Neužmirštuolės žiedai ir skaičių magija

Sausio 13-oji šįmet kai kam įsimins dėl neužmirštuolės žiedo. Tokios formos ženklus dalija akcijos „Neužmirštuolė“ dalyviai.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Brazauskas

2014-01-13 15:28, atnaujinta 2018-02-17 14:52

Organizatorių interneto svetainėje krenta į akis šūkis: „Aš prisimenu, kodėl esame laisvi“. Iškilus žurnalistas, kuriam buvo pasiūlyta paimti neužmirštuolės ženklą, parašė, kad jis ir be to viską pamena.

Aš irgi pamenu daugybę 1991-jų sausio 13 d. detalių. Bet šiandien norisi pakalbėti apie kitą dalyką – mano draugo įspūdį, kurį jis patyrė Lietuvos teisme.

Draugas papasakojo, kad prieš porą metų sausio 13-ją, 13 val. buvo paskirtas teismo posėdis, kuriame jis buvo liudininkas. Atvykęs į teismą, jis sužinojo, kad procesas vyks 13-je salėje. Trys skaičiai „13“ jį suglumino.

Numerologija jis nesidomėjo, todėl nežinojo, ką pačiam sau atsakyti. Todėl sutapimą įvertino kaip sąžinės skambutį iš išorės: finansiniu požiūriu ne itin reikšminga byla buvo tamsi, visos proceso šalys suktos, advokatai beveik nemirksėdami dangstė ieškovo ir atsakovo melus, nors puikiai žinojo tikrąsias reikalų aplinkybes.

Mano draugui beliko savęs paklausti, ar tokio teisingumo viziją turėjo tie, kurie žuvo sausio 13-ją 1991-aisiais. Tad ir klausimą, kodėl jis yra laisvas, mano draugas dabar dėlioja taip: kodėl kai kas gali nebaudžiamas manipuliuoti įstatymais, piktnaudžiauti teisingumu.

Publicistika šiais laikais supaprastėjo ir persikėlė į facebook‘ą. Atsirado manančių, kad neužmirštuolė – svetimas ir pagarbos reiškimui netinkamas simbolis. Juk tai ne vien šios akcijos dalyvių, bet kitų gerokai senesnių sąjūdžių ženklas.

Be to, virtualios neužmirštuolės vėl pražydo pernai rudenį, kada į Lietuvos valdžios įstaigų ir politikų elektroninio pašto dėžes ėmė plūsti laiškai su neužmirštuolių vaizdais. Juos siuntinėjo bibliotekininkai, muziejininkai, kultūros centrų darbuotojai, norėdami valdžiai priminti netesėtus pažadus dėl kultūros finansavimo, atlyginimų didinimo.

Kadangi laukuose augančios neužmirštuolės dar neužpatentavo jokia genetinėmis manipuliacijomis užsiimanti bendrovė, o Dievas savo autorinių teisių negina, tos gėlės žiedą piešia, kas netingi.

Kuri mėlyno žiedelio samprata prigis liaudyje: ar tai bus „nauja tradicija“, kaip teigia tie, kurie sega neužmirštuolę prie Sausio 13-osios, ar neužmirštuolių žiedai politikų atlapuose reikš, jog tie žmonės prisipažįsta esą melagiai, pamiršę savo pažadus?

„Laisvoji banga“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.