėje bando pasirodyti kovojanti už didesnį minimalų atlyginimą, „Sodros“ duomenys rodo ką kitą.

Daugumoje su V.Uspaskichu siejamų įmonių darbuotojai neuždirba net minimalaus atlyginimo.

2012 m., kai minimali alga Lietuvoje pakilo nuo 800 iki 850 litų, duomenimis vienoje „Vikondos“ įmonių atlyginimų vidurkis siekė vos 540 litų, skelbia „Lietuvos ryto“ televizija.

Kur kas didesnį minimalų atlyginimą siūlanti Seimo pirmininkė L.Graužinienė nemano, kad Darbo partija turėtų rodyti pavyzdį.

Rodo pirštu į kitus

„Kodėl neimate, pavyzdžiui, pramonininkų vadovo Roberto Dargio įmonių, bet kurio verslininko, kuris aktyviai reiškiasi. Arba tų pačių bankų, pavyzdžiui. Kodėl jų neanalizuojat? Tai pradėkime nuo sąžiningumo“, - piktinosi Seime užklupta L.Graužinienė. Akivaizdu, kad tokie žurnalistų klausimai jai labai nepatiko.

Priminus, kad didinti minimalų uždarbį pasiūlė ji pati, L.Graužinienė atšovė: „Tai čia nė kiek nesusiję.“

Pavyzdžiui, su V.Uspaskichu siejamoje Kėdainių bendrovėje „Vikeda“, kuri gamina ledus, vidutinis atlyginimas 2012 m. siekė 540 litų. Ne ką daugiau uždirbo „Kėdainių konservų fabriko“ darbuotojai – po maždaug 833 litus.

V.Uspaskicho šeimai priklausančios įmonės, skaičiuojant vienam darbuotojui, sumoka kelis kartus mažiau mokesčių už kaimo ambulatorijas ir mokyklas. Kai kurios „Vikondos“ įmonės pakliuvo į Mokesčių inspekcijos akiratį.

Inspektoriai kelerius vykdo programą, pagal kurią įtarimų keliančioms įmonėms išsiunčiami klausimynai. Praėjusiais metais tokius klausimynus gavo net penkios „Vikondos“ įmonės.

Klausimynų atsakymai yra vertinami ir vėliau įmonių vadovai arba kviečiami pokalbiui, arba taikomos griežtesnės priemonės – patikrinimai.

Tokie klausimynai įmonėms tai signalas, kad jų veikla kelia įtarimų. Praėjusiais metais tos įmonės, kurios gavo klausimynus atlyginimus padidino maždaug 18 procentų. Inspektoriai tikina, kad įmonės, pakliuvusios į Mokesčių inspekcijos akiratį, toliau akylai stebimos.

Stebina „darbiečių“ populizmas

Politikai stebisi, kodėl užuot pradėjusi nuo savęs Darbo partija bando pelnyti mažiausias pajamas gaunančių rinkėjų simpatijas populistiniais pasiūlymais.

„Užuot lenktyniavus, kokį didesnį skaičių įvardyti, galbūt reikėtų savo įmonėse rodyti tą pavyzdį, kad žmonėms mokami geri atlyginimai. Tikrai anksčiau tos įmonės nepasižymėjo geru atlyginimu. Buvo įmonių, kurių vidutinis atlyginimas nesiekė minimalios algos“, - priminė Seimo narys konservatorius Jurgis Razma.

„Reikia žiūrėti realiai, ar mes galime tą įgyvendinti. Teko dalyvauti ne vienoje televizijos laidoje su V.Uspaskichu ir jis atsakydavo trumpai ir lakoniškai – bankrutuotų jo įmonės, jeigu vienas mokėtų didesnį minimalų atlyginimą negu konkurentai.

Tai yra tam tikra politinė žaidimo dalis. Ji nori atrodyti kovotoju žmogui, kuris gauna mažesnes pajamas, jam padėti. Kitas dalykas, kaip realiai vyksta gyvenime. Neužmirškim, prieš akis dveji rinkimai. Baigsis rinkimai – ir kalbos sumažės“, - sakė Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Pats V.Uspaskichas vengia komentuoti situaciją „Vikondos“ įmonėse, nes esą tiesiogiai nedalyvauja versle.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.