Mokykla ir cerkvė - po vienu stogu

Klaipėdoje del Andrejaus Rubliovo pagrindinės mokyklos aistros verda

Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jan 28, 2014, 9:20 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:40 AM

Rusakalbių mokykloje mokinių nuolat mažėja, beliko tik 170. Kai kuriose klasėse neužpildyta net pusė mokymosi vietų.

Pastaruoju metu mokykla visaip stengėsi išlikti - sutaupė šiek tiek pinigų, atleido keletą darbuotojų, bet to maža. Miesto tarybai pateiktame svarstyti pertvarkos plane siūloma ją reorganizuoti prijungiant prie "Santarvės" pagrindinės mokyklos.

A.Rubliovo mokyklos vadovybė griebėsi dar vieno šiaudo - ragina įkurti mokyklą su stačiatikiškojo ugdymo pedagogine samprata. Pasiūlyta tokios mokymo įstaigos steigėjais būti ir Klaipėdos savivaldybei.

Miesto meras Vytautas Grubliauskas sveikina tokią iniciatyvą - stačiatikių bendruomenė turi visas galimybes steigti jų interesams atitinkančią mokymo įstaigą. Tačiau neturėdama jokios konkrečios informacijos apie tokios mokyklos steigimo projekto detales, savivaldybė kol kas negali būti netradicinio ugdymo švietimo įstaigos steigėja.

Kai kam atrodo, kad visos A.Rubliovo mokyklos pastangos išlikti susijusios su tuo, kad po šios mokyklos stogu jau aštuoniolika metų veikia cerkvė, o mokyklos direktorius Vladimiras Artamonovas yra Šventųjų Veros, Nadeždos, Liubovės ir Zofijos stačiatikių parapijos dekanas, cerkvėje laiko mišias. Dar viena įdomi tendencija stiprinant ugdymo ir bažnyčios ryšius

Ir mokyklai, ir apeigoms cerkvėje vadovaujantis V.Artamonovas mano, kad maldos negali trukdyti - ir cerkvė, ir mokykla - Dievo namai. Pernai auditą atlikę Klaipėdos savivaldybės kontrolieriai priėjo išvados, kad už stačiatikių cerkvės patalpas ir komunalinius patarnavimus kurį laiką mokėta iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Iš pradžių tarp mokyklos ir Šventųjų Veros, Nadeždos, Liubovės ir Zofijos stačiatikių parapijos buvo pasirašyta patalpų nuomos sutartis, galiojusi dešimt metų. Pasikeitę įstatymai komplikavo situaciją. 2004 metais mokykla pasirašė sutartį su Krikščioniškojo švietimo draugija "Slovo" - esą ši draugija mokėjo nuompinigius. Tačiau jokių atsiskaitymo dokumentų kontrolieriams nepateikta.

Dabar už 124 kvadratinius metrus ploto mokami nustatyti nuomos mokesčiai -- daugiau kaip 600 litų per mėnesį, atsiskaitoma ir už komunalinius patarnavimus. Ko šiauštis - V.Artamonovas pamaldoms vadovauja šeštadieniais ir sekmadieniais arba anksti ryte iki pamokų. Pasak jo, bažnyčios reikalai jam dirbti mokykloje netrukdo.

Pernai savivaldybė paskelbė viešąjį konkursą dėl religinėms apeigoms pritaikytų patalpų, kurios tarybos sprendimu buvo atskirtos nuo mokyklos patalpų, nuomos. Konkursą laimėjo vienintelė jame dalyvavusi stačiatikių parapija. Dabar cerkvės patalpos nuomojamos legaliai ir religinė veikla čia gali vykti.

Auditoriams buvo kilę įtarimų dėl galimo viešųjų ir privačių interesų derinimo, kai mokyklos direktorius taip pat yra Klaipėdos dekanato stačiatikių cerkvės dekanas ir parapijos klebonas, vadovauja ne tik mokyklai, bet ir apeigoms cerkvėje. Tačiau Vyriausioji tarnybinės etikos komisija V.Artamonovo elgesyje pažeidimų neįžvelgė.

Matyt tai jį įkvėpė dar aistringiau grumtis dėl A.Rubliovo mokyklos išsaugojimo -- vis dėlto labai patogu, kai dvi darbovietės, kurioms vadovauji, įsikūrusios po vienu stogu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.