Buvusius bankininkus britas išrengė nuogai

Sekmadienį – gimtadienis su giminėmis ir bičiuliais iš Lietuvos, o pirmadienį – šoką sukėlęs Londono teismo sprendimas. Tai per dvi dienas teko patirti svetur 56 metų sukaktį šventusiam buvusiam bankininkui Raimondui Baranauskui, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Zita Čepaitė

Jan 21, 2014, 6:13 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 7:29 AM

Londono Vestminsterio magistrato teisme vakar buvę bankininkai Vladimiras Antonovas ir R.Baranauskas atsistoję išklausė jiems nepalankų sprendimą.

„Aš atidžiai išnagrinėjau visus argumentus ir nematau pagrindo neišduoti kaltinamųjų Lietuvai“, – taip kalbą baigė teisėjas Johnas Zani.

Bet teisėjo sprendimas daugiau kaip dvejus metus nagrinėtoje buvusių banko „Snoras“ savininkų V.Antonovo ir R.Baranausko byloje dar nereiškia, kad šie įtariamieji iškart bus išsiųsti į Lietuvą. Jie gali skųstis Aukštesniajam teismui, o po to – ir Aukščiausiajam.

Manoma, kad tai užtruktų dar ne vienus metus.

Nebandė spręsti dėl kaltės

Vakar Londono Vestminsterio teismo posėdžių salėje gausiai susirinkusiai publikai – tarp jų buvo ir šventine apranga išsiskiriantis būrelis R.Baranausko gimtadienio šventės dalyvių – teisėjas J.Zani paskelbė neradęs priežasčių, kodėl reikėtų kaltinamųjų neišduoti Lietuvai.

Prieš skaitydamas nuosprendį teisėjas pabrėžė nesiimąs spręsti, ar buvę bankininkai kalti dėl Lietuvoje jiems pateiktų įtarimų.

Jo užduotis buvusi nuodugniai išnagrinėti, ar įtariamieji Lietuvoje sulauks nešališko teismo, ar negrės pavojus jų sveikatai ir gyvybei, ar bus užtikrintos visos jų teisės.

Teisėjas pabrėžė 14 dienų klausęsis liudytojų parodymų, išnagrinėjęs daugybę jam pateiktų dokumentų ir tuo pagrindė savo išvadas.

Kaltinimai – grėsmingi

Savo kalboje teisėjas J.Zani priminė, kad V.Antonovas ir R.Baranauskas buvo ne tik pagrindiniai „Snoro“ akcininkai, bet ir vadovavo bankui.

Jie kaltinami pasisavinę banko pinigus – į asmenines sąskaitas pervedę apie 1,7 mlrd. litų.

Be to, jie esą teikė netikslią informaciją apie „Snoro“ finansinę situaciją Lietuvos bankui ir klastojo dokumentus.

Teisėjas politikos neįžvelgė

Britų teisėjas pareiškė nepatikėjęs kaltinamųjų advokatų pateikta versija, esą ši byla – politinė: „Manęs neįtikino aiškinimai, kad Lietuvos premjeras ar prezidentė darė spaudimą.“

Jam neįtikinama atrodė ir advokatų peršama versija, jog persekiota dėl tautiškumo – esą V.Antonovo valdytas bankas buvo sužlugdytas dėl to, kad jis yra rusas.

J.Zani taip pat nemano, kad į V.Antonovo gyvybę gali kėsintis Lietuvos specialiosios tarnybos – Lietuva pajėgs garantuoti kaltinamųjų saugumą, teisę į gynybą ir nešališką teismą, o šalies teisinės normos atitinka Europos Sąjungoje priimtą Žmogaus teisių konvenciją.

Plakatų į teismą nenešė

Gerokai prieš teismo posėdį prie Vestminsterio teismo durų susirinko būrelis piketuotojų. Jie stovėjo su angliškais plakatais, kurie skelbė: „Antonovai, laikas mokėti skolas“, „Raimondai ir Vladimirai, jeigu jūs nepavogėte mūsų pinigų, grįžkite į Lietuvą“, „Baranauskai, grįžk ir pažvelk savo kreditoriams į akis“.

Indėlininkų atstovai, taip ir neatsakę į klausimą, kas jiems apmokėjo kelionę, iš pradžių planavo su plakatais žygiuoti į teismo pastato vidų. Tačiau vis dėlto jie atsisakė šio sumanymo.

„Mes taip pasielgėme, kad teisėjai nemanytų, jog čia įsimaišiusi politika. Mes tiesiog nukentėję: du pensininkai, du bedarbiai, vienas muzikantas.

Norime tiktai vieno – kad Vestminsterio teismas išduotų tuos vyrus Lietuvai, o čia tegul teismas viską išsprendžia.

Ir jiems nieko bijoti nereikia – tik atiduoti, ką prisiplėšė“, – prieš posėdį aiškino „Snoro“ indėlininkų ir kreditorių interesus ginančios asociacijos atstovu prisistatęs Alvydas Aleksa.

Sužinoję, kad teisėjas nusprendė išduoti V.Antonovą ir R.Baranauską Lietuvai, visi penki piketuotojai neslėpė džiaugsmo.

Kaltinamieji tapo nekalbūs

Kitokios nuotaikos vyravo tarp gausiai susirinkusių R.Baranausko ir V.Antonovo artimųjų.

Prieš posėdį prie įėjimo į teismą pakalbinta Sigita Baranauskienė buvo gerai nusiteikusi, sakė, kad pavargo nuo užsitęsusio proceso.

R.Baranauskas neslėpė, jog tikisi, kad teismas bus jam palankus. Tačiau po pusvalandį trukusio posėdžio ir kaltinamieji, ir jų artimieji jau buvo nekalbūs.

„Esu šiek tiek priblokštas“, – tepasakė R.Baranauskas.

O pro šalį skubėdamas V.Antonovas tarstelėjo: „Pranešimą išplatinsiu vėliau.“

Jo advokatas pasiteiravus, ar skųs šį teismo sprendimą, atsakė irgi trumpai: „Taip.“

Londono Vestminsterio magistrato teismo sprendimą aukštesnės instancijos teismui galima apskųsti per septynias dienas.

Jei to nebus padaryta, sprendimas įsigalios ir V.Antonovas su R.Baranausku per septynias dienas turės išvykti į Lietuvą.

Savo artimai aplinkai buvę bankininkai yra prasitarę, kad daugiau kaip dveji metai, kurie praleisti svetur ir nežinioje, juos pradėjo gniuždyti. Ar jie ras jėgų naujam teismų maratonui?

Nori pažvelgti į akis

* Lietuvos banko vadovas V.Vasiliauskas vakar sakė, kad jo nenustebino Londono teismo sprendimas Lietuvai išduoti buvusius žlugusio banko „Snoras“ akcininkus R.Baranauską ir V.Antonovą: „Aš asmeniškai ir tikėjausi tokio sprendimo. Čia vis dėlto yra baudžiamoji byla. Tikiuosi, jog šis sprendimas reikš, kad aš R.Baranauskui ir V.Antonovui teismo proceso metu Lietuvoje galėsiu pažiūrėti į akis. To aš tikrai nuoširdžiai noriu.“

* Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas S.Šedbaras mano, kad R.Baranauskas ir V.Antonovas tikrai apskųs vakarykštį Londono teismo sprendimą: „Jeigu pavyko tiek laiko bylą vilkinti, tai greičiausiai bus stengiamasi panaudoti visas priemones.“

* Jis atkreipė dėmesį, kad buvo bandoma pademonstruoti, jog R.Baranauskas ir V.Antonovas buvo persekiojami dėl politinių motyvų, tačiau dabar aišku, kad tai - kriminalinė byla.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.